Το ”κατηγορώ” της Κιμ Νόβακ

Γιατί ενοχλήθηκε στη βραδιά των Όσκαρ


Μια παράξενη κατάσταση προκάλεσε τον περασμένο μήνα η εμφάνιση της Κιμ Νόβακ – ηρωίδα ταινιών του Χίτσκοκ – στην τελετή απονομής των Όσκαρ. Οι ενέσεις λίπους ναι μεν εξαφάνισαν τις ρυτίδες στο πρόσωπο της 80χρονης ηθοποιού, όμως ήταν και η αφορμή για μια αλυσίδα επιθετικών σχολίων που τη σοκάρισαν. Και γι’ αυτό αποφάσισε να απευθυνθεί με ανοιχτή επιστολή στον Ντόναλντ Τραμπ και τους άλλους σχολιαστές καταγγέλλοντάς τους για εκφοβισμό (bullying).

 

Το φαινόμενο «σοκ και δέος» τη στιγμή που η Κιμ Νόβακ στάθηκε στο πλευρό του Μάθιου ΜακΚόναχι εκείνο το βράδυ της τελετής λειτούργησε αμφίδρομα. Η άλλοτε καλλονή και εκπρόσωπος στα τέλη των 50s ενός ιδιαίτερα κομψού στυλ που επηρέασε τη μόδα ακόμη και στα μέσα της δεκαετίας του 2000 κατέπληξε τους θεατές της. Και ο Ντόναλντ Τραμπ αμέσως σχολίασε στο twitter ότι «η Νόβακ πρέπει να κάνει μήνυση στον πλαστικό χειρουργό της». Ενώ άλλοι πρόσθεταν πόσο αφύσικα λείο έδειχνε το πρόσωπό της.
«Για μέρες δεν βγήκα από το σπίτι μου κι ένιωσα ό,τι νιώθουν τα παιδιά και οι έφηβοι όταν τους επιτίθενται με αυτόν τον τρόπο» έγραψε η Κιμ Νόβακ στον προσωπικό της ιστότοπο. «Δεν θα αρνηθώ ότι έκανα ενέσεις λίπους. Αλλωστε είναι λιγότερο παρεμβατικές από ένα λίφτινγκ. Κατά τη γνώμη μου, ένας άνθρωπος έχει δικαίωμα να δείχνει όσο γίνεται καλύτερος και νιώθω καλύτερα όταν δείχνω ωραιότερη».
Η Κιμ Νόβακ δεν ήταν η μόνη ηλικιωμένη ηθοποιός που έγινε στόχος τη νύχτα των Οσκαρ. Στην ίδια επιστολή περιγράφει την ενόχλησή της όταν η παρουσιάστρια της τελετής Ελεν ντε Τζένερις ξεχώρισε ανάμεσα από το κοινό τη Λάιζα Μινέλι και προσποιούμενη ότι δεν την αναγνώρισε αστειεύτηκε ότι την πέρασε για αρσενικό σωσία της 68χρονης ηθοποιού και θρύλου των μιούζικαλ, λέγοντας «Πολύ καλή δουλειά, κύριε!».
Η Κιμ Νόβακ συνεχίζει με εξομολογητικό τόνο στην επιστολή της λέγοντας ότι είχε απωθήσει τις σκοτεινές αναμνήσεις της νιότης της στα πρώτα χρόνια του Χόλιγουντ. Τότε που υπέφερε από μη διαγνώσιμη διπολική διαταραχή και ήταν εξαιρετικά ευάλωτη από τη συμπεριφορά της βιομηχανίας του κινηματογράφου και από τις σκληρές κριτικές που εισέπρατταν οι ερμηνείες της σε ρόλους ήσσονος σημασίας. Ομως η πρόσφατη αντίδραση στην τελετή των Οσκαρ την πήγε πίσω στο παρελθόν. Παρά το γεγονός ότι η εμφάνισή της στο Φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Μάιο είχε θερμή υποδοχή από τους θαυμαστές της. «Νόμισα ότι ίσως το Χόλιγουντ ήταν έτοιμο να με υποδεχτεί με διαφορετικό τρόπο. Δεν ήμουν προετοιμασμένη για τέτοιου είδους αρνητική συμπεριφορά και με ξάφνιασε».
Μια πρόσκληση όμως να συμμετέχει σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ έκανε την Κιμ Νόβακ να αλλάξει στάση την περασμένη εβδομάδα. Κι αποφάσισε να πιάσει «τον ταύρο από τα κέρατα», όπως έγραψε, για να υπερασπιστεί τόσο τη Λάιζα Μινέλι όσο και τον εαυτό της, που τώρα πια κάνει αγωγή για διπολική διαταραχή.

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!