Μέγας Αλέξανδρος ή Ηφαιστίωνας ο ένοικος του τάφου δηλώνει γνωστή αρχαιολόγος

Γιατί η σημερινή συγκλονιστική αποκάλυψη του σκελετού την οδηγεί στο συμπέρασμα αυτό – Τι αναφέρει για την αποτέφρωση των Μακεδόνων.


Λίγα λεπτά μετά τις επίσημες ανακοινώσεις στον τύμβο Καστά, η διάσημη αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ εξέφρασε τις πρώτες σκέψεις της μέσω twitter.

Αρχικά εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για τη συγκλονιστική ανακάλυψη, διατυπώνοντας ένα πρώτο ερώτημα για το αν ο σκελετός ανήκει στην ίδια χρονική περίοδο με την κατασκευή του μνημείου.

Η κυρία Κινγκ αναφέρει πως η αποτέφρωση ήταν ο κανόνας για την αρχαία Μακεδονία, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Βεργίνας, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο δύο πτώματα ταριχεύθηκαν, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα (σ.σ. Μακεδονία): ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας»

griva1

Το ενδιαφέρον της αρχαιολόγου προσελκύουν, επίσης, τα ευρήματα από το διάκοσμο που βρέθηκε στον τάφο, για τον οποίο η ίδια σημειώνει ότι πιθανότατα πρόκειται για σαρκοφάγο, παρά για ένα «απλό κουτί με κόκαλα και τέφρα».

Πάντως, η Ντόροθι Κινγκ σημειώνει ότι, το γεγονός πως βρέθηκαν οστά, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο νεκρός να είχε καεί στην πυρά καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η πυρά στην αρχαιότητα δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα όπως σήμερα κατά την καύση των νεκρών, οπότε παρέμεναν ορισμένα οστά ακέραια».

griva2

Το άρθρο υπογράφει στο πρώτο θέμα η Χρύσα Γρίβα.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!