Ο άνθρωπος που πάντα παραβίαζε τους κανόνες

Martin Kippenberger στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.


Την έκθεση του γερμανού καλλιτέχνη Martin Kippenberger «A Cry For Freedom» παρουσιάζει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΝΕΟΝ Διαδρομές.

Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ.

Η έκθεση με τίτλοπεριλαμβάνει έργα του γερμανού καλλιτέχνη από τις συλλογές Δ. Δασκαλόπουλου και του Estate Kippenberger, υπό την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά.

Η Ιστορία της Τέχνης μπορεί να ερμηνευθεί ως μια διαρκής διεύρυνση των συνόρων του ορισμού του έργου τέχνης, προς την κατεύθυνση πιο απελευθερωμένης καλλιτεχνικής δημιουργικότητας. Ο Martin Kippenberger κατέστρωσε μια ιδιαίτερα αιχμηρή επίθεση εναντίον αυτών των ορίων. Η δύναμή της μεγεθύνθηκε από τη μεθοδική και εσωτερικά εγγενή ανάγκη του να εκφράσει τον πόθο του για προσωπική ελευθερία μέσα στην καλλιτεχνική του δημιουργία, συγκεράζοντας έτσι την ζωή του και το καλλιτεχνικό του έργο σ’ ένα συνεπές και συνεχές Gezamkunstwerk (Καθολικό Έργο Τέχνης). Σε προσωπικό επίπεδο, ο Kippenberger ήταν ικανός για ό,τι καλύτερο και ό,τι χειρότερο. Ακολούθησε μόνο Έναν Κανόνα: Πάντα παραβίαζε τους Κανόνες! Με γενναιότητα πλοηγήθηκε σ’ αχαρτογράφητα νερά ανεξερεύνητων πεδίων ελευθερίας, μια επικίνδυνη αποστολή η οποία του κόστισε τον πρώιμο θάνατό του στην ηλικία των 44 ετών.

Εξήντα χρόνια μετά την γέννησή του, η παρούσα έκθεση έχει ως στόχο να ακολουθήσει το ταξίδι του αυτό και να φωτίσει την πολύπλευρη τακτική του με την οποία πάντα ρηξικέλευθα παραβίαζε τους Κανόνες. Με άλλα λόγια, ο Κόσμος του Kippenberger ολοκληρωμένος και συμπαγής.

Η έκθεση, που θα φιλοξενείται στο Μουσείο έως τις 26 Ιανουαρίου, παρουσιάζει περισσότερα από 60 έργα, μεταξύ των οποίων πίνακες, γλυπτά, φωτογραφίες. Είναι η πρώτη φορά που η δουλειά του Kippenberger παρουσιάζεται σε χώρο Μουσείου στην Ελλάδα.

Η έκθεση υλοποιείται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Οργανισμού ΝΕΟΝ.

NEON ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ I Παράλληλες Συζητήσεις και Εκδηλώσεις

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013, 19:00

Josephine Von Perfall

One of You, among You, with You I Understanding Martin Kippenberger

within his Artistic Network, 1978 – 1997

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013, 19:00

Susanne Kippenberger

Η νεότερη αδερφή του καλλιτέχνη, συγγραφέας και δημοσιογράφος στην εφημερίδα Berlin daily Der Taggespiegel ομιλεί με αφορμή τη βιογραφία: “Kippenberger: The artist and his families”

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013, 21:00 -24:00

Cycladic Late Night

Late exhibition opening and film screening

A documentary on the life of Kippenberger του Jörg Kobel, Γερμανία, 2005

Διάρκεια: 75’

Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014, 19:00

Τραύμα & Δημιουργία

Συζήτηση μεταξύ συγγραφέων και ψυχιάτρων

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή

Νεοφύτου Δούκα 4 / Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1

106 74 Αθήνα

Ελλάδα

Τ: (+30) 210 7228321-3

F: (+30) 210 7239382

Μ: museum@cycladic.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!