Καρδιοπάθειες και σεξ

Διαβάστε…

Πολλοί καρδιολόγοι και καρδιοχειρουργοί δεν κάνουν καμία αναφορά στους ασθενείς τους σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες, όμως, που δίνονται στους ειδικούς αναφέρουν ότι οι ιατροί πρέπει να ενημερώνουν έγκαιρα και τακτικά όσους επέζησαν από μια καρδιακή προσβολή σχετικά με τη δυνατότητά τους να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή.

Η ενημέρωση αυτή έχει τον χαρακτήρα συζήτησης, που περιλαμβάνει τα πάντα, από τον χρόνο και τον τρόπο επαναδραστηριοποίησης της σεξουαλικής ζωής μέχρι και την καταλληλότητα ή μη διάφορων σεξουαλικών στάσεων, υπό συνθήκες.

Οι λεπτομερείς κατευθυντήριες οδηγίες αποτελούν προϊόν συμφωνίας και επιστημονικής τεκμηρίωσης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, και καθοδηγούν τους ειδικούς αναφορικά με την ασφαλή αποκατάσταση της σεξουαλικής δραστηριότητας των ασθενών έπειτα από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάποιο άλλο καρδιαγγειακό ζήτημα.

Κάποιοι ασθενείς μπορούν με ασφάλεια να επιστρέψουν στη σεξουαλική τους ζωή μετά τον πρώτο έλεγχο από τον ιατρό τους. Οι απαντήσεις των ειδικών εξαρτώνται από τη γενική υγεία του κάθε ασθενούς. Οι ασθενείς, για παράδειγμα, με ήπιο και σταθερό πόνο στο στήθος έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν ένα καρδιακό πρόβλημα πυροδοτούμενο από τη σεξουαλική πράξη, ενώ όσοι πάσχουν από προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια είναι σημαντικό να περιμένουν μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάστασή τους.

Σε γενικές γραμμές προτείνεται πριν από την αποκατάσταση της σεξουαλικής δραστηριότητας ο ασθενής να δοκιμάσει μια ήπια φυσική δραστηριότητα, όπως είναι για παράδειγμα το ανεβοκατέβασμα σκάλας, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν εμφανιστούν συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια. Στην περίπτωση που η ήπια αυτή δραστηριότητα προκαλέσει συμπτώματα, ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει τη σεξουαλική πράξη, αλλά όχι και την οικειότητα.

Παράλληλα, για τους ασθενείς που μπορούν να προχωρήσουν στη σεξουαλική πράξη είναι πολύ σημαντικό να το κάνουν σε ένα οικείο, άνετο περιβάλλον και να αποφύγουν οποιοδήποτε παράγοντα επιφέρει επιπλέον στρες. Εάν προκύψουν κατά τη σεξουαλική πράξη συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος και ζαλάδα ή διαταραχές του ύπνου μετά την επαφή, είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο ιατρός τους.

Κάποιες σεξουαλικές στάσεις μπορεί να μην είναι ασφαλείς. Για παράδειγμα, οι άνδρες ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε bypass πρέπει να αποφεύγουν τη ιεραποστολική στάση και να προτιμήσουν μια στάση που κρατά τον κορμό όρθιο και διευκολύνει την αναπνοή.

Οι ειδικοί προτείνουν στους ασθενείς να καταγράψουν όλες τις απορίες που θέλουν να απευθύνουν στον ιατρό τους και να τις στείλουν πριν από το ραντεβού, έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι θα απαντηθούν.

Ευελπιστούν, μάλιστα, πως αν και οι καρδιολόγοι δεν εκπαιδεύονται επίσημα στη συζήτηση των σεξουαλικών ζητημάτων, οι νέες κατευθυντήριες θα αλλάξουν αποτελεσματικά την κλινική πρακτική.

Πηγή: hosted.ap.org

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,

Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,

συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,

www.andrologia.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!