Λένα Μαντά: ”Η οικογένεια μου είναι η δύναμη μου”

Η Λένα Μαντά η συγγραφέας των επιτυχιών στο Bizz news σε μία πολύ Αληθινή και όμορφη συνέντευξη.


Η  Ελληνίδα συγγραφέας των επιτυχιών αποκαλύπτει στο bizznews.gr και τον Σπύρο Καλαματιανό τα πάντα για τα βιβλία της και την ζωή της. Μιλάει για την έμπνευση την οικογένεια της  και όλα εκείνα  που αντλεί δύναμη.

Δεν έχουν περάσει παρά οκτώ χρόνια από την εποχή που η «νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών», όπως συστηνόταν, έγινε σταδιακά η πρώτη σε αναγνωσιμότητα Ελληνίδα συγγραφέας. Σύμφωνα δε με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, βρίσκεται ανάμεσα στους πέντε (οι άλλοι τέσσερις είναι οι Καζαντζάκης, Ντοστογέφσκι, Καβάφης, Λουντέμης) που επηρέασαν καθοριστικά τη ζωή των αναγνωστών.  Απολαύστε την σε μια όμορφη και συγκλονιστικά γυναικεία συνέντευξη! 

Πότε ξεκινήσατε να γράφετε για πρώτη φορά;
Νομίζω από την στιγμή που έμαθα γράμματα, λέξεις και συνδυασμούς… Γόνιμη φαντασία και μια λευκή σελίδα πρόκληση και αχώριστος σύντροφος από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.
Γεννηθήκατε στην Κωσταντινούπολη υπήρξε κάποια επιρροή από εκεί στην γραφή σας;
Επιρροή από την Κωνσταντινούπολη, δέχτηκε η μαγειρική μου. Η γραφή μου διαμορφώθηκε με την σμίλη της μόρφωσης και των μεγάλων κλασσικών που διάβαζα με πάθος. Το μοναδικό βιβλίο που αναφέρθηκε στον τόπο καταγωγής μου, ήταν η Θεανώ.
tra2
Πηγή έμπνευσης για την Λένα Μαντά;
Ότι κινείται γύρω μου και αλληλεπιδρά μαζί μου. Μπορεί μια είδηση στην τηλεόραση να γίνει αφορμή για να γραφτεί ένα βιβλίο. Μπορεί ένα τραγούδι να πυροδοτήσει την φαντασία μου. Ποτέ δεν ξέρω από πριν…..
Η ενασχόληση σας με τα καλλιτεχνικά και την δημοσιογραφία πως προέκυψε;
Με την δημοσιογραφία δεν ασχολήθηκα ποτέ επαγγελματικά. Έγραψα αρκετά κείμενα σε εφημερίδες της περιοχής που μένω, αλλά αυτό δεν με καθιστά έτοιμη για περγαμηνές δημοσιογράφου! Όσο για τα καλλιτεχνικά, νομίζω ότι δεν ασχολούμαι καθόλου.
tra4
Παλαιότερα είχατε δικό σας θίασο κουκλοθέατρου και ανεβάζατε παραστάσεις θα ξανακάνατε κάτι τέτοιο ξανά;
Αυτό ήταν κάτι που έγινε τρεις δεκαετίες πριν, κατά την διάρκεια των σπουδών μου. Δεν έχει θέση στην ζωή μου αυτή την στιγμή και δεν βλέπω τον λόγο να επιστρέψω σε κάτι τόσο μακριά από την Λένα του σήμερα.
Τα βιβλία σας-έργα σας βρίσκουν μεγάλη απήχηση στο κοινό με πιό πρόσφατο βιβλίο “Βαλς με 12 Θεούς” που έχει αποδοθεί και σε τηλεοπτική σειρά από τον AΝΤ1 Κύπρου. Πώς  αισθάνεστε για αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι το αναγνωστικό κοινό έχει περιβάλλει με αγάπη τόσο την δουλειά μου όσο και εμένα την ίδια, γεγονός που μου δίνει απέραντη χαρά, όπως καταλαβαίνετε. Προσπαθώ ν’ ανταποδίδω αυτή την αγάπη, προσφέροντας με κάθε βιβλίο, το καλύτερο κομμάτι της ψυχής μου.
MANTA_GREEN
Τα βιβλία σας δεν δέχονται κριτική και έχουν παρομοιαστεί με τα βιβλία της σειράς Άρλεκιν. Όπως επίσης έχει εκφραστεί η γνώμη ότι η απήχηση  οφείλεται στην έλλειψη παιδείας του ελληνικού πληθυσμού τι απαντάτε σε αυτό;
Δεν έχω καταλάβει ποιον προσπαθούν να θίξουν περισσότερο. Εμένα για την ποιότητα της γραφής μου ή το αναγνωστικό κοινό που το θεωρούν τόσο αδαές. Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνω στην διαδικασία ν’ απαντήσω.
Ποιο βιβλίο σας έχει ταξιδέψει περισσότερο γράφοντας το;
Καθένα μου έχει δώσει ένα διαφορετικό ταξίδι μυαλού και ψυχής, αλλά σίγουρα ξεχωρίζω το Έρωτας σαν βροχή, γιατί με «κράτησε» πολλούς μήνες, όσους το έγραφα, στην αγαπημένη μου Κέρκυρα.
IMG_9482
Δεν σας βλέπουμε συχνά να βγαίνετε στα ΜΜΕ το κάνετε από επιλογή;
Θεωρώ ότι η δουλειά μου είναι μπροστά σ’ έναν υπολογιστή όταν γράφω ή στις παρουσιάσεις όταν ξεκινάω την προώθησή του. Στα ΜΜΕ η παρουσία μου είναι αυτή που πρέπει να είναι, όταν βγαίνει νέο βιβλίο.
Μιλήστε μου λίγο για την οικογένεια σας…
Είναι γνωστό νομίζω ότι είναι το παν για μένα, είναι η δύναμη και το λιμάνι μου.
Ποιο είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα όταν γράφετε ένα βιβλίο.
Ξυπνάω νωρίς και βρίσκομαι στον υπολογιστή από τις επτά μέχρι το μεσημέρι. Το απόγευμα, παίρνει την σκυτάλη η ενασχόλησή μου με το σπίτι, όπως κάθε γυναίκα που τα πρωινά εργάζεται.
TA_PENTE_KLEIDIA
Επόμενοι στόχοι και όνειρα για την Λένα Μαντά;
Ένα ταξίδι ανά την Ελλάδα για τα πέντε κλειδιά! Το επόμενο βιβλίο έχει ήδη παραδοθεί στις εκδόσεις Ψυχογιός και θα κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2015. Δεν κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια.
Πως θέλετε να κλείσουμε αυτή την συνέντευξη;
Με το να στείλω τις ευχές μου σε όλους για ένα όμορφο καλοκαίρι!


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!