Σαράντης Σαλέας: ”Για να είσαι κριτής σε τάλεντ σόου, πρέπει να έχεις μουσική παιδεία”

Σε μια συνέντευξη μοναδική μιλάει στην Άννα Τσιάλτα και το bizznews για όλα και για όλους με αφοπλιστική ειλικρίνεια όπως κάνει πάντα. Απολαύστε τον!


Το όνομα Σαράντης Σαλέας θυμίζει σε όλους το πάθος για το λαϊκό τραγούδι. Μόνο όταν τον ακούσεις και μιλήσεις μαζί του καταλαβαίνεις το ταμπεραμέντο του αλλά και το πάθος του για ότι κάνει. Η φωνή του, ξεχωριστή σαφώς αναγνωρίσιμη, έχει ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα και  φτάνει στα αυτιά του ακροατή ζεστή, φιλική, οικεία.

Μετά την μεγάλη επιτυχία «Στην καρδιά μου βάζω αμπάρες» ο Σαράντης Σαλέας επιστρέφει δυναμικά στην ελληνική δισκογραφία με νέο τραγούδι έκπληξη. Ο τίτλος του; «Θα σου βάλω χειροπέδες», σε στίχους και μουσική του ίδιου. Σε μια συνέντευξη μοναδική μιλάει για όλα και για όλους με αφοπλιστική ειλικρίνεια όπως κάνει πάντα. Απολαύστε τον!

  

Ετοιμάσατε καινούργια δουλειά μετά την επιτυχία με τις Αμπάρες. Μιλήστε μου λίγο για αυτή. Πως ετοιμάστηκε;

 Έγινε μια δουλειά με πολύ όρεξη και μεράκι μετά τις αμπάρες και φυσικά δίνουμε απάντηση αφού το νέο κομμάτι έχει χειροπέδες. Αυτό είναι ένα τραγούδι του cd. Μουσική και στίχοι σε πολλά από τα κομμάτια δικοί μου καθώς κι ένα εκπληκτικό ντουέτο με μια Τουρκάλα εξαιρετική τραγουδίστρια. Πολύ ωραία τραγούδια και γεμάτα αγάπη μπορώ να σου πω γιατί για μένα το τραγούδι είναι έμπνευση. Με την βοήθεια πολλών δημιουργών βέβαια και όλοι τους καταξιωμένοι στην δουλειά του.

Πως αποφασίσατε να κάνετε καινούργιο cd σε μια δύσκολη εποχή δισκογραφικά στην αγορά;

Επειδή αγαπώ πολύ την μουσική και δεν περιμένω να αλλάξουν τα πράγματα αλλά εμείς να τα αλλάξουμε. Τόλμησα να κάνω ένα νέο cd για να δημιουργήσω και εγώ μια νέα κατάσταση. Μόνο όταν τολμάμε μπορούμε να κάνουμε αυτά που θέλουμε δεν πρέπει να μας κυριεύει ο φόβος σε τίποτα.

3 (1)

Είναι πολύ διαφορετική η δισκογραφία από αυτή που έχετε ζήσει εσείς, αφού έχετε τόσα χρόνια στο χώρο. Πως το αντιμετωπίζετε όλο αυτό;

Περνάει κρίση και η μουσική και μάλιστα πολύ μεγάλη. Δεν είναι μόνο στα χρήματα αλλά γενικότερα. Εγώ έζησα μια χρυσή εποχή, αλλά θέλω να πιστεύω πως γινόμαστε καλύτεροι μέσα από όλες τις δυσκολίες που περνάμε. Μέσα από όλο αυτό βγάζουμε καλύτερα τραγούδια, πιο ώριμα, και πιο ωραία Στα δύσκολα οι άνθρωποι έχουμε καλύτερους στόχους, έχουμε καλύτερη μουσική με μεγαλύτερα αισθήματα. Αγγίζει πρώτα εμάς ο πόνος αν θέλεις με όλα αυτά που περνάμε, και μετά τον κόσμο που προσπαθούμε να του το περάσουμε με την μουσική.

Πως σας έγινε η πρόταση για την διαφήμιση; Και πως σας έφερε τόσο πολύ στο προσκήνιο το τραγούδι αμπάρες, 

Το τραγούδι αυτό γράφτηκε αποκλειστικά για την διαφήμιση. Με πήραν τηλέφωνο και έγραψα πάνω στις ατάκες της διαφήμισης. Όλο αυτό ξεκίνησε ξαφνικά και μάλιστα μου έκανε πολύ εντύπωση γιατί ένα λαϊκό τραγούδι δεν έχει γραφτεί ποτέ για κάποια διαφήμιση. Και να σου πω και την αλήθεια, τους παίδευα χαριτολογώντας βέβαια περίπου κανά μήνα γιατί είχα πολύ τρέξιμο εκείνο τον καιρό και δεν προλάβαινα να γράψω. Μια μέρα όμως μπαίνω στο αυτοκίνητο και ενώ είμαι έτοιμος να τους πάρω τηλέφωνο για να βρούν κάποιον άλλο, μου ήρθε που λένε η έμπνευση και έγραψα τους στοίχους του ρεφραίν. Τους πήρα τηλέφωνο τους το είπα και αφού εγκρίθηκε προχωρήσαμε. Έτσι έγινε.. αν θέλεις να το πούμε σύμπτωση; Ας είναι μια έμπνευση η οποία και έκανε πάταγο!

Το περιμένατε όλο αυτό τον χαμό που έκανε;

 Τους το είχα πεί ότι θα κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία. Όταν το τελειώσαμε το είχα δηλώσει στους συντελεστές. Η αλήθεια όμως είναι πως τόσο πολύ μεγάλη επιτυχία όχι δεν την περίμενα. Είχε πολλά χρόνια να γίνει τόσο μεγάλο σουξέ σε διαφήμιση ένα τραγούδι. Πάρα πολλοί άνθρωποι με ενημέρωσαν ότι είχε να ακουστεί τόσο πολύ τραγούδι και να κάνει τέτοιο ντόρο πάνω από είκοσι χρόνια.

Εσείς πως αισθάνεστε για αυτό;

Πως αισθάνομαι… Πήρα απίστευτη δύναμη μέσα από όλο αυτό γιατί δεν σου κρύβω πως τελικά η δύναμη της τηλεόρασης είναι μαγική. Υπάρχουν πολλά ωραία τραγούδια τα οποία βέβαια δεν χάνονται στον χρόνο αλά και δεν αποκτούν όλο αυτό τον ντόρο που έγινε με το δικό μου αφού δεν έχουν την δυνατότητα να διαφημιστούν.

Έχετε συνεργαστεί με πάρα πολύ μεγάλα ονόματα και είναι γνωστό αυτό. Τι πήρατε θέλω να μάθω και πως το εισπράξατε όλο αυτό στα τόσα χρόνια στην  καριέρας σας.

Είμαι πολύ τυχερός αυτή είναι αλήθεια Δεν σου κρύβω πως ξεκίνησα σαν μουσικός και το 93 ξεκίνησα να τραγουδάω, γιατί αυτό ήταν το κρυφό μου μεράκι.

Έχω συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα του χώρου .. Τι να σου πώ τι πήρα; Πήρα εμπειρίες από όλους αυτούς μοναδικές. Όλο αυτό γίνετε βίωμα και το βγάζεις μετά στον κόσμο και έτσι διαμορφώνεις ένα χαραχτήρα που φαίνεται μέσα από την πορεία σου σαν καλλιτέχνης. Παίρνεις βιώματα και τα κάνεις δικά σου κι ας μην κρυβόμαστε με όλους αυτούς τους ανθρώπους που συνεργάστηκα, όπως τον Μανώλη Αγγελόπουλο τον Στράτο, Ελένη Βιτάλη, Σπανουδάκη, ντουέτα τόσα πολλά με την Πίτσα Παπαδοπούλου απο τον Γιάννη τον Πάριο που μου έγραψε τραγούδια, ο  Χρυσοβέργης Γιατράς,  ο Σταμάτης Γονίδης, όλα αυτά που παίρνεις είναι μόνο καλές στιγμές και εμπειρίες. Έγραψα για τον Τόλη Βοσκόπουλο τρία τραγούδια, που και αυτό ακόμα που έδωσε εμπειρία και γνώση και φυσικά μεγάλη μου τιμή. Να σου πώ πως ετοιμάζω ακόμα κάποια τραγούδια μαζί του, που εύχομα σύντομα να κυκλοφορήσουν.

2

Πολλές ακόμα συνεργασίες που μπορεί να ξεχάσω και κάποιους γιατί πραγματικά είναι πάρα πολλοί κι ας με συγχωρέσουν αλλά είναι πολλά και τα χρόνια(γέλια πολλά)! Θυμάμαι μόνο καλές στιγμές και κρατάω μόνο καλά πράγματα!

Έχετε ζήσει δόξα όμορφες στιγμές  και μεγάλα σουξέ στα τραγούδια και στα μπουζούκια. Πως αισθάνεστε για αυτό;

Έχω κάνει τόσα πολλά στην ζωή μου γιατί ο κόσμος που με παρακολουθεί δεν σου κρύβω Άννα μου ότι ξέρει ότι δεν λέω μόνο λαϊκά τραγούδια αλλά και πολλά άλλα κάνοντας πολλές συναυλίες και με τον αδελφό μου τον Βασίλη αλλά και τραγουδώντας όλα τα είδη μουσικής που υπάρχουν.

Εμείς όλο αυτό δεν το κάναμε για την δόξα το κάνουμε γιατί το αγαπάμε. Μόνο για αυτό …

Ναι αλλά έχω απέναντι μου έναν άνθρωπο που έχει ζήσει μοναδικές στιγμές. Αυτό θέλω ν μου πείτε πως το εισπράξατε και πως νιώθετε;

 Δουλεύαμε έξι και εφτά μέρες την εβδομάδα. Κάναμε συναυλίες σε όλο τον κόσμο και είχαμε να δούμε τα σπίτια μας τρείς και τέσσερις μήνες. Αυτά τώρα δεν υπάρχουν είναι παρελθόν. Έχω ζήσει απίστευτες στιγμές, πολλές  όμορφες συναυλίες καθώς επίσης απίστευτα προγράμματα που ετοιμάζαμε για τα μαγαζιά με τον κόσμο να διασκεδάζει και να χαίρεται. Όλα αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν αλλά εμείς δεν το βάζουμε κάτω.

Τι ετοιμάζετε αυτό τον καιρό;

Τα τραγούδια μου ετοιμάζω τα οποία κυκλοφορήσαν και σε γνωστή εφημερίδα πριν λίγο καιρό. Επίσης ετοιμάζουμε κάποιες συναυλίες Ελλάδα και εξωτερικό όπως καταλαβαίνεις, είναι πολύ σημαντικό για εμάς οι Έλληνες της ομογένειας. Υπάρχουν αρκετά προγραμματισμένα για το καλοκαίρι και εύχομαι όλα να πάνε καλά και το πιο βασικό να έχουμε δουλειά.

Πως μετά από τόση δόξα αποφασίσατε να κάνετε οικογένεια; Μπορεί ένας άνθρωπος να κάνει σωστή οικογένεια με αυτή την δουλειά;

Θέλει δύναμη και αγάπη για να κάνεις οικογένεια. Πόσο μάλλον με αυτή την δουλειά χρειάζεται πολύ παραπάνω δύναμη και θέληση. Αν δεν προέλθει από αγάπη δεν γίνετε. Θέλει βέβαια και έναν  άνθρωπο βράχο δίπλα σου γιατί αν είναι μόνο στα λόγια να κάνεις οικογένεια δεν λέει… καλύτερα να μην κάνεις. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις σωστή οικογένεια γιατί ο καλλιτέχνης όταν περνάει καλά στο σπίτι του αυτό βγαίνει και στην δουλειά του.

Θα μου πείτε δυο λόγια για την γυναίκα σας;

 Η γυναίκα μου είναι μια σωστή γυναίκα. Για μένα είναι η τέλεια γυναίκα. Ως μάνα ως σύζυγος και ως γυναίκα. Άλλωστε είμαστε πάρα πολλά χρόνια μαζί και όπως καταλαβαίνεις αν δεν υπήρχε ο σεβασμός για μένα και η εκτίμηση δεν θα ήμασταν όλη την ζωή μας έτσι. Γνωριζόμαστε από μικρά παιδιά και όλα αυτά τα χρόνια έχω να σου πω πως είναι στήριγμα στην οικογένεια και δίπλα μου.

Τέσσερα παιδιά; Η μουσική στην ζωή τους υπάρχει; Ακολουθούν τα βήματα σας;

Υπάρχει μέσα τους και είναι λογικό. Σπουδάζουν μουσική εκτός από την μία μου την κόρη που θέλει να γίνει παιδαγωγός. Αγαπούν την μουσική πάρα πολύ. Αυτό που θέλω εγώ προσωπικά είναι να κάνουν πραγματικά αυτό που θέλουν και αγαπούν στην ζωή τους. Αν δεν κάνεις αυτό που αγαπάς δεν πετυχαίνεις τίποτα!!

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορες φήμες και σχόλια για εσάς. Πως τις αντιμετωπίζετε; Απαντάτε;

Δεν δίνω σημασία …Άννα μου. Καθόλου θα σου πώ. Πάντα υπάρχουν τέτοια πράγματα που λέγονται και ακούγονται,  αλλά εγω προσωπικά δεν θέλω να ασχολούμαι. Μόνο με τα καλά και τα ωραία. Άλλωστε μόνο τα ωραία είναι αυτά που δίνουν ζωή, και εγώ έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως ότι κάνω έχει ζωή! Σε όποιον αρέσει στην τελική ..

Οικονομική κρίση; Πως την βιώνετε εσείς; Σας έχει επηρεάσει στην ζωή σας και στο σπίτι σας;

Όλο τον κόσμο αλλά θεωρώ πως πρώτα από όλους εμάς επηρέασε η κρίση γιατί ο κόσμος πρώτα από όλα κόβει την διασκέδαση του. Εμείς είμαστε αυτοί που την καταλάβαμε καλά, γιατί όπως καταλαβαίνεις όταν ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να φάει δεν θα πάει να βγει έξω να διασκεδάσει. Άρα πρώτα από όλους εμάς έχει επηρεάσει. Όπως καταλαβαίνεις όλοι έχουμε κόψει έξοδα περιττά, που ποτε δεν τα υπολογίζαμε τώρα τα μετράμε πιο πολύ. Σαν οικογενειάρχης προσπαθώ να μην κόψω από τα παιδιά μου πράγματα. Προτιμώ να κόψω από εμένα η να κάνω περισσότερες δουλειεές για να μην τους λείψει τίποτα.

Όλοι πιστεύω έχουν βάλει νερό στο κρασί τους και έχουν κόψει πολλά περιττά και το βασικότερο έχουν κατεβάσει το κασέ τους για να έχουν δουλειά.

Πάνε οι εποχές εκείνες που ο καθένας ζητούσε όσα ήθελε και δεν λογάριαζε τίποτα.

Πολιτική και πολιτικοί. Η γνώμη σας για αυτούς που μας κυβερνούν;

Να γίνουν λίγο πιο πατριώτες και να λένε αλήθεια. Έλεος πια με όλα αυτά που συμβαίνουν … Να αλλάξουν μυαλά θα έλεγα εγώ κι να τα βλέπουν πιο ανθρώπινα τα πράγματα.

Παιδικά χρόνια; Πως ήταν; Δύσκολα;

Δύσκολα παιδικά χρόνια όταν προέρχεσαι από μια οικογένεια με πέντε παιδιά. Μεγαλώσαμε ναι μεν σωστά αλλά δύσκολα. Καταλαβαίνεις την  φτώχεια αλλά πάντα έχεις αξίες και αρχές. Παίζει σημαντικό ρόλο η οικογένεια όπως καταλαβαίνεις, και εμείς μεγαλώσαμε με δέσιμο και αγάπη. Αυτό είναι αυτό που κρατάω και δίνω και εγώ με την σειρά μου στην δική μου οικογένεια.

Τι θα αλλάζατε αν σας δινόταν η ευκαιρία να γυρίσετε τον χρόνο πίσω;   

Δεν θα άλλαζα τίποτα … Είμαι σίγουρος ότι θα έκανα ακόμα κάποια πράγματα που δεν έκανα. Εγώ μετανιώνω γι κάποια πράγματα που δεν έκανα όχι για αυτά που έκανα. Θα έγραφα πιο νωρίς τραγούδια, και θα έλεγα κι άλλα. Αυτό νομίζω είναι αυτό που θα άλλαζα … θα ξεκίναγα πιο νωρίς το γράψιμο και το τραγούδι.

Βγάλατε χρήματα από αυτή την δουλειά;

Ναι έβγαλα χρήματα. Παλιές εποχές υπήρχαν χρήματα και πηγαίναμε καλά. Τώρα πια όχι δεν βγάζουμε τόσα λεφτά. Απλά προσπαθούμε να έχουμε δουλειά και όσο μπορούμε να επιβιώνουμε.

Ήσασταν ποτέ άστατος σαν άντρας;

Όχι ποτέ, Πάντα ήμουν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων με μια πολύ ήπια ζωή και το μόνο που κοιτούσα ήταν το σπίτι μου η δουλειά μου κι η οικογένεια μου. Δεν είχα ποτέ και ζήλειες από το σπίτι μου και καταλαβαίνεις πως όλο αυτό βοηθάει στο να είμαι σωστός και αληθινός.

Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στην ζωή σας;

Χωρίς έρωτα δεν γίνετε τίποτα … Δεν υπάρχει ζωή δεν υπάρχει τίποτα. Μην ξεχνάς άλλωστε πως για εμάς ο έρωτας είναι και η έμπνευση μας.

6

Ποια είναι η γνώμη σας για τα τάλεντ σόου που ψάχνουν την Ελληνική φωνή; Πιστεύετε σε όλα αυτά τα σόου;

Μόνο ελληνική φωνή δεν υπήρχε μέσα. Είπαν 500 τραγούδια και μόνο τα δέκα από αυτά ήταν ελληνικά. Επίσης τα παιδιά που πάνε σε αυτά τα σόου δεν έχουν δει ότι είναι ελάχιστα αυτά που έκαναν καριέρα από αυτά τα σόου; Δεν το έχουν καταλάβει μετά από τόσα που έγιναν;  Πάνε με μεγάλο ενθουσιασμό και στο τέλος φεύγουν απογοητευμένα. Εδώ δεν υποστηρίζει κανένας τα ελληνικά λαϊκά τραγούδια ούτε καν το ραδιόφωνο. Ο μόνος που έκανε καριέρα είναι ο Οικονομόπουλος και αυτό το παλικάρι γιατί είναι γνήσιο λαϊκό παιδί και έχει και την στήριξη του επιχειρηματία που είναι δίπλα του. Να σου την αλήθεια παρόλο που σέβομαι και εκτιμώ όλα τα παιδιά της κριτικής επιτροπής σε αυτό που κάνουν και τους θεωρώ πάρα πολύ καλούς στο είδος τους,  κι εννοώ το τραγούδι, θα διαφωνήσω με το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας κριτής με γνώσεις μουσικής. Για να είσαι κριτής πρέπει να έχεις μια μουσική παιδεία. Εφόσον λές την άποψη σου πρέπει να την υποστηρίζεις. Όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με πράξεις. Έτσι γίνετε στην Αμερική.. όταν λες κάτι πρέπει να πας δίπλα σε αυτόν που κάνεις κριτική και να το πεις καλύτερα!!

 Για το ραδιόφωνο που δεν παίζει λαϊκά τραγούδια ποια είναι η άποψη σας;

Κάνουν πόλεμο στο λαϊκό τραγούδι και στο μπουζούκι ιδιαίτερα στο ραδιόφωνο. Αλλά να σου πω και κάτι; Προτιμώ να μην παίζουν τα τραγούδια μου παρά να μου κάνουν κουμάντο στο πως θα γραφτεί και στο πως θα γίνει η ενορχήστρωση για να παίξει. Τώρα τελευταία επανέρχεται αλλά όχι σε πολύ μεγάλο ποσοστό .. Μάλλον πρέπει να περάσουμε κι άλλο πόνο. Αυτό που γίνετε στην Ελλάδα δεν γίνετε πουθενά στον πλανήτη. Όλες οι χώρες παίζουν τα τραγούδια τους, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό. Πρέπει να αλλάξουμε για να πάμε μπροστά .. όχι άλλο, όλο τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια πρόσωπα. Να λέμε αυτό που θέλουμε και αυτό που νιώθουμε χωρίς να φοβόμαστε. Να αποκτήσουμε λίγο μουσική παιδεία την χρειαζόμαστε σαν λαός και σαν άνθρωποι!

Να κλείσουμε με μια ευχή από τα νέα σας τραγούδια;

Έρωτα μου ταξιδιάρη … Να έχουμε όνειρα να ερωτευόμαστε όλα όσα κάνουμε να έχουμε την υγειά μας και να χαμογελάμε!!

 

 

 

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!