Η πρώτη υπαίθρια βιβλιοθήκη στη Γλυφάδα

Δημόσια, ανταλλακτική και εναλλακτική!


Την πρώτη δημόσια ανταλλακτική βιβλιοθήκη του, πρόκειται να εγκαινιάσει ο Δήμος Γλυφάδας. Η βιβλιοθήκη θα τοποθετηθεί στην 5η παραλία Γλυφάδας και θα εγκαινιαστεί από το δήμαρχο Γεώργιο Παπανικολάου την Παρασκευή 31/07/2015 στις 7:30 το απόγευμα.

Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά βιβλιοθηκών που θα τοποθετηθούν στο Δήμο, με τη δεύτερη να τοποθετείται το Σεπτέμβριο στο εμπορικό κέντρο του Δήμου. Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη της 5ης παραλίας Γλυφάδας είναι η 9η υπαίθρια δημόσια ανταλλακτική βιβλιοθήκη του vivliothiki.org που τοποθετείται από το 2012 μετά τη βιβλιοθήκη της Κηφισιάς, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, της πλατείας Δεξαμενής (Κολωνάκι) και των Χανίων.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων. Η πρόταση αφορά στην τοποθέτηση μίας μοντέρνας κατασκευής στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της, χωρίς την εγγραφή τους σε κάποιο μητρώο, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της.

Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης. Επιχειρεί να διαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αισθητικά και ταυτόχρονα υπόσχεται πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!