Συνταγές για την Σαρακοστή από τον Σέφ Κυριάκο Μελά

Ο Σέφ Κυριάκος Μελάς που μας έχει καθηλώσει με τις συνταγές του εδώ και καιρό αφού τον παρακολουθούμε κάθε μεσημέρι στο πλατό της Τατιάνιας Στεφανίδου.


Αφράτη Λευκή Ταραμοσαλάτα

melas-taramas-375
…από τον σεφ μας Κυριάκο Μελά!

Καθαρή Δευτέρα – Θέλω να είστε όλοι μαζί, μονιασμένοι και να πετάτε τον αετό
Γεύσεις καθαρές, απλές, που σίγουρα λησμονάτε και θα τις θυμάστε για χρόνια, αφού σας ανήκουν! Εγώ απλά τις έκανα πιο γρήγορες και πιο νόστιμες!

Η πιο αφράτη, εθιστική ταραμοσαλάτα. Λευκή, φινετσάτη και μόλις σε λίγα λεπτά. Γι’αυτή τη μέρα ονειρεύομαι τσιμπολόγημα με μυθικές ταραμοσαλάτες.

Τα υλικά μας:

100 γρ. ταραμά (άχρωμο)

100 γρ. ελαιόλαδο (για πιο αεράτο αποτέλεσμα χρησιμοποιείστε μισό ελαιόλαδο – μισό ηλιέλαιο)

400 γρ. νερό

1 μέτριο κρεμμύδι

1 φακελάκι MAGGI πουρέ πατάτας

χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι

ελάχιστο αλάτι και λευκό πιπέρι

Η εκτέλεση

Ακολουθήστε τα βήματά μου σαν να το φτιάχνουμε παρέα.

– Ζεσταίνουμε το νερό στο βραστήρα ή σε ένα μπρίκι (αν έχετε βραστήρα δεν χρειάζεστε ούτε δοσομετρητή)

– Ρίχνουμε το ζεστό νερό στον κάδο του μπλέντερ και στη συνέχεια τον πουρέ πατάτας MAGGI. Χτυπάμε δυνατά για λίγα δευτερόλεπτα.

-Αφού χτυπηθούν αυτά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και στύβουμε το λεμόνι μ’ένα πιρούνι (προσοχή στα κουκούτσια!). Χτυπάμε ξανά τα υλικά μας και αφού γίνει αλοιφή το μίγμα μας, το αφήνουμε για 2-3 λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία του (η ενσωμάτωση του κρεμμυδιού βοηθάει).

-Έπειτα, προσθέτουμε τον ταραμά και συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνοντας συνεχόμενα και λίγο-λίγο το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε ανάλογα τις προτιμήσεις μας και…τέλος.

Αυτό ήταν! Μπολ, λαγάνα και καλή απόλαυση!

11003916_10206123137903379_1248002127_n

Αλμυρά κράκερ με μυρωδικά

new-melas-krakers-580
…από το σεφ μας Κυριάκο Μελά!

Καθαρή Δευτέρα – Θέλω να είστε όλοι μαζί, μονιασμένοι και να πετάτε τον αετό
Γεύσεις καθαρές, απλές, που σίγουρα λησμονάτε και θα τις θυμάστε για χρόνια, αφού σας ανήκουν! Εγώ απλά τις έκανα πιο γρήγορες και πιο νόστιμες!

Λόγω της ημέρας, η λαγάνα είναι απαραίτητη στο τραπέζι μας. Είμαστε όμως και εμείς που δεν είμαστε λάτρεις της λαγάνας και προτιμούμε κάτι πιο ανάλαφρο. Την παρακάτω συνταγή όμως, είμαι σίγουρος ότι θα τη λατρέψουν όλοι, τραγανά, μυρωδάτα, σχεδόν διάφανα σαν τσιπς κράκερς και από γεύση; Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο νόστιμα είναι!

Τα υλικά μας:

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (πιο συγκεκριμένα 30 γρ.)

70 γρ. νερό χλιαρό

2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας MAGGI νοστιμιά

200 γρ. αλεύρι

4 κουταλιές της σούπας MAGGI πουρέ πατάτας

μισό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

1/3 από το κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα και λίγες σταγόνες νερό για το ράντισμα

Η εκτέλεση

-Ρίχνουμε σε ένα μπολ το νερό, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη MAGGI νοστιμιά και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

-Προσθέτουμε το αλεύρι και ομογενοποιούμε με το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθεί μία ζύμη. Την πλάθουμε και τη χωρίζουμε σε 3 μπαλάκια. Για να μην κολλάνε τα πασπαλίζουμε, με τις 2 από τις 4 κουταλιές της σούπας πουρέ πατάτας MAGIC και τα αφήνουμε για 5 λεπτά να ξεκουραστούν.

-Στη συνέχεια, ανοίγουμε το κάθε ένα σε πολύ λεπτό φύλλο. Αρχικά χρησιμοποιούμε έναν πλάστη και στη συνέχεια τραβάμε προσεκτικά την κάθε πλευρά, ώστε να τεντωθεί και να ανοίξει καλά.

-Τοποθετούμε το κάθε φύλλο σε λαδωμένη λαμαρίνα. (Μπορείτε βέβαια να το τεντώσετε κατευθείαν στη λαδωμένη λαμαρίνα!). Ραντίζουμε με λίγο νερό και ελαιόλαδο.

-Στο τέλος, πασπαλίζουμε με το κρεμμύδι και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας MAGGI νοστιμιά, ψήνοντας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο για περίπου 20 λεπτά. Mόλις αποκτήσουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και γίνουν τραγανά είναι έτοιμα!

Σπάστε τα σε ακανόνιστα κομμάτια και απολαύστε τα μόνα τους ή συνοδεύοντάς τα με την ταραμοσαλάτα!

Τραγανές καραμέλες με ταχίνι και σοκολάτα

melas-karamela-375
… από το σεφ μας Κυριάκο Μελά!

Καθαρή Δευτέρα – Θέλω να είστε όλοι μαζί, μονιασμένοι και να πετάτε τον αετό
Γεύσεις καθαρές, απλές, που σίγουρα λησμονάτε και θα τις θυμάστε για χρόνια, αφού σας ανήκουν! Εγώ απλά τις έκανα πιο γρήγορες και πιο νόστιμες!

Ώρα για γλυκό και σε μια μέρα σαν και αυτή, δεν θα μπορούσε να λείπει η γεύση από το σουσάμι. Μοιάζει με γλυκιά φλωρεντίνα, χωρίς ξηρούς καρπούς, που όμως έχει γεύση χαλβά! Η τραγανή καραμέλα με το ταχίνι παίρνει άρωμα από το τριαντάφυλλο και μαζί με τη σοκολάτα μας δίνουν τη γλύκα που χρειαζόμαστε. Η σοκολάτα στα καλύτερά της!

Τα υλικά μας:

140 γρ. ζάχαρη

130 γρ. ταχίνι

100 γρ. κουβερτούρα NESTLÉ DESSERT 65% Κακάο (κομμένη σε μικρά κομματάκια)

1/3 της κούπας δημητριακά ολικής αλέσεως FITNESS Fruits

Λίγα αποξηραμένα ροδοπέταλα

Η εκτέλεση: 

-Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγανάκι και τη λιώνουμε με μία ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά.

-Με το που λιώσει η ζάχαρη και ξανθύνει ελαφρά, προσθέτουμε το ταχίνι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να αποκτήσει ανοιχτό καφέ χρώμα.

-Ρίχνουμε το μείγμα πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το σκεπάζουμε με το μισό κατά μήκος, διπλώνοντάς το. Το πιέζουμε με έναν πλάστη, ώστε να δημιουργηθεί ένα λεπτό φύλλο και στη συνέχεια το ξεδιπλώνουμε το και ρίχνουμε τα κομμάτια σοκολάτας. Σε αυτό το σημείο που η σοκολάτα λιώνει ελαφρά, πασπαλίστε με τα δημητριακά και τα ροδοπέταλα. Μπορείτε να προσθέσετε ακόμα και ξηρούς καρπούς, οι οποίοι θα κολλήσουν επάνω στη σοκολάτα.

-Τοποθετήστε αυτή τη λεπτή πλάκα όλο γλύκα και άρωμα στην κατάψυξη για 5 λεπτά να παγώσει καλά η σοκολάτα και στη συνέχεια αποσύρετε και σπάστε σε ακανόνιστα κομμάτια.

Καλή απόλαυση και γλυκιά Σαρακοστή σε όλους!

Με την Nestle μαζί του κάνει θαύματα ….
Ο Σέφ Κυριάκος Μελάς που μας έχει καθηλώσει με τις συνταγές του εδώ και καιρό αφού τον παρακολουθούμε κάθε μεσημέρι στο πλατό της Τατιάνιας Στεφανίδου. 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!