Μάρκος Σεφερλής: ”Δεν θέλω να υπάρχω στο χώρο γιατί έχω Δημόσιες σχέσεις, αλλά γιατί με αγαπάει ο κόσμος”

Βάζει ψηλά τον πήχη και τα καταφέρνει. Το όνομα του είναι εγγύηση και ο ίδιος πιστεύει ότι πολλοί θα τον περίμεναν στην γωνία για την αποτυχία του.
Αυτός είναι ο Μάρκος Σεφερλής που μιλάει για όλα σε μια συνέντευξη καθηλωτική στην Άννα Τσιάλτα και το bizznnews. Για το θέατρο, τις δυσκολίες, την γυναίκα της ζωής του, τον γιό του Χάρη τους συναδέλφους του που τον στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια και υποκλίνεται μπροστά στο χειροκρότημα του κοινού, που για αυτό ζει! Και εδώ που τα λέμε το αξίζει με το παραπάνω… Απολαύστε τον !!!


Οι παραστάσεις του εδώ και κάποια χρόνια είναι sold out. Η κρίση δεν τον έχει ακουμπήσει καθώς έχει φροντίσει εδώ και πολύ καιρό να μειώσει την τιμή του εισιτηρίου στo θέατρο του, αλλά και να δίνει πιστοποιητικό εγγύησης στον κόσμο που τον ακολουθεί πιστά, ότι μαζί του θα περάσει καλά.
 Βάζει ψηλά τον πήχη και τα καταφέρνει. Το όνομα του είναι εγγύηση και ο ίδιος πιστεύει ότι πολλοί θα τον περίμεναν στην γωνία για την αποτυχία του.
Αυτός είναι ο Μάρκος  Σεφερλής που μιλάει για όλα σε μια συνέντευξη καθηλωτική. Για το θέατρο, τις δυσκολίες, την γυναίκα της ζωής του, τον γιό του Χάρη τους συναδέλφους του που τον στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια και υποκλίνεται μπροστά στο χειροκρότημα του κοινού, που για αυτό ζει! Και εδώ που τα λέμε το αξίζει με το παραπάνω… Απολαύστε τον !!!
   
Ας ξεκινήσω με αυτό που ακούω συνέχεια για το φαινόμενο Σεφερλής. Υπάρχει μυστικό τελικά;
Δεν υπάρχει ούτε φαινόμενο ούτε μυστικό. Φαινόμενο είναι αυτό που συμβαίνει για λίγο, μιλάνε κάποιοι και μετά ξεφουσκώνει. Για κάτι που είναι διαχρονικό και συνεχίζει δεν είναι φαινόμενο.  Μυστικό δεν υπάρχει. Ο λόγος  που συμβαίνει αυτό και η παράσταση πάει καλά, είναι η ειλικρίνεια που έχω απέναντι στον  κόσμο όλα αυτά τα χρόνια. Δεν τον έχω κοροϊδέψει ποτέ. Δεν έχω κάνει μειώσεις στην δουλειά μου και στην παραγωγή των παραστάσεων μου, και θέλω ο κόσμος να γελάει!
Να δει λίγο πιο αισιόδοξα τα πράγματα να πάρει κάποια μηνύματα σε εισαγωγικά πάντα γιατί δεν είμαι από αυτούς που κάνω κηρύγματα, απλά με την επιθεώρηση έχω ένα βήμα παραπάνω και έτσι το κάνω. Ο κόσμος  τα αντιλαμβάνεται όλα, κάνω κριτική σε όλους δεν παίρνω κανενός το μέρος, μιλάω σαν Έλληνας και σαν πατέρας, που μεγαλώνει ένα παιδί που βλέπει το μέλλον του αβέβαιο. Ο κόσμος το καταλαβαίνει απόλυτα αυτό. Μιλάω σαν αυτούς που με βλέπουν χωρίς να προσπαθώ να είμαι κάτι ή κάποιος παραπάνω.
Άρα το μυστικό είναι η ειλικρίνεια και η εργατικότητα;
 
Το μυστικό ναι είναι αυτό. Και ο κόσμος δεν λυπάται τα λεφτά που δίνει. Γιατί μην ξεχνάμε πως υπάρχουν καλλιτέχνες που άλλο παρουσιάζουν στην τηλεόραση, άλλο στο θέατρο, δημιουργώντας έτσι μια συνχηση στον κόσμο. Ο κόσμος πάει με άλλη διάθεση και στο τέλος καταλήγει να βλέπει κάτι άλλο Αυτό δείχνει την ματαιοδοξία κάποιων ανθρώπων για να δείξουν πως μπορούν να κάνουν κι αλλά πράγματα. Εκεί όμως είναι το παιχνίδι. Εγώ δεν έχω τέτοια κολλήματα, ο κόσμος το καταλαβαίνει, το εισπράττει και αυτό που έρχεται να δει το απολαμβάνει και το βασικότερο δεν λυπάται τα λεφτά που δίνει.
 310114120600_0921
 
Αυτό το βλέπουμε από την κοσμοσυρροή του κόσμου που είναι μοναδική παρόλο την κρίση που διανύουμε.
Αυτό είναι φοβερό και με κάνει πολύ χαρούμενο. Το βλέπω και εγώ γιατί τυχαίνει, και ο κόσμος που έρχεται στην μία παράσταση να έρχεται και στην άλλη. Αυτό σημαίνει πως ο κόσμος αποφασίζει να έρθει νε με δεί γιατί ξέρει πως θα περάσει καλά μαζί μου!
  
Το ότι δοκιμάζετε πολλά πράγματα και κάνετε πειράματα με την δουλειά σας και είναι πάντα επιτυχίες.. πως το καταφέρνετε;
Γενικά είμαι άνθρωπος που του αρέσει να ρισκάρει. Η αλήθεια είναι πως κάνω μόνος μου τις δουλειές μου, που σημαίνει ότι δεν έχω ένα επιχειρηματία πίσω μου, που αν δεν πάει κάτι καλά θα έχει πρόβλημα. Αν πάει η δουλειά ..που να σου πω και κάτι χτυπάω ξύλο, δόξα τον Θεό, όλα καλά που πάνε. Έτσι ρίχνω εγώ τα λεφτά στις δουλειές μου. Από την άλλη αντιλαμβάνομαι τι γίνεται στον κόσμο, δεν κατεβαίνω από την σκηνή και κλείνομαι στο καβούκι μου. Ακούω όλο τον κόσμο δέχομαι τις απόψεις του, ακούω τι θέλει από εμένα, ενδιαφέρομαι για την άποψη τους, τους προσέχω όταν μου κάνουν παρατηρήσεις. Είμαι δίπλα τους, με τιμούν με την παρουσία τους για αυτό και εγω δεν στερώ από κανέναν να μου μιλήσει και να φωτογραφηθεί μαζί μου. Αφουγκράζομαι τι γίνετε γύρω μου. Από την άλλη, εξελίσσω το προϊόν μου, αν και θέλουν να ακούν ατάκες, και τους κάνω το χατίρι, δεν χάνω την ταυτότητα μου και δεν χάνω το είδος μου και το ποιος είναι ο Σεφερλής. Ανεβάζω τον πήχη πολύ ψηλά και χαίρομαι που και οι συνεργάτες μου με ακολουθούν και τους αρέσει και είμαστε πολλά χρόνια μαζί.
 icemax_926_a681e7eccba0b2bc3494af94118a9dd2
Πολλά χρόνια μαζί με τους συνεργάτες σας και από ότι όλοι μου είπαν είστε και καλοί φίλοι.
Μα αυτό είναι πολύ βασικό και νομίζω πως είναι πάνω από όλα, Αν δεν είσαι φίλος με τους ανθρώπους που είσαι τόσες ώρες μαζί τους, τότε δεν έχεις πετύχει τίποτα. Έχουμε όλοι πολύ θετική αύρα για αυτό φαίνεται από τα χρόνια που είμαστε μαζί. Να σου πω πως ξεκινάει από μένα αυτό, γιατί το μεταδίδω όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και υπάρχει ένα κλίμα πολύ καλό. Παρόλο που όλοι λένε πως είναι καλό το κλίμα, ξέρουμε πολύ καλά τι γίνετε από πίσω. Να σου πω και σημαντικό… τα έχω βρει πολύ καλά με τον εαυτό μου όσο και αν ακούγεται εγωιστικό, αλλά έτσι είναι δεν υπάρχει ανταγωνισμός, ξέρουμε όλοι πολύ καλά ποιοι είμαστε και τι κάνουμε. Θέλω ο καθένας να βγάλει το καλύτερο του εαυτό δεν θέλω να κάνω κάτι άσχημο σε κάποιον. Ακόμα και ο μικρότερος ρόλος έχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Έτσι ξεκίνησα και εγώ με μικρά πραγματάκια και περίμενα να έρθει η σειρά μου. Άλλωστε πιστεύω πως όταν κάποιος είναι να φτάσει κάπου θα φτάσει και δεν μπορεί τίποτα να τον σταματήσει.
Έχετε ακούσει και διαβάσει καλές και κακές κριτικές. Πως το εισπράττετε όλο αυτό;
Ευτυχώς όλες οι επώνυμες κριτικές είναι καλές και από ανθρώπους σημαντικούς που έχουν δει την δουλειά μου αλλά και εμένα. Κάποιες κριτικές κατά καιρούς που διαβάζαμε σε διάφορα μέσα, από διάφορα ανώνυμα σχόλια τα οποία πολλές φορές δεν είχαν να κάνουν με την δουλειά μου αλλά με τον Μάρκο, δεν έδινα σημασία.  Και αυτό γιατί δεν είχα κάνει Δημόσιες σχέσεις έτσι γιατί έπρεπε. Κάνω δημόσιες σχέσεις, μιλάω με κόσμο, και πάντα είμαι ευχάριστος και μάλιστα πηγαίνω και σε πολλά μέρη για να δω κόσμο. Αλλά όχι να υπάρχω σε αυτό το χώρο επειδή πήγα σε ένα πάρτυ. Θέλω ο κόσμος να παρακολουθεί την πορεία μου μέσα από την δουλειά μου. Δεν απασχόλησα ποτέ τα μέσα από σκάνδαλα οι ίντριγκες απλά για να υπάρχω. Υπάρχουν μερικοί που υπάρχουν, μόνο και μόνο από αυτό αλλά πολύ γρήγορα ο κόσμος καταλαβαίνει. Ποτέ δεν θεώρησα τον κόσμο ότι δεν καταλαβαίνει … Ποτέ δεν ήμουν της άποψης ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει για αυτό και αποφάσισα να κάνω μόνος μου δουλειές. Για να μην μου λέει κανένας πως θα το κάνω επειδή ο κόσμος δεν καταλαβαίνει!
Ποτέ δεν θεώρησα τα παιδάκια στις παιδικές μου παραστάσεις, πιο χαμηλού μυαλού. Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα με το απίστευτο ένστικτο που έχουν και καταφέρνουν να μάθεις τρομερές αλήθειες στην δουλειά σου από τα παιδιά.
Δεν καταλαβαίνετε τελικά από οικονομική κρίση ειδικά φέτος με δυο μεγάλες δουλειές; Πως το δικαιολογείτε αυτό;
Ο κόσμος χρειάζεται κάτι για να γελάσει. Ο κόσμος θέλει να χαλάσει τα χρήματα του και να περάσει καλά. Πάντα σε κρίση ο κόσμος στρέφεται κάπου καλύτερα. Σε ένα θέαμα που ξέρει ότι θα περάσει καλά. Η τηλεόραση δεν έχει τίποτα οπότε ο κόσμος γυρνάει πιο πολύ στην τέχνη και στις παραστάσεις. .
Εσείς ζήσατε μια εποχή που η τηλεόραση πήγαινε καλά; Τώρα τι λέτε;
Με θλίβει το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι Τούρκικα. Δεν νοείτε ελληνική τηλεόραση χωρίς ελληνικό πρόγραμμα. Δεν το ακούς πουθενά στον κόσμο αυτό. Έπρεπε να έχει βρεθεί στην μια λύση με μικρότερα κασέ, λιγότερα έξοδα και να γίνονται παραγωγές ίσως πιο μικρές αλλά να μπορούν να έχουν δουλειές και νέοι συνάδελφοι που βγαίνουν τώρα στο επάγγελμα.
Αλλά με την πρόφαση της κρίσης έχουμε πάει στο άλλο άκρο. Τώρα ψιλό γίνεται  κάτι και βλέπουμε κάποιες ελληνικές παραγωγές. Μην ξεχνάς πως κάποτε η τηλεόραση ήταν μονοπώλιο. Τώρα με ίντερνετ κάνεις τα πάντα μπαίνεις παντού και βλέπεις τα πάντα. Άρα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος οπότε θέλει κάποια βήματα παραπάνω για να ξανακερδίσει τον κόσμο.
 S.O.S.E τΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 1
Με τόση δουλειά τόσο τρέξιμο, έχετε χρόνο για ξεκούραση;
 
Φυσική ξεκούραση όχι. Ξεκουράζομαι όταν παίζω. Φορτίζω μπαταρίες. Μπορεί να έρθω κουρασμένος και λίγο πριν βγω στην σκηνή και ακούγοντας το πρώτο χειροκρότημα και το πρώτο γέλιο, είμαι ξεκούραστος και γεμάτος ενέργεια.
  
Αυτό το χειροκρότημα πάνω στην σκηνή πως το μεταφράζετε; Τι νιώθετε εκείνη την ώρα. Πόσο σημαντικό είναι για τον καλλιτέχνη;
 
Δεν νομίζω πως περιγράφετε με λόγια. Μετά από μια τετράωρη παράσταση, είναι η σημαντικότερη ανταμοιβή του κόσμου για όλα τα χρόνια, αλλά και για εκείνη την ώρα που το εισπράττεις.
Δεν υπάρχουν λόγια Άννα, εκείνη η στιγμή είναι το σπουδαιότερο για έναν καλλιτέχνη.
 
Να ρωτήσω για εκείνη την εποχή του Δελφινάριου, που έγιναν τόσα γεγονότα, δυσάρεστα για εσάς. Πως νιώσατε εσείς για όλο αυτό τον πόλεμο που ξέσπασε πάνω σας.
Πολύ μεγάλη πίκρα. Στεναχώρια μεγάλη. Ήξερα τι παιζόταν από πίσω αλλά δεν ήθελα να βγω να φωνάξω για να βρω το δίκιο μου. Αλλά επειδή βρισκόμαστε σε μια χώρα, που τα υπόγεια παιχνίδια καλά κρατούν, έφτασα το θέμα στα άκρα, αναγκάστηκα να φτάσω στο σημείο να μιλήσω, και να γίνει ότι έγινε βλέπε αυτόφωρα, και να καταφέρω να ξεκαθαρίσω, με διπλωματικό τρόπο, να πάρω την άδεια σε δέκα ημέρες ενώ παιδευόμουν 5 χρόνια. Με πεισμώνουν κάποια πράγματα. Όταν έχω το δίκιο με το μέρος μου και είμαι καθαρός, γεμίζω δύναμη και πάω παρακάτω με πολύ θέληση!
2D74153201FCC35500B4BFE619B9D719
Θα πώ ένα όνομα … Έλενα Τζαβαλιά… Η γυναίκα της ζωή σας;
 Άργησα αλλά την βρήκα … (γέλια) … Είναι η γυναίκα που έχω κάνει οικογένεια μαζί της, και ναι είναι η γυναίκα της ζωής μου. Τα 11 χρόνια που είμαστε μαζί έχω κάνει πολύ σημαντικά βήματα όχι μόνο στην καριέρα μου αλλά και στην ζωή μου. Άλλωστε πίσω από ένα σημαντικό άντρα υπάρχει μια γυναίκα και το πιστεύω αυτό. Μεγάλο στήριγμα στις δύσκολες στιγμές μου, δίπλα μου σε όλα, και μέχρι σήμερα αρωγός δίπλα μου. Σε ότι κατεβάσει το
μυαλό μου, όσο τολμηρό κι αν είναι είναι δίπλα μου. Ξέρει ότι είμαι ευτυχισμένος με αυτό που κάνω, και θέλει να είμαστε όλοι μια ευτυχισμένη οικογένεια. Και το καταφέρνει με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο Χάρης ; Με ποια του φράση σας τρελαίνει; Θα ακολουθήσει τα βήματα του μπαμπά του;
 
Είναι ένα κομμάτι στην αλυσίδα που δημιουργήσαμε. Είναι καλό παιδί και έχει πάρει καλές αρχές. Ο Χάρης είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στην ζωή μας.
Δεν νομίζω να ακολουθήσει. Τα πρώτα χρόνια κάτι έδειχνε. Τώρα είναι του ποδοσφαίρου πιο πολύ και έχει μια καλή κλίση προς τα εκεί. Άλλωστε ένα παιδί είναι δύσκολο όταν ο πατέρας ή η μητέρα κάνει καριέρα, το παιδί να την ακολουθήσει και να είναι η ίδια. Έχουμε πολλά παραδείγματα τέτοια στην χώρα μας. Είναι δύσκολη η σύγκριση και κάποιες φορές μεγάλη.
Σε δηλώσεις φίλων του λέγοντας του ότι ο μπαμπάς σου είναι καλός ηθοποιός εκείνος απαντάει είναι καλός μπαμπάς. Η καλύτερη κουβέντα του είναι ξαφνικά εκεί που κάθομαι να ακούσω μπαμπά μου σε λατρεύω… δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο!
  anna seferlhs
Η αποδοχή του κόσμου μεγάλη. Η αποδοχή των συναδέλφων πως είναι;
Γενικά τα τελευταία χρόνια είχα δεχτεί την απόρριψη του χώρου. Κάποιους τους τρόμαζε, κάποιους τους φόβιζε, κάποιοι ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν να το κάνουν, είχα δεχτεί γενικά μια άρνηση για όλο αυτό που έκανα. Τον τελευταίο καιρό μετά και από την κριτική του Γεωργουσόπουλου άλλαξαν αρκετά. Έρχονται και με βλέπουν, και γίνονται και κάποιες καλύτερες κριτικές για μένα. Καλό είναι να σε δέχεται και ο χώρος και να σε εκτιμά, αλλά το καλύτερο είναι η αποδοχή και ο σεβασμός του κόσμου. Ο κόσμος θέλω να περνά καλά και να με αγαπάει! Ο κόσμος μας κρατάει ζωντανούς.
Μια ευχή για να κλείσουμε θετικά και όμορφα την συνέντευξη μας.
 
Πάνω από όλα υγεία και κάποια στιγμή να βγούμε από αυτό το τέλμα και να πάρει η Ελλάδα πάλι την θέση της. Αυτή  που της αξίζει, την θέση αυτή που ζηλεύουν όλοι οι υπόλοιποι λαοί, γιατί δεν την έχουν και προσπαθούν να μας την πάρουν με τους τρόπους που μπορούν!!
Φωτογραφίες Συνέντευξης – Μαρία Αλαφούζου 


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!