Σπύρος Μπιμπίλας: ”Θέλω να ζητήσω ”Συγνώμη” από την νεολαία, γιατί ανήκω στην γενιά που κατάστρεψε τα όνειρα της.”

Σε μια διαφορετική συνέντευξη από αυτές που τον έχουμε συνηθίσει μιλάει για την ντροπή που νιώθει για την πολιτική και βάζει τα πράγματα στην θέση τους. Ένας διαφορετικός Σπύρος γεμάτος ενέργεια ανοίγει την καρδιά του αποκλειστικά στην Άννα Τσιάλτα και το bizznews.gr.


 Ο Σπύρος Μπιμπίλας είναι ένας άνθρωπος χορτάτος, ένας ηθοποιός με μακρά πορεία στα θεατρικά και τηλεοπτικά δρώμενα της χώρας και σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό του. Είναι, όμως, κι ένας άνθρωπος που δεν διστάζει να μιλήσει «έξω από τα δόντια» όταν χρειάζεται, αφού έχει άποψη και μάλιστα για όλα! 
Άνθρωπος πολύ χαμηλών τόνων, πέτυχε τόσο μέσα από τους θεατρικούς του ρόλους όσο και από την τηλεόραση. Σε μια διαφορετική συνέντευξη από αυτές που τον έχουμε συνηθίσει μιλάει για την ντροπή που νιώθει για την πολιτική και βάζει τα πράγματα στην θέση τους. Ένας διαφορετικός Σπύρος γεμάτος ενέργεια ανοίγει την καρδιά του αποκλειστικά!
Ξεκινάμε από το που σας συναντάμε στο θέατρο όπου πρωταγωνιστείτε σε μια εξαιρετική παράσταση. Θα μου μιλήσετε για αυτό;
Είμαι σε μια όντως όπως είπες εξαιρετική παράσταση που ως μαθητής της Δραματικής σχολής έχω να σου πω, πως σαράντα χρόνια πίσω την είχα παρακολουθήσει με πολύ σημαντικούς ηθοποιούς. Με είχε συγκλονίσει, αλλά δεν περίμενα ποτέ πως θα έπαιζα εγώ τους γέρους μετά από τόσα χρόνια. Έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία τότε και μου αρέσει πολύ που αγαπήθηκε και τώρα από τον κόσμο και έγινε μια πολύ επιτυχημένη παράσταση στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε!
 3
Είστε πολλά ονόματα μέσα στην παράσταση. Πρωταγωνιστές πολλοί. Πόσο δύσκολο είναι αυτό; Μέσα από το έργο όμως περνάτε και πολλά μηνύματα.
Το έργο Άννα μου είναι πολύ επίπεδο. Δεν έχει μόνο να πει κάτι για την γεροντική ηλικία ή τους γέρους, αλλά υπάρχει ένα κομμάτι που ασχολείτο με τα μίντια. Πως γίνετε εκμετάλλευση των ανθρώπων για να γίνονται τηλεθεΆασεις και νούμερα. Το έργο δείχνει πως όλο αυτό είναι ανήθικο ..Και είναι . Δεν θα πω ονόματα αλλά όλοι μας ξέρουμε πως γίνετε εκμετάλλευση στον πόνο του άλλου για τα νούμερα. Όποιος καταλαβαίνει καταλαβαίνει και το ποιος κερδίζει, το βλέπουμε όλοι. Επίσης το έργο καταγγέλλει τι έγινε στην χώρα μας μετά τον εμφύλιο πόλεμο, χωρίζοντας τους ανθρώπους σε πολιτικές κατηγορίες και δημιουργώντας προβλήματα ενώ όλοι είμαστε αδέλφια. Αξίζει πολύ να δει ο κόσμος το έργο αυτό γιατί περνάει πραγματικά στην ψυχή μας σε μεγάλη διάσταση μηνύματα. Βλέπω τον κόσμο να δακρύζει … είναι σημαντικό αυτό. Επίσης παίζουν πολλοί μεγάλοι παλαίμαχοι Ηθοποιοί που πιθανόν λόγω ηλικίας, να μην τους δοθεί η ευκαιρία αργότερα να πρωταγωνιστήσουν σε μια άλλη παράσταση. Νιώθω τόσο μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια να παίζω με αυτούς τους ηθοποιούς, όταν από μικρό παιδί τους θαύμαζα. Με τον Βλάχο είχα παίξει μαζί του στην πρώτη μου ταινία, σκέψου πως νιώθω όταν είμαι μαζί του στην σκηνή μετά από τόσα χρόνια.
Δεν είστε από όσο ξέρω μόνο σε αυτή την παράσταση;
Είναι φοβερό ναι. Παίζω σε τρεις παραστάσεις εκ των οποίων η μία είναι με παλαίμαχους η άλλη με νέους που μόλις ξεκινούν και η άλλη εντελώς μόνος μου. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο πολύ υπερηφάνεια νιώθω και πόσο καταξίωση όταν έχω δίπλα μου ολόκληρες γενιές.
Πως τα προλαβαίνετε όλα αυτά; Μπορείτε;
Όταν αγαπάς κάτι πολύ όλα τα προλαβαίνεις. Και εγώ αγαπάω πολύ αυτό που κάνω. Αγαπάω πολύ και τους ηθοποιούς αφού συμμετέχω πολύ ενεργά σε όλα τα κοινά που γίνονται, ασχολημένος πάρα πολλές ώρες.  Είμαι παντού σε κάτι που μπορεί να στηρίξει τον ηθοποιό. Κάποτε βγάζαμε λαφτά με το τσουβάλι, τώρα ουτε καν βγάζουμε ζούμε με ψίχουλα.  Τρέχω όλη μέρα, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο. Αυτό πιστεύω είναι και το καλό γιατί διατηρούμε νέος. (γέλια).  Είμαι χρήσιμος και δημιουργικός με αυτό τον τρόπο. Ακόμα και μέσα από την άθλια κρίση που μας έχουν επιβάλει εγώ νιώθω ένας χρήσιμος άνθρωπος και δημιουργικός έστω και με τα  λίγα.
2
Πως περνάτε όλη αυτή την κρίση;
Το πολεμάω και εγώ όπως όλοι μας με πολύ θετική ενέργεια μόνο, μπας και φύγω από την μιζέρια και την κατάντια που μας έχουν επιβάλει να ζούμε και να περνάμε όλα αυτά. Καλύτερα να δουλεύουμε με λίγα παρά καθόλου και να πέφτουμε στην κατάθλιψη και την άρνηση.
  
Τηλεόραση; Θα κάνετε; Έχετε κάτι στα σκαριά; Υπάρχει κάτι; Θα γίνει κάτι ή μόνο Τούρκικα θα βλέπουμε;
Πιστεύω πως ακόμα και σε αυτό ο Ελληνικός λαός φταίει… Έπρεπε να κάνει ένα μποικοτάζ και να μην τα βλέπει. Αλλά θα μου πεις εδώ ψηφίζει αυτό που ψηφίζει δεν θα βλέπει Τούρκικα;
Είναι τραγικό … Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που δεν τα βλέπουν… Να σου πω μια αλήθεια … Εγώ δεν είμαι Μικρασιάτης αλλά αν κάποιος άνθρωπος δει το έργο με τις κραυγές των ανθρώπων από την Μικρά Ασία δεν πιστεύω πως μετά θα ξαναδεί τούρκικο.
Δεν έχω τίποτα με τους λαούς, αλλά ακόμα και σαν παιδί με όλα αυτά που είχα ακούσει, είχα πεί ότι δεν θα πάω ποτέ στην Τουρκία. Δεν είμαι σωβινιστής αλλά δεν μπορώ να πιστέψω πως θα βλέπω όλα αυτά που κατάφεραν να μας διώξουν από τα δικά μας τα εδάφη.
 4
Πάμε στο κομμάτι της πολιτικής; Θέλετε να μου πείτε την γνώμη σας για αυτούς που μας κυβερνούν;
Αυτούς που μας κυβερνούν ή αυτούς που θα μας κυβερνήσουν; (γέλια) … Θα σου πω ότι νιώθω μεγάλη ντροπή που μας κυβερνούν αυτοί που μας κατάκλεψαν μαζί. Τα δυο μεγάλα κόμματα τα οποία δεν είναι μεγάλα ποια, ευτυχώς, μας έκλεψαν την ζωή και τα όνειρα και μας κυβερνούν ακόμα. Κάποιοι λένε πως αυτοί που θα έρθουν θα μας καταστρέψουν δίνοντας ψεύτικη ελπίδα… Να σου πώ κάτι; Προτιμώ την ελπίδα πάρα τους κλέφτες χωρίς ελπίδα. Πληρώνουμε φόρους επί φόρους… πληρώνουμε δάνεια σε αξίες παλιές… αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζούν σε μια κατάσταση μίζερη και να δημιουργούν ένα κλίμα για εμφύλιο. Κάπως έτσι ξεκινούν οι εμφύλιοι. Είναι τραγικό και το ξαναλέω να είμαστε σύμφωνοι σε μια εξουσία από κλέφτες… Πρέπει ο Ελληνικός λαός να κάνει κάτι δραστικό! Λεφτά υπάρχουν όπως έλεγε και ο Γιωργάκης, αλλά τα έχουν στείλει μακριά και τα έχουν φάει χωρίς οι πολιτικοί, ο λαός να έχει δοκιμάσει τίποτα….
Είστε άτομο πολιτικοποιημένο; Νιώθω ότι έχετε αρκετό θυμό.
Με βλέπεις έτσι μαχητικό γιατί εγώ είμαι με τους νέους ανθρώπους και θεωρώ ντροπή μας να τους χαλάμε την ζωή τους. Θέλω να ζητήσω συγνώμη από την νεολαία που ανήκω στην προηγούμενη γενιά που κατάστρεψε τα όνειρα της. Πάντα ζητάω συγνώμη, γιατί οι άνθρωποι που γέννιουνται τώρα  και η νεολαία μας πληρώνει τα λάθη τα δικά μας. Εμείς οι παλιότεροι τους καταστρέφουμε τα όνειρα. Για αυτό και με βλέπεις έτσι τόσο πολύ θυμωμένο και εξαγριωμένο γατί δεν μπορούν να γίνουν πολλά όνειρα και αυτό καταδικάζει τους ανθρώπους. Παρόλο ότι ανήκω σε μια οικογένεια δεξιά, γιατί είμαι και πολύ σταθερά πολιτικοποιημένο άτομο, είμαι από την άλλη μεριά. Είμαι προοδευτικός άνθρωπος, Πιστεύω σε αυτό το κόμμα που έχει μέσα αρκετές αριστερές δυνάμεις. Ότι είναι να γίνει θα γίνει …τουλάχιστον με ελπίδα και όχι με κλεψιά.
 Παρόλο αυτή την μιζέρια, θα δούμε κάτι από εσάς τηλεοπτικό; Από όσο γνωρίζω κάτι ετοιμάζετε.
Εγώ είμαι με την νέα γενιά, την γουστάρω πολύ και έτσι κάνω δουλειά μαζί τους. Κάναμε ένα πιλότο το καλοκαίρι μαζί με πολλά νέα παιδιά, και είμαστε σε καλό δρόμο έτσι ώστε να το έχει κάποιο μεγάλο κανάλι και να το δούμε. Να σου τονίσω ότι όλα τα παιδιά δουλέψανε άμισθοι, μαζί και κάποιοι ηθοποιοί πιο παλιοί, και φυσικά όλη η ομάδα οπερατερ συνεργεία, κτλ έτσι ώστε όταν κάτι προβληθεί να πάρουμε χρήματα που μας αναλογούν. Μάλιστα τους πρότειναν ακριβώς να μοιραστούν τα χρήματα που δίνουν στα Τούρκικα… Δηλαδή ψίχουλα. Αλλά να σου πω κάτι σημαντικό; Προτιμώ να δουλεύουμε για ψίχουλα παρά να μην δουλεύουμε καθόλου και για τίποτα.
 Σας έκανα πιο δυνατό τα δύσκολα παιδικά χρόνια όπως έχετε πει κατά καιρούς; Τι πήρατε Τα δύσκολα παιδικά χρόνια του ηθοποιού τον έκαναν, όπως λέει, πιο δυνατό.
Μου δημηούργησαν πολλές δυσκολίες. Τα κατάφερα και από τα 15 μου, λίγο μετά τη Δικτατορία, δούλευα σε εταιρεία που έκανε γκάλοπ ενώ παράλληλα σπούδαζα. Όλοι ήθελαν να μου μιλάνε γιατί με εμπιστευόταν. Έβγαλα πολλά χρήματα από αυτή τη δουλειά. Η υποκριτική τέχνη ήταν στο αίμα μου, και έτσι δεν ακολούθησα την Νομική παρόλο το γραφείο που διατηρούσε ο αδελφός μου. Λάτρευα τη Βουγιουκλάκη. Είχα αρρώστια με την Αλίκη. Ήθελα να μπω μέσα στο πανί και να παίξω. Όταν μας έβαλαν έκθεση στο δημοτικό σχολείο με θέμα “ποιον αγαπάμε περισσότερο, τη μαμά ή τον μπαμπά” εγώ έγραψα “την Αλίκη Βουγιουκλάκη”. Για τέτοια λατρεία μιλάμε. Όλα ξεπεράστηκαν και όλα πήγαν καλά στην ζωή μου γιατί ο άνθρωπος που ξέρει να παλεέυι για την ελπίδα βγαίνει πάντα κερδισμένος.
 Μια ευχή στον κόσμο που θα δίνατε μετά από όλα αυτά δίνοντας θετική ενέργεια. Να ξυπνήσουν οι Έλληνες από τον βαθύ ύπνο που κοιμούνται και να έχουν αποφασιστικότητα για όλα όσα πρέπει να κάνουμε σε αυτή την χώρα. Να πολεμήσουμε με το μυαλό μας όλα αυτά τα δεινά και την μιζέρια και να καταφέρουμε να πάρουμε πίσω την ελπίδα μας και την ζωή μας.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!