Τα στάδια μιας σχέσης

Από τον ενθουσιασμό στην ενόχληση


Κάθε σχέση είναι μοναδική και έχει τη δική της προσωπικότητα… Καμία σχέση δεν μπορεί να είναι ίδια με μια άλλη.

Υπάρχουν, ωστόσο μερικά χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε όλες τις σχέσεις, και αυτά είναι τα στάδια μέσα από τα οποία περνάνε.

Τα στάδια αυτά θα λέγαμε ότι είναι δοκιμασίες μέσα από τις οποίες μπορεί κανείς να διαπιστώσει το κατά πόσο ταιριάζει με τον άλλο. Αν κάτι δεν πάει καλά σε ένα στάδιο, η σχέση μπλοκάρεται και δεν μπορεί να περάσει στο επόμενο στάδιο και αν ακόμα περάσει η σχέση θα αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα που γρήγορα ή αργά θα βγουν στην επιφάνεια και ενδεχομένως να οδηγήσουν στη διάλυση της σχέσης.

1ο στάδιο

Το στάδιο του ενθουσιασμού. Συνήθως εδώ οι δύο σύντροφοι νιώθουν μία ακαταμάχητη έλξη ο ένας για τον άλλο, και μία ανεξέλεγκτη ανάγκη να βρίσκονται μαζί. Είναι η φάση που και οι δύο θέλουν να βρίσκονται ερωτικά μαζί όσο το δυνατό περισσότερο γίνεται και να περνάνε όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο μαζί. Σε αυτή τη φάση τόσο ο ένας όσο και ο άλλος παραβλέπουν τα όποια ελαττώματα και αδυναμίες του άλλου και εστιάζουν στις «καλές πλευρές» του συντρόφου τους.

 

2ο στάδιο

Το στάδιο της κατανόησης. Σε αυτό το στάδιο ο ένας αρχίζει να γνωρίζει τον άλλο καλύτερα. Κύριο χαρακτηριστικό είναι οι «ατελείωτες συζητήσεις» μέχρι αργά το βράδυ, όπου ο καθένας μιλάει για τη ζωή του, την οικογένειά του, παλαιότερες σχέσεις του, αυτά που του αρέσουν και αυτά που δεν του αρέσουν, καθώς και άλλα «αθώα μυστικά». Εδώ όλα φαίνονται ακόμα όμορφα και ρομαντικά.

 

3ο στάδιο

Το στάδιο της ενόχλησης. Στο στάδιο αυτό έρχονται οι πρώτοι καβγάδες, οι πρώτες διαπληκτισμοί. Είναι η πρώτη φορά που χαλάει η «μαγεία» του έρωτα και της «απόλυτης ευτυχίας». Συνήθως σε αυτή τη φάση τα όποια προβλήματα ξεπερνιόνται πολύ γρήγορα.

 

4ο στάδιο

 Το στάδιο της διαμόρφωσης άποψης για τον άλλο. Σε αυτό το στάδιο ο ένας σχηματίζει μία άποψη για τον άλλο. Με την πάροδο του χρόνου, ο καθένας αρχίζει να γνωρίζει όλο και καλύτερα τον άλλο και σιγά σιγά διαμορφώνει μία πιο ρεαλιστική και ολοκληρωμένη εικόνα για τον σύντροφό του. Βλέπει το κατά πόσο ο άλλος είναι αφοσιωμένος στη σχέση, τι μπορεί να προσφέρει στη σχέση και τι αναζητάει από τη σχέση.

Ανάλογα με το κατά πόσο η διαμορφωμένη εικόνα και οι προσδοκίες  εκπληρώνονται ή όχι στην καθημερινότητα, το άτομο μπορεί να νιώσει εφορία ή θλίψη.

5ο Στάδιο

Το στάδιο της διαμόρφωσης. Ο καθένας μας έχει τις προσδοκίες του αναφορικά με τον ιδανικό σύντροφο. Στο στάδιο αυτό, τόσο  ο ένας όσο και ο άλλος, προσπαθούν να προσαρμόσουν και να διαμορφώσουν τον σύντροφό τους στην εικόνα που έχουν για τον ιδανικό σύντροφο. Θα λέγαμε ότι το στάδιο αυτό χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια και των δύο να αλλάξουν τυχόν συμπεριφορές στον άλλον, κάτι που μπορεί όμως και να οδηγήσει και στη διάλυση της σχέσης.

6ο Στάδιο

Το στάδιο της χαράς. Αν η σχέση καταφέρει να επιβιώσει από το προηγούμενο στάδιο, οι δύο σύντροφοί έχουν καταφέρει ενδεχομένως να αλλάξουν μερικά σημεία στη συμπεριφορά τους και να κατανοήσουν τις προσδοκίες του άλλου. Ο ένας πλέον γνωρίζει πραγματικά τον άλλον, τον έχει αποδεχτεί, κάνει τις απαραίτητες «υποχωρήσεις και συμβιβασμούς» χωρίς να νιώθει καταπίεση, αλλά επειδή πραγματικά το νιώθει προκειμένου να μείνει στη σχέση. Σε αυτό το στάδιο η σχέση κυλάει όμορφα και οι δύο νιώθουν τυχεροί που έχουν ο ένας τον άλλο.

Σε αυτό το στάδιο και οι δύο νιώθουν σαν το «τέλειο ζευγάρι». Είναι το στάδιο που μπορεί να αποφασίσουν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα τη σχέση και να μείνουν μαζί ή αρραβωνιαστούν ή και να παντρευτούν. Σε αυτό το στάδιο και οι δύο νιώθουν μια βαθιά και ουσιαστική αγάπη και δέσιμο ο ένας για τον άλλο.

πηγή boro.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!