Καιρός: Πότε έρχεται το νέο κύμα καύσωνα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο και πόσο θα διαρκέσει


Αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα ζέστης αναμένεται να βρεθεί η χώρα τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, με βάση τις μέχρι στιγμής προβλέψεις, από την Τρίτη έως και την Παρασκευή, οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν σταδιακή άνοδο, με τα πρώτα σημάδια καύσωνα να εντοπίζονται κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Σε περιοχές της Μακεδονίας και της ανατολικής Θράκης ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές οι μέγιστες θα κυμανθούν στους 35 με 36 βαθμούς.

Καθοριστική θα είναι η αλλαγή των καιρικών συνθηκών από το Σάββατο και μετά, όταν η εξασθένηση των μελτεμιών θα επιτρέψει σε θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική να κινηθούν προς τη χώρα. Το θερμό κύμα αναμένεται να κορυφωθεί την επόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη, με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές, δημιουργώντας συνθήκες έντονου καύσωνα.

Γιαννόπουλος: Νέο κύμα ζέστης από την Κυριακή ως την Τρίτη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, από την Κυριακή μπαίνουμε πάλι σε τροχιά νέου καύσωνα μικρής διάρκειας μέτριας έντασης, τυπικού για το καλοκαίρι.

Πιο αναλυτικά σήμερα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με περισσότερα σύννεφα στα βορειοανατολικά, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ίσως βρέξει τοπικά. Οι άνεμοι στο Ιόνιο βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ. Στο Αιγαίο βόρειοι μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς.

Αρναούτογλου: Νέο κύμα ζέστης από την Παρασκευή

Ο Σάκης Αρναούτογλου στην πρόγνωσή του σημειώνει ότι σήμερα, Τρίτη και την Τετάρτη θα σημειωθούν κάποιες μπόρες και καταιγίδες σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη και κεντρική Μακεδονία, ωστόσο από Πέμπτη και Παρασκευή, ο καιρός σταθεροποιείται και επανέρχεται σε καλοκαιρινό μοτίβο, χωρίς φαινόμενα.

Από την Παρασκευή 5 Ιουλίου και για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα ζέστης.

Όπως τονίζει, η κορύφωση αναμένεται μετά το Σαββατοκύριακο, το διήμερο 7–8 Ιουλίου, όταν και η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 39 βαθμούς στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές.

Όμως, σε κλειστές πεδινές ζώνες μακριά από τη θάλασσα, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη, δεν αποκλείεται το θερμόμετρο να «χτυπήσει κόκκινο» με τιμές έως και 40 ή και 41 βαθμούς Κελσίου.

Καντερές: Θερμή εισβολή από τη Δευτέρα

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Νίκος Καντερές αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου έρχεται με λίγες φυσιολογικές ζέστες, ενώ στο πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα και τη Δευτέρα προβλέπεται θερμή εισβολή που μάλλον δεν θα κρατήσει πολύ».

Ρεκόρ Θερμοκρασίας Μεσογείου – Θαλάσσιοι καύσωνες

Η Μεσόγειος κατέγραψε την Κυριακή 29 Ιουνίου, την υψηλότερη θερμοκρασία επιφάνειας θαλάσσης που έχει καταγραφεί ποτέ για μήνα Ιούνιο, με μέσο όρο 26,01 βαθμούς Κελσίου, Τα δεδομένα προέρχονται από δορυφόρους, τα συγκεντρώνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης  Copernicus και αναλύθηκαν από την Γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία Météo-France. Εκτός από τους καύσωνες στην ξηρά, έχουμε και τους θαλάσσιους καύσωνες όταν για ημέρες η θερμοκρασία στην θάλασσα είναι αρκετούς βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές και αυτό συμβαίνει για σχεδόν δύο εβδομάδες κυρίως στη δυτική Μεσόγειο.

Ιούνιος 2025: Ο δεύτερος θερμότερος από το 2010

Σύμφωνα με το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον Ιούνιο του 2025 η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλες τις περιοχές της χώρας (σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 20102019).

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας για τον Ιούνιο 2025 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Ο Ιούνιος του 2025 χαρακτηρίστηκε από σταθερά υψηλές θερμοκρασίες, με λίγα επεισόδια πρόσκαιρης πτώσης της θερμοκρασίας κοντά ή και λίγο κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010–2019.

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Ιουνίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας (εκτός από τα Νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα) ο Ιούνιος του 2025 ήταν ο 2ος θερμότερος από το 2010 μετά τον περσινό Ιούνιο (2024) όπου παραμένει με διαφορά ο θερμότερος Ιούνιος στα χρονικά των καταγραφών. Οι πιο μεγάλες θετικές αποκλίσεις κατά τον Ιούνιο του 2025 καταγράφηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, στην Δυτική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο της τάξης των 2-3°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στην πόλη της Αθήνας, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2,1 °C, με 24 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης22 ημέρες του μήνα ήταν πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε κατά 1,6 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Εκτόξευση σήμερα το βράδυ του νέου ευρωπαϊκού Μετεωρολογικού δορυφόρου

Σήμερα το βράδυ θα εκτοξευτεί ένας νέος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος, με την συμμετοχή και της Ελλάδας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕSA) αλλά και ως μέλους, μέσω της ΕΜΥ, της Υπηρεσίας για την Εκμετάλλευση των Μετεωρολογικών δορυφόρων (EUMETSAT) .

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!