Κάρμεν Ρουγγέρη: ”Κάποια ΜΜΕ και το κράτος έχουν αγνοήσει τα παιδιά μας”

Η Κάρμεν Ρουγγέρη μία σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός, μία πολύ πετυχημένη σεναριογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης, παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για www.bizznews.gr.


Η Κάρμεν Ρουγγέρη μία σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός, μία πολύ πετυχημένη σεναριογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης, που οι θεατρικές της παραστάσεις είναι πολύ προσεγμένες, αξιόλογες, πάντα με σεβασμό και αγάπη στα παιδιά, με αφορμή τις δύο νέες της δουλειές την Ιλιάδα του Ομήρου αλλά και τον Κουρέα της Σεβίλλης, μου παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Bizznews.gr.

Απολαύστε την.

Θα θέλατε να μου πείτε δύο λόγια για τις νέες σας δουλειές την Ιλιάδα και τον Κουρέα της Σεβίλλης…                                                                                          

Θεωρώντας ότι το  θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά πρέπει πάνω απ’όλα να είναι πηγή γνώσης  διάλεξα και φέτος να συνεχίσω με  Όμηρο. Πέρυσι είχαμε  ΟΔΥΣΣΕΙΑ  φέτος   ΙΛΙΑΔΑ   στο Θέατρο ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ. Ανεβάζοντας την ΙΛΙΑΔΑ γνωρίζουμε στα παιδιά  τον μεγαλύτερο   ποιητή όλων των εποχών  και παράλληλα  η παράσταση  μας αυτή έχει σκοπό  να τα βοηθήσει .  Διδάσκονται και στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, τα δύο αυτά έπη . Και βέβαια  όλα είναι απόλυτα τεκμηριωμένα και μελετημένα.

Για τον ΚΟΥΡΕΑ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ  στο θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ,  έχω να πω ότι είναι μια υπέροχη κωμωδία. Ένα πασίγνωστο έργο του ΜΠΩΜΑΡΣΑΊ   που έγινε Όπερα από τον  ΤΖΟΑΚΙΝΟ ΡΟΣΣΙΝΙ. Μ’αυτό το έργο μπαίνουμε  στην Κλασσική Λογοτεχνία και μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν κλασσικό συνθέτη  που σίγουρα τα μουσικά του παιχνιδίσματα θα χαϊδέψουν τα αυτάκια των παιδιών –πράγμα απαραίτητο για το μουσικό τους αισθητήριο. (Επιτρέψτε μου να πω ότι είμαι  σε θέση να το κάνω αυτό μια που όπως ίσως δεν ξέρετε η Όπερα και η σκηνοθεσία της  περιλαμβάνονται  στις σπουδές μου.)

Πως και πήρατε την απόφαση να ανεβάσετε αυτά τα δύο έργα;

Κάθε χρόνο, οι συνεργάτες μου κι εγώ παρουσιάζουμε δύο έργα για τα παιδιά. Ένα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και ένα στο Θέατρο Κιβωτός. Πάντα τα θέματα μου τα αντλώ από την Κλασσική λογοτεχνία, από  τα κλασσικά  παραμύθια, από την Μυθολογία μας η από τον ΟΜΗΡΟ μας.

KARMEN 2

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί και ασχολείστε με το παιδικό θέατρο;

Είναι το δυσκολότερο είδος θεάτρου γιατί τα παιδιά όπως ξέρετε  δεν μπορείς να τα καθηλώσεις εύκολα, αλλά είναι  και το ωραιότερο, γιατί έχει να κάνει με ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ που λατρεύω. Και είναι πρόκληση  για κάποιον δημιουργό να πετύχει σ’αυτόν τον χώρο.

Θεωρείτε ότι η πολιτεία και τα ΜΜΕ έχουν αδικήσει το παιδικό θέατρο;

Σαφώς. Και η πολιτεία αλλά και ορισμένα  από τα ΜΜΕ Όχι μόνο το έχουν αδικήσει αλλά και το έχουν αγνοήσει .Κανείς δεν σκέφτεται τα παιδιά στη χώρα μας .

Πρόσφατα είδαμε στην τηλεόραση μουσικό ριάλιτι με παιδιά.Το παρακολουθήσατε;εάν ναι τότε ποια είναι η αποψή σας;

Δεν συμφωνώ με τίποτα από όλα αυτά .Θέλει μεγάλη συζήτηση  όλη αυτή η ιστορία .

Θα πρέπει να υπάρξει και ένα ανάλογο ριάλιτι με θεατρικό παιδικό παιχνίδι;

Η λέξη ριάλιτι  δεν μου αρέσει   και ακόμα περισσότερο όταν μιλάμε για παιδιά. Αυτά είναι πρόχειρα πράγματα. Θέλει μελέτη  προκειμένου να κάνεις  μια εκπομπή για παιδιά μελέτη και πολύ δουλειά και όχι από έναν άνθρωπο αλλά από πολλούς και ειδικούς.

Η Χριστίνα Κουλουμή είναι μία πολύ ταλαντούχα ηθοποιός-σκηνογράφος και συνεργάζεστε εάν δεν κάνω λάθος και στις φετινές σας παραγωγές.Πως νίωθετε που η κόρη σας ασχολείται με τον μαγικό χώρο της υποκριτικής τέχνης; 

Νοιώθω υπέροχα! Είμαστε –και ο σύζυγός μου και εγώ –  από τους γονείς που ποτέ δεν θα έμπαιναν εμπόδιο  στις επιθυμίες και τα όνειρα των παιδιών τους .Πόσο μάλλον όταν  το ταλέντο της Χριστίνας ήταν εμφανέστατο από τα πολύ μικρά της χρόνια. Η Χριστίνα έχει το μεγαλύτερο  μερίδιο  επιτυχίας στις παραστάσεις μας   -όπως ξέρετε το εικαστικό μέρος  σε μια παράσταση  για παιδιά είναι το σημαντικότερο. Τελευταία ασχολείται και με την σκηνοθεσία  και τα πάει πολύ καλά .Φέτος ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ  ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία   σε σκηνοθεσία  και των δυό μας.Τον δε Χειμώνα το ίδιο έργο θα παιχτεί  στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης με Θεσσαλονικείς ηθοποιούς. Είμαι θαυμάστρια  και των  δύο παιδιών μου. Και ο γιός μου είναι πολύ καλός μουσικός-απλώς δεν συνεργαζόμαστε  γιατί υπηρετεί άλλο είδος μουσικής .

Έχετε ασχοληθεί με την συγγραφή παιδικού βιβλίου και το παιδικό θέατρο γενικότερα.Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς;

Να συνεχίσουμε  αυτό που κάνουμε όλοι μαζί –οι συνεργάτες μου κι εγώ-αναζητώντας πάντα καινούργιους τρόπους  και δρόμους δημιουργίας.

Η τηλεόραση σας έχει λείψει;

Και βέβαια μου έχει λείψει.

Ποιο όνειρο σας έχει μείνει ανεκπλήρωτο και θα κάνετε τα πάντα για να το πετύχετε;

ΜΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ ΓΕΜΑΤΗ ΠΑΙΔΙΑ !!! Είμαι σίγουρη ότι αν μας δοθεί η ευκαιρία,  θα γεμίσει η  Επίδαυρος όπως πλημμύρισε  και το ΗΡΩΔΕΙΟ.

Τι θα θέλατε να πείτε κλείνοντας αυτή την συνέντευξη;

Να ευχηθώ να συνεργαστούν όλοι μαζί οι πολιτικοί μας ώστε να ανορθωθεί η χώρα μας !!!

 

Συνέντευξη στον Σπύρο Καλαματιανό

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!