Η συγκινητική ιστορία ομόφυλου ζευγαριού που αναφέρθηκε ο Μητσοτάκης – Η καρκινοπαθής Κατερίνα, η Νικολέτα και το παιδί τους


Σε ένα ζευγάρι γυναικών, εκ των οποίων η μία δίνει την δική της μάχη με τον καρκίνο και αγωνιά για την τύχη του παιδιού της, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ, για το νομικό καθεστώς σε σχέση με τα δικαιώματα ανθρώπων του ιδίου φύλου.

Η Κατερίνα και η Νικολέτα έχουν δημιουργήσει την δική τους οικογένεια, ωστόσο ο καρκίνος «χτύπησε» την πόρτα στην ζωή της Κατερίνας, με αποτέλεσμα οι δύο γυναίκες να ελπίζουν στην αλλαγή του νομικού πλαισίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, προκειμένου το παιδί που έχουν να μην πάει σε ίδρυμα, όπως προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο, στο ενδεχόμενο θανάτου της ασθενούς.

Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συνέντευξης ανέφερε πως τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τα ζευγάρια διαφορετικού φύλου.

«Παιδιά υπάρχουν σήμερα. Και δεν νομίζω ότι κανείς αμφισβητεί μια πραγματικότητα: ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και δεν θα σταματήσουν αυτά τα παιδιά να υπάρχουν, δεν θα εξαφανιστούν. Πλην όμως, τα παιδιά αυτά, ξέρετε, δεν έχουν ίσα δικαιώματα.

Και γιατί δεν έχουν ίσα δικαιώματα; Να πάρω μια ιστορία από αυτές που ακούστηκαν και στη δική σας εκπομπή. Μία μητέρα η οποία συζεί με τη σύντροφό της, έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Εάν συμβεί αυτό, η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί. Κανένα δικαίωμα. Το παιδί αυτό θα πάει σε ίδρυμα.

Και ρωτώ ειλικρινά και κοιτάω στα μάτια όλους αυτούς οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια επιφύλαξη για το θέμα αυτό: εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών τα οποία ήδη υπάρχουν με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά, τα λίγα ζευγάρια που τελικά τους αφορά το ζήτημα; Και τους αφορά πολύ, ξέρετε.

Ένα παιδί γεννημένο στο εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει Έλληνας πολίτης γιατί πολύ απλά δεν αναγνωρίζουμε εμείς στην Ελλάδα τον γάμο.

Και αναρωτιέμαι, επειδή ακούω πολύ και το θέμα του bullying και με προβληματίζει και εμένα: πότε υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο bullying; Όταν αυτά γίνονται στα κρυφά ή όταν συζητάμε ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά; Νομίζω ότι μάλλον είναι πιο πιθανόν να γίνει στην πρώτη κατηγορία γιατί τα παιδιά αυτά υπάρχουν» είπε συγκεκριμένα.

Η ιστορία της Κατερίνας και της Νικολέτας, ήρθε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 2023. Το ζευγάρι μίλησε στον ΣΚΑΪ και μεταξύ άλλων ανέφερε πως όταν η μία από τις δύο γυναίκες διαγνώστηκε με καρκίνο το μεγαλύτερο άγχος που είχαν ήταν τι θα γίνει εάν το παιδί χάσει και τις δύο μητέρες.

Και αυτό διότι νομικά η μία από τις δύο γυναίκες δεν υπάρχει στην οικογένεια. «Έχω διαγνωστεί με καρκίνο, είναι ένας επιθετικός καρκίνος, δεν ξέρουμε πως θα πάει. Ελπίζουμε να πάει καλά αλλά σε περίπτωση που δεν πάει καλά, το παιδί αυτό που είναι μόνο στο δικό μου όνομα δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Νιώθω πως δεν μπορώ να πεθάνω. Με το που θα πεθάνω θα χάσει και τη σύντροφό μου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κατερίνα.

«Δεν γίνεται να εύχεσαι εάν είναι να πεθάνει ένας γονιός να πεθάνει αυτός που δεν έχει νομική υπόσταση πάνω στο παιδί. Δεν γίνεται να συμφιλιώνεσαι με τον θάνατο, όσο δύσκολο και αν είναι και να παρακαλάς να πεθάνεις αφού το παιδί γίνει 18», πρόσθεσε από την πλευρά της η Νικολέτα.

«Η ελπίδα είναι να φτιάξουν νομικά τα πράγματα για να μπορώ να πεθάνω με την ησυχία μου. Έχω αντιμετωπίσει τον θάνατο, με τον εαυτό μου είμαι εντάξει εάν πεθάνω, αλλά δεν είμαι εντάξει με τους δικούς μου ανθρώπους. Για την Νικολέτα δεν είμαι εντάξει και για την μικρή σίγουρα δεν είμαι εντάξει όταν έχω ένα άγχος για το τι θα γίνει το παιδί. Το παιδί μας είναι στον αέρα, γιατί το παιδί είναι μόνο “μου” στα χαρτιά», κατέληξε η Κατερίνα.

διαβάστε περισσότεραΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!