Θεσσαλονίκη: Ανοιχτή παραμένει 4 μήνες μετά, η τρύπα στο Μπιτ Παζάρ που είχε «καταπιεί» δύο 19χρονους – «Έχουν αδρανήσει οι ιδιοκτήτες»


Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως, η μεγάλη τρύπα που «κατάπιε» δύο νέα παιδιά, τα οποία βρέθηκαν στο κενό από ύψος περίπου 3 μέτρων, και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα, στη στοά της οδού Τοσίτσα, στο Μπιτ Παζάρ στη Θεσσαλονίκη, παραμένει ανοιχτή, αν και έχουν περάσει 4 μήνες από το πρωτοφανές περιστατικό.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Ήταν 02:00 το βράδυ της Παρασκευής στις 27 Ιανουαρίου, όταν μία 19χρονη με έναν συνομήλικό της, διασκέδαζαν σε ένα μαγαζί στο Μπιτ Παζάρ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της συμπρωτεύουσας. Την στιγμή που αποφάσισαν να σηκωθούν για να πάνε στο περίπτερο, κάνοντας μερικά βήματα μέσα στη στοά, ξαφνικά υποχώρησε το έδαφος και έπεσαν από ύψος περίπου 3 μέτρων.

Είχε επικρατήσει ο απόλυτος πανικός. Η 19χρονη έκλαιγε, ενώ για λίγα λεπτά είχε χάσει τις αισθήσεις της από το σοκ. «Μπαμπά νόμιζα ότι θα πεθάνω εκεί κάτω» ήταν κάποια από τα πρώτα λόγια της, όταν τηλεφώνησε -τότε- στον πατέρα της, όπως είχε γράψει το enikos.gr.

Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζει το enikos.gr, το μόνο που έχει αλλάξει, 4 μήνες αργότερα, είναι πως η καγκελόπορτα, που αποτελούσε πριν το ατύχημα είσοδο για το Μπιτ Παζάρ, πλέον είναι κλειδωμένη, ενώ έχει τοποθετηθεί και ένα χαρτί στο οποίο δίνονται οδηγίες για την πρόσβαση στα καταστήματα εστίασης, από την κεντρική στοά. Παράλληλα, έχουν μπει προστατευτικά κάγκελα εσωτερικά προς αποφυγή κάποιου παρόμοιου περιστατικού.

Η εισαγγελική παρέμβαση

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο περιστατικό είχε προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Σμυρνή, ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων. Όπως έγινε γνωστό, τα διερευνώμενα αδικήματα συνδέονται με τις πράξεις της κοινώς επικίνδυνης βλάβης, δια παραλείψεως, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους ή είχε ως αποτέλεσμα την βαριά σωματική βλάβη, και της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, δια παραλείψεως.

Κατά πληροφορίες που είχε μεταδώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο «κάδρο» της έρευνας βρίσκονται οι υπεύθυνοι συντήρησης ή επίβλεψης του χώρου και τυχόν οι ιδιοκτήτες του.

Σύμφωνα με την έγγραφη παραγγελία προς την Αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας θα διεξαχθεί αυτοψία στο σημείο και θα συνταχθεί πραγματογνωμοσύνη από πλευράς δομικής και στατικής του χώρου, ενώ στη δικογραφία θα περιληφθούν οι ιατρικές γνωματεύσεις των δύο τραυματιών ώστε να αξιολογηθεί η βαρύτητα των τραυμάτων τους και οι ίδιοι θα κληθούν να καταθέσουν.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και ό,τι προβλέπεται» λέει ο δήμος

Το enikos.gr ήρθε σε επικοινωνία με την αντιδήμαρχο Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας, Δήμητρα Αγκαθίδου, η οποία ανέφερε πως το Μπιτ Παζάρ είναι ένας ιδιωτικός χώρος που δεν μπορεί να παρέμβει ο δήμος και να αναλάβει τα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο έχει γίνει αυτοψία από τις υπηρεσίες του, που είναι αρμόδιες για τις επικίνδυνες κατασκευές, και έχει γίνει η σχετική σύσταση στους ιδιοκτήτες.

«Είχε γίνει και μία τριμελής επιτροπή που αποτελείται από μηχανικούς (σ.σ. όχι του δήμου), για να βεβαιώσει τα μέτρα ασφαλείας. Βέβαια, έπειτα από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, επανέρχεται η υπηρεσία του δήμου για να δει εάν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες. Αυτό θα γίνει σύντομα από την πλευρά μας. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει κάτι, χρειαζόμαστε και πάλι την παρέμβαση του εισαγγελέα» εξηγεί η κα Αγκαθίδου.

Σχετικά με την επάρκεια της στατικότητας του χώρου, η κα Αγκαθίδου, τονίζει πως και πάλι είναι υπεύθυνοι οι ιδιοκτήτες. «Η σχετική επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η οποία επιλαμβάνεται αυτών των θεμάτων, παρεμβαίνει εφόσον της ζητηθεί. Από ό,τι φαίνεται, οι ιδιοκτήτες έχουν αδρανήσει όσον αφορά την τρύπα που υπάρχει. Είναι πολλοί οι συνιδιοκτήτες και δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Κάποιοι ενδιαφέρονται, άλλοι όχι. Ωστόσο, ενημερώθηκα από την υπηρεσία ότι έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του δικού μας κλιμακίου για το θέμα. Εμείς από την πλευρά μας, ό,τι μπορούσαμε και ό,τι προβλέπεται το κάναμε».

«Η κόρη μου δεν θέλει να περνάει από το σημείο» λέει ο πατέρας της 19χρονης

Από την πλευρά του, ο κ. Φώτης, πατέρας της 19χρονης που είχε τραυματιστεί, ανέφερε στο enikos.gr πως ο εισαγγελέας έχει κινήσει της απαραίτητες διαδικασίες και περιμένει το πόρισμά του, για να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειές του.

«Περιμένουμε το πόρισμα του εισαγγελέα για να ξέρουμε σε ποιον θα στραφούμε στην μήνυσή μας. Η κόρη μου είναι καλά, τα τραύματά της έχουν περάσει, μόνο το πλευρό της την ενοχλεί κάποιες φορές. Όπως είναι λογικό, δεν θέλει να περνάει από το σημείο. Πριν από λίγες ημέρες, η παρέα της ήθελε να πάει πάλι στο Μπιτ Παζάρ, και εκείνη τους απάντησε “ρε παιδιά, επίτηδες το κάνετε;”».

 

διαβάστε περισσότεραΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!