«Κραυγή αγωνίας» από γιατρούς για τις ΜΕθ της Δυτικής Μακεδονίας – «Κάνουμε Πάσχα με εφημερίες μέρα παρά μέρα»


Σημαντικές είναι οι ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η μόνη νοσοκομειακή μονάδα που διαθέτει στελεχωμένη και λειτουργική ΜΕθ είναι στο Μαμάτσειο γενικό νοσοκομείο Κοζάνης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, για ολόκληρη την Περιφέρεια, συνολικού πληθυσμού περίπου 250 χιλιάδων κατοίκων, υπάρχει μόνο η ΜΕΘ του «Μαμάτσειου», η οποία στελεχώνεται από δυο μόλις γιατρούς.

Του Αργύρη Ηλιάδη

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΕΘ Κοζάνης, Κωνσταντίνο Στόκο, ο οποίος μίλησε στο enikos.gr, «δεν αρκούν μόνο οι προκηρύξεις, αλλά πρέπει να δοθούν και “γενναία” κίνητρα. Στη ΜΕΘ Κοζάνης ήμασταν 3 γιατροί και μείναμε δυο, με την 3η ΥΠΕ να μην παίρνει τα απαραίτητα μέτρα. Κάνουμε Πάσχα με εφημερίες μέρα παρά μέρα. Παρόλο που δεν είμαστε ένα άγονο νοσοκομείο, η Κοζάνη θεωρείται ακριτική περιοχή και γι’ αυτό θα πρέπει να δίνονται μισθοί με το όφελος μετακίνησης ώστε να μπορούμε να έχουμε παραπάνω ιατρικό προσωπικό.  Δυστυχώς, την τελευταία φορά που αιτηθήκαμε στην 3η ΥΠΕ να δοθεί σε γιατρό μισθός μαζί με τα έξοδα μετακίνησης αρνήθηκε, με αποτέλεσμα ο ιατρός να “μετακομίσει” σε άλλο νοσοκομειακό ίδρυμα, καθώς ήταν από τη Θεσσαλονίκη».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η ΜΕΘ Κοζάνης έχει τεθεί σε επισφαλή λειτουργία.

Αναφορικά με την ΜΕθ του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, μέχρι τον Νοέμβριο υπολειτουργούσε, ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έχει διακόψει την λειτουργία της λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας (29/04), σε επιστολή της ΟΕΝΓΕ, αναφέρεται ότι, «την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση έχουν η κυβέρνηση και η διοίκηση της 3ης ΥΠΕ που έχουν αγνοήσει όλες αυτές τις επισημάνσεις και που προσπαθούν να κουκουλώσουν το πρόβλημα της ιατρικής υποστελέχωσης με αναγκαστικές μετακινήσεις και άλλες προχειρότητες».

Ολόκληρη η επιστολή:

Η ΟΕΝΓΕ, η Ένωση Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας και οι γιατροί της ΜΕΘ του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης εδώ και χρόνια επισημαίνουμε το τεράστιο πρόβλημα με την τραγική έλλειψη κλινών ΜΕΘ στην Δυτική Μακεδονία. Κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν μόνο στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.

Την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση έχουν η κυβέρνηση και η διοίκηση της 3ης ΥΠΕ που έχουν αγνοήσει όλες αυτές τις επισημάνσεις και που προσπαθούν να κουκουλώσουν το πρόβλημα της ιατρικής υποστελέχωσης με αναγκαστικές μετακινήσεις και άλλες προχειρότητες. Χαρακτηριστικό είναι πως για την ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης η διοίκηση της 3ης ΥΠΕ έδωσε για το «φαίνεσθαι» αναγκαστική εντολή μετακίνησης σε συνάδελφο που ήταν σε νόμιμη αναρρωτική άδεια ξέροντας πως η μετακίνηση αυτή δεν θα γινόταν αλλά θα έμενε στα χαρτιά τινάζοντας στον αέρα την λειτουργία της ΜΕΘ.

Απαιτούμε:

Να προκηρυχθούν δυο θέσεις μόνιμων Εντατικολόγων γιατρών ΕΣΥ στον βαθμό του διευθυντή για την ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης, ώστε να αποτραπεί η αναστολή λειτουργίας της και ώστε να λειτουργήσουν και οι 6 εξοπλισμένες κλίνες.

Αντίστοιχα να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό η ΜΕΘ του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας που παραμένει κλειστή εδώ και μήνες ενώ και πριν υπολειτουργούσε».

 

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!