Jean Paul Gaultier: Ο αυτοδίδακτος της μόδας που έβαλε τα γυαλιά στους υπερόπτες της υψηλής ραπτικής


Ο κορυφαίος αυτοδίδακτος Γάλλος σχεδιαστής, Jean Paul Gaultier, που εισήγαγε το streetwear και τις casual collection στις εβδομάδες μόδας, αποσύρθηκε από τις επιδείξεις υψηλής ραπτικής κάνοντας την τελευταία υπόκλιση στο κοινό στις 22 Ιανουαρίου. H αρχή της λαμπρής καριέρας, η κομβικής σημασίας συνεργασία με τη Madonna αλλά και η αγάπη του για την Ελλάδα μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

«Σας προσκαλώ να γιορτάσουμε τα 50 χρόνια μου στον χώρο της μόδας στο Théâtre du Châtelet στις 22 Ιανουαρίου. Θα έρθετε; Θα είναι μια μεγάλη γιορτή με πολλούς από τους φίλους μου και θα διασκεδάσουμε μέχρι πολύ πολύ αργά. Τώρα θα μοιραστώ κάτι μαζί σας. Αυτή θα είναι η τελευταία μου επίδειξη υψηλής ραπτικής»…Mε αυτά τα λόγια ο εμβληματικός σχεδιαστής ανακοινώνει μέσω ενός βίντεο στα social media το τελευταίο ντεφιλέ της καριέρας του. Ωστόσο, πριν προλάβουν να αναρωτηθούν οι λάτρεις της μόδας πώς γίνεται ένας άνθρωπος που έχει συνδυάσει απόλυτα το όνομά του με τη Haute Couture να αποχωρεί, ξεκαθαρίζει: «Σας διαβεβαιώ πως το Gaultier Paris θα συνεχιστεί, η υψηλή ραπτική θα συνεχιστεί. Ετοιμάζω ένα νέο πρότζεκτ, θα σας πω αργότερα περισσότερα γι’ αυτό. Φιλιά για τώρα».

View this post on Instagram

This is how we celebrate 50 years of creation, love and passion.⁠ #GaultierParis #SS20⁠ #PFW #JPGFREAKING50

A post shared by Jean Paul Gaultier (@jpgaultierofficial) on Jan 24, 2020 at 6:48am PST

View this post on Instagram

“Es una pasión.” @rossydpalma#RossyDePalma #GaultierParis #SS20 #PFW #JPGFREAKING50 Photographed by @yannisvlamos.

A post shared by Jean Paul Gaultier (@jpgaultierofficial) on Jan 23, 2020 at 2:25pm PST

View this post on Instagram

Friendship sparkling last night. #MyleneFarmer #GaultierParis #SS20 #PFW #JPGFREAKING50 Photographed by @yannisvlamos.

A post shared by Jean Paul Gaultier (@jpgaultierofficial) on Jan 23, 2020 at 1:44pm PST

View this post on Instagram

Love at first sight. @bellahadid #BellaHadid #GaultierParis #SS20 #PFW #JPGFREAKING50 Photographed by @francoisdurand_photography.

A post shared by Jean Paul Gaultier (@jpgaultierofficial) on Jan 24, 2020 at 2:44am PST

Ο μαθητής που ξεπέρασε τους δασκάλους

Γεννήθηκε στις 24 Απριλίου το 1952 και μεγάλωσε σε μια μικροαστική οικογένεια στα νότια προάστια του Παρισιού. Δεν διδάχτηκε σχέδιο μόδας, αντιθέτως εμπνεύστηκε από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση αλλά και τα περιοδικά μόδας της εποχής, με αποτέλεσμα σε ηλικία 18 ετών να μαθητεύει δίπλα στον Pierre Cardin. Σε συνέντευξή του στην αμερικανική Vogue το 2014 δήλωσε για εκείνη την περίοδο: «Τότε δεν είχα τη δική μου γραμμή στιλ και ύφος. Έκανα σχέδια για τον Cardin. Σχεδίαζα και φανταζόμουν αυτά που θα άρεσαν σε εκείνον».

Μετά το τέλος της μαθητείας του στον Cardin εργάστηκε στο πλευρό του Jacques Esterel, του Michel Goma και του Angelo Tarlazzi. Έξι χρόνια αργότερα δημιούργησε την πρώτη του κολεξιόν και εδραιώθηκε στον χώρο της μόδας ως «enfant terrible» (τρομερό παιδί). Από τις αρχές της καριέρας του έγινε αντιληπτή η ανάγκη του να παρουσιάσει γυναίκες που προβάλλουν τον δυναμισμό τους υιοθετώντας μια αντρική ενδυμασία αλλά και άντρες με αναπόσπαστα θηλυκά στοιχεία στην εμφάνισή τους. Εισήγαγε τις αντρικές φούστες ενώ μεταμόρφωσε τον κορσέ σε εξωτερικό ένδυμα.

Η δεκαετία του ’80 ήταν κομβική για τις συλλογές του αλλά και τον ίδιο, καθώς κατάφερε να μεταφέρει στην πασαρέλα τη «μόδα του δρόμου». Η πρώτη του boutique στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο του 1985 είναι γεγονός, με τις navy τύπου γραμμές, τις καμπαρντίνες και τα kilt (παραδοσιακό ένδυμα των Σκοτσέζων) να κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στις συλλογές του.

Ο αγαπημένος της Madonna

Ήταν το 1990 όταν ο Γάλλος σχεδιαστής ανέλαβε να σχεδιάσει τα κοστούμια της περιοδείας της Madonna με τίτλο «Blond Ambition». Σε αυτή τη συνεργασία ο Jean-Paul Gaultier αποφάσισε να εξελίξει τον αγαπημένο του κορσέ. Συγκεκριμένα δημιούργησε έναν κωνικό στηθόδεσμο που έκτοτε αποτέλεσε σήμα κατατεθέν της δικής του ιστορίας στη μόδα. Το 2010 είχε δηλώσει στη Telegraph: «Ήμουν οπαδός της Madonna, έτσι εγώ ήμουν ευτυχής και μόνο που θα συνεργαζόμουν μαζί της και όχι γιατί θα ήταν καλό για τη σταδιοδρομία μου». Από εκείνη την περιοδεία και έπειτα χρίστηκε ως «ο αγαπημένος σχεδιαστής της Madonna», με τη βασίλισσα της ποπ να τον επιλέγει ξανά και ξανά τόσο για τις εμφανίσεις της σε βραβεία όσο και για τις διεθνείς περιοδείες.

Η λατρεία του για την τέχνη του κινηματογράφου γίνεται αντιληπτή στις επιδείξεις του. Ο Gaultier ανέλαβε να σχεδιάσει τα κοστούμια για αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων οι The Fifth Element, The Cook, Τhe Thief, His Wife & Her Lover και The City of Lost Children. Οι καλλιτέχνες που αγάπησαν τις δημιουργίες του πλήθαιναν, με τον ίδιο να αποφασίζει να κάνει τη διαφορά μεταπηδώντας το 1997 στην υψηλή ραπτική και παρουσιάζοντας την πρώτη του συλλογή Haute Couture στο Παρίσι.

View this post on Instagram

Madame in a custom #GaultierParis last night in Tel Aviv for @eurovision @madonna

A post shared by Jean Paul Gaultier (@jpgaultierofficial) on May 19, 2019 at 3:10am PDT

Ένας Γάλλος Φιλέλληνας

Η αγάπη του για την Ελλάδα και την ιστορία της είναι γνωστή. Δεν είναι λίγες οι φορές που εμπνευσμένος από τον ελληνικό πολιτισμό έχει παρουσιάσει εντυπωσιακά catwalks στη Fashion Week του Παρισιού. Επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας, ενώ η αδυναμία του για το «νησί των ανέμων» είναι αυταπόδεικτη, καθώς κάθε χρόνο ο φωτογραφικός φακός τον απαθανατίζει σε κάποιο από τα σοκάκια της Μυκόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 ο μετρ της μόδας σχεδίασε αφιλοκερδώς ένα συλλεκτικό μπλουζάκι σε στιλ μαρινιέρα, όπως εκείνο που φορούσε η Μελίνα Μερκούρη στο Ποτέ την Κυριακή. Τα έσοδα από τις πωλήσεις διατέθηκαν για τους σκοπούς του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2017, ο Gaultier βρέθηκε στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζοντας ρούχα εμπνευσμένα από την Ελλάδα και τη σύγχρονη ενδυματολογική της παράδοση. Για ακόμα μια φορά ο σχεδιαστής ζήτησε η συγκεκριμένη εκδήλωση να έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα με στόχο την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος. Αναγνωρίζοντας ότι ο τρόπος που ο Γάλλος σχεδιαστής επιλέγει να επικοινωνήσει την τέχνη του εντυπωσιάζει, το κοινό που τον ακολουθεί περιμένει με ανυπομονησία να δει τι θα ακολουθήσει μετά το τελευταίο ντεφιλέ στο Παρίσι.

NDP PHOTOS O Gaultier στην Αθήνα το 2010
NDP Photos O σχεδιαστής στο Μουσείο Μπενάκη το 2017

 

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής

The post Jean Paul Gaultier: Ο αυτοδίδακτος της μόδας που έβαλε τα γυαλιά στους υπερόπτες της υψηλής ραπτικής appeared first on Peoplegreece.com.



πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!