Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Η 18η Ιουλίου ορίστηκε σαν παγκόσμια μέρα μνήμης.


Ο ίδιος γεννήθηκε σαν σήμερα -γι’ αυτό και ορίστηκε ως εθνική ημέρα Nelson Mandela– το 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής, έγινε ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος στη χώρα του που εξελέγη με καθολική ψήφο -στη θέση αυτή έμεινε από το 1995-1999.

Ακολουθούν οι σημαντικότεροι σταθμοί της ζωής του:

–Ο πατέρας του, ως αρχηγός του χωριού που γεννήθηκε, ονόμασε τον γιο του Ρολιχλάχλα, που στη γλώσσα τους σημαίνει ταραχοποιός.

nelson mandela

–Ήταν ο πρώτος από την οικογένεια του που έλαβε εκπαίδευση καθώς πήγε σε ιεραποστολικό σχολείο. Οι προκαταλήψεις της εποχής για τη βρετανική παιδεία, έκαναν τη δασκάλα να δώσει σε όλα τα παιδιά βρετανικό όνομα. Από εκεί προέρχεται και το όνομα, Νέλσον, το οποίο κράτησε μέχρι και το τέλος της ζωή του.

– Όταν πήγαινε πανεπιστήμιο, εκδιώχτηκε από αυτό, καθώς πρωταγωνίστησε  σε μια διαδήλωση, όπου υπερασπιζόταν με άλλους τα δικαιώματα των ανθρώπων.

– Εγκατέλειψε μέσα στη νύχτα το πατρικό του στο Γιοχάνεσμπουργκ, όταν του ανακοίνωσαν οι δικοί του πως σκόπευαν σύντομα τον παντρέψουν

nelson mandela3

– Το 1944 κατήγγειλε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο ως αντιδραστικό, ίδρυσε μια ριζοσπαστική νεολαία και κατόπιν ένα μέτωπο κατά του απαρτχάιντ -έκτοτε ξεκίνησε ο μεγάλος του αγώνας.

– Πέρασε 28 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή -βγήκε τον Φεβρουάριο του 1990.

– Πήρε το Νόμπελ Ειρήνης το 1993.

– Έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής το 1994. Δούλεψε για το καλό των πολιτών της χώρας του. Βελτίωσε τις σχέσεις μεταξύ των φυλών, απέτρεψε τους μαύρους να πάρουν εκδίκηση από τους λευκούς και κατασκεύασε μια νέα διεθνή εικόνα για τη Νότιο Αφρική.

-Το 1996 υπέγραψε το πρώτο δημοκρατικό σύνταγμα της χώρας ενώ ένα χρόνο μετά επέλεξε να τερματίσει τη θητεία του στην πολιτική, δίχως όμως να σταματήσει τις φιλανθρωπίες και τις δραστηριότητες του.

nelson mandela4

-Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του, ήταν το 2010 στον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στη Νότιο Αφρική.

– Έχασε τον ένα γιο του από AIDS και τον άλλο σε τροχαίο ατύχημα.

Δείτε όλη του τη ζωή, στο video που ακολουθεί:

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!