SOS απο το ΤΕΙ Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα

Εκπέμπει sos το τεχνολογικό ίδρυμα που βοηθάει στη διάσωση της Ελληνικής Μουσικής.


Αναταραχή, κατάληψη και μια επιστολή σπουδαστών μέσω της οποίας ζητούν την παραίτηση του διευθυντή τους. Οι ημέρες στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου με έδρα την Αρτα είναι ταραγμένες και «ακουμπούν» περισσότερες πλευρές από οικονομικά ή «συντεχνιακά» αιτήματα σπουδαστών ή διδασκόντων.
Χθες λοιπόν, ύστερα από γενική συνέλευση του Tμήματος, αποφασίστηκε παμψηφεί η εκ νέου προκήρυξη θέσεων για τους διδάσκοντες. Ώς εδώ όλα προβλεπόμενα, στο φόντο των ευρύτερων περικοπών για την παιδεία. Οπως όμως καταγγέλλουν στα «ΝΕΑ» οι διδάσκοντες-μουσικοί, οι σπουδαστές του Τμήματος και μέρος του καθηγητικού προσωπικού, η συνθήκη που επικρατεί στο εν λόγω Τμήμα είναι «ειδική». Με τη νέα προκήρυξη για τους διδάσκοντες, καταγγέλλουν οι φοιτητές, «ο κλάδος τους καταργείται και δεν έχει προβλεφθεί το καθεστώς με το οποίο θα εργάζονται. Οι προσεγμένες κινήσεις ή, σε πολλές περιπτώσεις, ακινησίες των διοικούντων θα μετατρέψουν τους μουσικούς από καθηγητές Τριτοβάθμιας σε παρίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μισθό σκλάβου και χωρίς ασφάλεια!».

Τα παραπάνω οδήγησαν μάλιστα είκοσι καθηγητές να μην υπογράψουν τις συμβάσεις τους, κάτι που θεωρείται τώρα ως «σιωπηρή παραίτηση» από το ίδρυμα. Οι «πολέμιοι» της επαναπροκήρυξης (έκτακτοι μουσικοί και επιστημονικοί συνεργάτες) θεωρούν ότι το γεγονός πως καλούνται να εργαστούν με ωριαία αντιμισθία αντί μηνιαία σημαίνει μείωση που αγγίζει το 50%, ενώ όπως λένε «το καθεστώς ωρομισθίας δεν τους παρέχει ασφαλιστική κάλυψη». Να σημειώσουμε πως οι μεικτές απολαβές για κάθε καθηγητή διαμορφώνονται στα είκοσι ευρώ την ώρα, ενώ τα οδοιπορικά για την Αρτα δεν καλύπτονται.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ. Αυτή τη στιγμή η σχολή είναι υπό κατάληψη (σχεδόν όλοι οι σπουδαστές τίθενται με το μέρος των ειδικών διδασκόντων), τα μαθήματα δεν προχωρούν ενώ, όπως λένε οι ίδιοι οι φοιτητές, αν προχωρήσει η νέα προκήρυξη (που πάντως χρονικά λένε πως βάζει σε ομηρεία τον κόσμο αφού παρατείνει το εξάμηνο), «οι 350 πτυχιακές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο Τμήμα θα εποπτεύονται και θα εξετάζονται από μόλις δύο μουσικολόγους (ο ένας σε άδεια)». Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό το πλαίσιο διδασκαλίας των ειδικών συνεργατών (που πάντως σε πολλές περιπτώσεις ήταν ο δούρειος ίππος σε άλλα τμήματα για να «νομιμοποιηθούν» ως διδάσκοντες αδιανόητες ειδικότητες συνεργατών με «ευέλικτο τρόπο»);

«Επικράτησε για χρόνια μια προσομοίωση βιωματικής συνθήκης. Ο μουσικός που δίδασκε ως ειδικός καθηγητής, εκτός του ότι ήταν φορέας μιας σημαντικής παράδοσης, ήταν ταυτόχρονα και αντικείμενο έρευνας για τα παιδιά. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε συνθήκη ανταλλαγής. Πολλοί μουσικοί κλήθηκαν να γράψουν βιβλία και έτσι συστηματοποίησαν ό,τι ήξεραν από μουσικούς δρόμους. Ο Δημήτρης Μυστακίδης στη λαϊκή κιθάρα και το ούτι. Ο Τόλης Τσαρδάκας στο κανονάκι. Ο Λεύτερης Παύλου στα κρουστά» λέει η καθηγήτρια Μαρία Ζουμπούλη και από το Τμήμα πέρασαν είτε ως καθηγητές είτε ως εισηγητές σεμιναρίων σχεδόν όλοι οι του αφρού των παραδοσιακών μουσικών (από τον Μιχάλη Καλλιοντζίδη στην ποντιακή λύρα μέχρι τον ρομά κλαριντζή από τον Παρακάλαμο Θωμά Χαλιγιάννη).

«Η λαϊκή μουσική αντιμετωπιζόταν ώς τώρα ως εξαϋλωμένη ύλη. Είμαστε οι πρώτοι που είπαμε πως υπάρχουν μουσικοί, όχι μουσική. Και παραδόσεις, όχι παράδοση. Και φέραμε βιωματικούς μουσικούς στο τμήμα. Η μουσική ως τέχνη και όχι ως ιδεολόγημα. Πάνω σε αυτή την αρχή είχε διαμορφωθεί το πρόγραμμα» συμπληρώνει η κυρία Ζουμπούλη και έχει ενδιαφέρον πώς αξιολογήθηκε το εν λόγω πρόγραμμα πέρυσι.

ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΙ. «Bullshit!» ανεφώνησαν αρχικά οι ελληνοαμερικανοί ειδήμονες που κλήθηκαν πέρυσι να αξιολογήσουν το τμήμα. Μερικές μόνο ημέρες όμως ήταν αρκετές για να τους κάνουν να αλλάξουν γνώμη και η διθυραμβική έκθεσή τους βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση). «Το πρόγραμμα σπουδών θεωρήθηκε πρωτότυπο και μοντέλο διεθνώς για το πώς πρέπει να διδάσκεται η παραδοσιακή μουσική» σημειώνει στα «ΝΕΑ» η Μαρία Ζουμπούλη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα.
Τώρα, μέρος των μουσικών – σύμφωνα με πληροφορίες – θα κινηθεί νομικά κατά του διευθυντή της σχολής Αναστασίου Τσίνα (που είναι κτηνίατρος, αφού το τμήμα δεν είναι αυτοδύναμο και άρα κηδεμονεύεται). Οι σπουδαστές ζητούν την παραίτησή του ενώ, όπως λένε οι γνώστες, τώρα «διακυβεύεται η ίδια η υπόσταση του τμήματος».



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!