Μέρα μεσημέρι με το “Οικοδομικό” στην πίσω τσέπη

Οικοδομικό ή απλά μαστορικό, τί είναι;

Οικοδομικό ή απλά μαστορικό, τί είναι;

Οικοδομικό ή απλά μαστορικό, τί είναι;

Οικοδομικό ή απλά μαστορικό, τί είναι;

Τετάρτη μεσημέρι και η ζέστη καλά κρατεί, και τσούπ εμφάνιση απο δυτικοπροαστίτη εργατόμουτρο με λευκή φανέλα, καδένα, και το επιδέξιο πακέτο να κάνει την εμφάνιση του απ την πίσω τσέπη. Ο ορισμός του επιδέξιου τσιγάρου της εργατικής τάξης.
Προσωνύμιο των τσιγάρων Καρέλια Κασετίνα (όχι της νεόκοπης χρυσής, μιλάμε φυσικά για το παλιό, Φίλτρο ή Πλακέ ή…). Αγαπημένο φτηνό τσιγάρο της εργατικής τάξης ανεξαρτήτως ηλικίας (με μόνο ανταγωνιστή το άσο φίλτρο και τα διάφορα άφιλτρα, αλλά με αρκετά σαφή υπεροχή, αν όχι στην συγκριτική κατανάλωση, τουλάχιστον στην αναπαράσταση της εργατιάς) και κάποιων μποέμ τύπων (όχι όμως των διανοουμενίζοντων που προτιμούσαν τα sante ή τα gauloises). Όλ’ αυτά βέβαια πριν τα στριφτά, αλλά υπολειμματικά ακόμα και σήμερα υπάρχουν αυτές οι αντηχήσεις.
Ως φτηνό και βαρύ τσιγάρο έχει γενικά ταυτιστεί με τον εμβληματικό εργάτη της Ελλάδας, τον οικοδόμο, με το καρέλια στην κωλότσεπη ή την τσέπη του ποκαμίσου. Σχεδόν αποκλειστικά αντρικό τσιγάρο (αν δείτε γυναίκα να τα παίρνει, είναι πιθανά αντρολεσβία), που έχει ταυτιστεί και με άλλα σκληρά επαγγέλματα όπως του νταλικέρη (βλ. και την επίδρασή του στις φωνητικές χορδές) εξού καμιά φορά και νταλικέρικο, αλλά και του ναυτικού.
Εικόνες απείρου έμπνευσης. Θέλω διακοπές!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!