Κατερίνα Μαχαίρα: Θα ήθελα ένα προσωπικό ραντεβού με τον Πρωθυπουργό για την Δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών


Είναι μια γυναίκα που ό,τι κάνει έχει τον Άνθρωπο ως σκοπό! Που τιμά τις γυναίκες με το έργο ζωής της. Ο λόγος για την Κατερίνα Μαχαίρα, την αναπληρώτρια διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο – Πατησίων, που μας «συστήνεται» μέσα από τη σπουδαία δουλειά της και μας δείχνει πως ο τρόπος σκέψης μπορεί να αλλάξει πολλά στη ζωή, πόσω μάλλον στη Δημόσια Υγεία.

Συνέντευξη στην ΑΝΝΑ ΤΣΙΑΛΤΑ – Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Η Αναπληρώτρια διοικήτρια του Γ.Ν.Ν.Ι «Κωνσταντοπούλειο – Πατησίων» Κατερίνα Μαχαίρα μέσω της «Μ» απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον Πρωθυπουργό να παρουσιάσει ένα καινοτόμο project που θα κάνει την χώρα μας να πρωταγωνιστεί στον τομέα της Υγείας.

Όπως μάλιστα λέει, το όραμά της είναι η δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, ιδέα που έχει «δουλέψει» σε όλες τις λεπτομέρειές της και θα ήθελε να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό το project. Μαχαίρα

-Ας ξεκινήσουμε με το να μας περιγράψεις ποια είναι η Κατερίνα;

Με την πιο δύσκολη ερώτηση ξεκινάς! Γεννήθηκα, μεγάλωσα και σπούδασα στη Λαμία, φυσικοθεραπεύτρια, με ειδική έμφαση στη «Φυσικοθεραπεία Πυελικού Εδάφους και στην Υγεία των Γυναικών», είχα τη χαρά και την τιμή όταν διετέλεσα πρόεδρος του αντίστοιχου Επιστημονικού τμήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών να ενταχθούμε στην Παγκόσμια Συνομοσπονδία για την Υγεία των Γυναικών. Μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Είμαι σε μία διαρκή αναζήτηση και ανησυχία πώς θα συμβάλω να γίνει ο κόσμος έστω και λίγο καλύτερος από όπου και αν βρίσκομαι κάθε φορά.

-Μίλησέ μας για το νοσοκομείο όπου είσαι αναπληρώτρια διοικήτρια. Μαχαίρα

Το «Κωνσταντοπούλειο» Νοσοκομείο στη Νέα Ιωνία υπάρχει λόγω της μεγάλης ευεργέτιδας Αλίκης Περρωτή, η οποία, εις μνήμη του πατέρα της Θεόδωρου Κωνσταντόπουλου, ανέλαβε από την ανέγερση μέχρι και τον πλήρη εξοπλισμό του, με τη βοήθειά της να συνεχίζεται έως σήμερα σε ό,τι χρειαστούμε. Της οφείλουμε τεράστια ευγνωμοσύνη!

Το νοσοκομείο μας είναι Γενικό Νοσοκομείο με 287 αναπτυγμένες κλίνες και με προοπτική για 330 και εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες είτε ως έκτακτα περιστατικά είτε ως προγραμματισμένα.

-Το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου είναι στο επίπεδο ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των ασθενών; Μαχαίρα

Το νοσοκομείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και είναι αδύνατο να λειτουργήσει εάν λείπει ένας κρίκος στην αλυσίδα. Εδώ υπάρχουν 1.000 εργαζόμενοι, από τον εργάτη στο υπόγειο έως τη Διοίκηση. Η φροντίδα του ασθενούς είναι απόλυτα συλλογική δουλειά. Είναι ο γιατρός, ο νοσηλευτής, ο διοικητικός, ο τεχνικός, ο φύλακας, η καθαρίστρια, η μαγείρισσα και τόσοι άλλοι…

Είμαι τυχερή γιατί εκτός από την άρτια επιστημονική κατάρτιση της πλειονότητας του προσωπικού -που σημαίνει έχω εμπιστοσύνη στο πώς αντιμετωπίζεται ο ασθενής-, έχω και πολύ καλή συνεργασία στην αντιμετώπιση των καθημερινών λειτουργικών θεμάτων.

Μετά από εννέα μήνες θα σου πω πως η διοίκηση δεν ασκείται από την καρέκλα και από την οθόνη ενός υπολογιστή μόνο. Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι και να γινόμαστε ένα σώμα.

– Ήδη πολλοί μιλούν για τη μεγάλη αναβάθμιση στην Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου που κατάφερες με τη βοήθεια του υπουργείου Υγείας και μιας μεγάλης χορηγίας που πήρες. Τι ήταν αυτό που σε κινητοποίησε τόσο άμεσα;

Όταν ανέλαβα καθήκοντα τον Σεπτέμβριο, η πρώτη μου σκέψη ήταν να πάω σε κάθε τμήμα και κλινική για να γνωρίσω και να με γνωρίσει το προσωπικό. Όταν επισκέφτηκα την Ψυχιατρική κλινική, που είναι και ένας πολύ ευαίσθητος τομέας, είδα την αναγκαιότητα άμεσων επισκευών, βελτίωσης – ας πούμε ανακαίνισης του χώρου. Ήταν και ένα πάγιο αίτημα του προσωπικού. Γύρισα στο γραφείο μου και σκέφτηκα: «Κατερίνα, βρήκες ένα πρόβλημα, πρέπει να βρεις και τη λύση» και το έβαλα στόχο. Έχοντας αρχικά τη σημαντική στήριξη από στελέχη του Νοσοκομείου, με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας συντονίσαμε τον στρατηγικό σχεδιασμό επίτευξης του έργου. Εδώ να αναφέρω πως το πρώτο στάδιο υλοποίησης κάθε τέτοιου έργου είναι η αρχιτεκτονική μελέτη. Κατάφερα και βρήκα δωρητή, ο οποίος μας προσέφερε τη μελέτη αξίας 130.000 ευρώ και με αυτόν τον τρόπο αφενός εξοικονομήθηκαν χρήματα για το ελληνικό Δημόσιο, αφετέρου επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει προτεραιότητα στον χώρο της Υγείας και στην Ψυχική Υγεία, θεσμοθετώντας και ορίζοντας αρμόδια υφυπουργό για θέματα Ψυχικής Υγείας.

-Σε τι επίπεδο θεωρείς πως είναι η δημόσια Υγεία σήμερα;

Η δημόσια Υγεία στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Το υγειονομικό προσωπικό είναι έμπειρο και καταρτισμένο και τα περισσότερα νοσοκομεία μας είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα. Είναι αλήθεια πως υπήρξε δυσπιστία τα προηγούμενα χρόνια προς το ΕΣΥ, όμως η πρόσφατη εμπειρία από την πανδημία απέδειξε πως και ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε παραδειγματικά και το υγειονομικό προσωπικό αντεπεξήλθε πλήρως κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες.

-Ποιο είναι το όραμά σου; Αν είχες ένα προσωπικό ραντεβού με τον πρωθυπουργό τι θα του ζητούσες;

Μου δίνεις την ευκαιρία να μιλήσω για ένα κοινωνικό όραμα που έχω, και η αλήθεια είναι πως το έχω δουλέψει λεπτομερώς και μπορώ να το υλοποιήσω αν μου δοθεί η δυνατότητα. Τη λειτουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, ενδεχομένως μέσα από τη θέσπιση ενός χαρτοφυλακίου ειδικά για την πρόληψη που θα περιλαμβάνει σειρά δράσεων. Καθώς η πρόληψη οδηγεί σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Ο καρκίνος είναι απειλή για τη δημόσια Υγεία. Μέσα από την καταγραφή και ανάλυση των δεδομένων, οδηγούμαστε σε στοχευμένα προληπτικά προγράμματα και τεράστια κοινωνικά -και οικονομικά οφέλη.

Θα ήθελα να παρουσιάσω στον πρωθυπουργό το project, ώστε και η Ελλάδα να κατακτήσει υψηλή θέση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα και είμαι βέβαιη λόγω της ευαισθησίας που τον διακρίνει, θα ανταποκριθεί στην υλοποίησή του.

-Το «μότο» της ζωής σου;

Σε όλες μου τις ενέργειες να έχω πάντα τον άνθρωπο ως σκοπό και ποτέ σαν μέσο.

Μαχαίρα
Η κ. Κατερίνα Μαχαίρα στο γραφείο της και δίπλα με την συντάκτη της «Μ» Άννα Τσιάλτα.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!