Η Αλεξία Αλεξιάδου μαγειρεύει μόνο για το Bizznews.gr!

Μοιράζετε μαζί σας υπέροχες συνταγές μόνο για τους αναγνώστες του bizznews.gr με όλα τα μυστικά που χρειάζονται!


Υπέροχες γεύσεις για το τέλος του καλοκαιριού με άρωμα Ελλάδας, με τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά.  Όλες οι συνταγές της είναι από το REALFOOD. Αλεξία Αλεξιάδου. Συνταγές εκπληκτικές που μοιράζετε μαζί μας …. Απολαύστε τις !!! 

 

Ταρτάκια με καραμελωμένα σύκα και ροδάκινα της Αλεξίας

12 ταρτάκια

Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα

Χρόνος ψησίματος 15΄

Βαθμός δυσκολίας ++

1 δόση ζύμη τάρτας με αυγό (βλ. συνταγή)

8 σύκα και 4 μεγάλα ροδάκινα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φετούλες

3-4 κουταλιές βούτυρο λιωμένο

2/3 κούπας ζάχαρη

για τη μαρέγκα

3 ασπράδια από μεγάλα αυγά

2/3 κούπας ζάχαρη

1 βανίλια

1. Ετοιμάστε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο με πάχος 3χιλ. και κόψτε με κουπ-πατ ή με πατρόν που θα φτιάξετε από λαδόκολλα (15 εκ.), στρογγυλά φυλλαράκια, όσο μεγάλα χρειάζεται, για να καλύψετε τον πάτο και τα τοιχώματα από 12 φορμάκια για ταρτάκια με άνοιγμα 10-12 εκ. Τρυπήστε την επιφάνεια της ζύμης μ΄ένα πιρούνι παντού και αραδιάστε τα ταρτάκια επάνω στη σχάρα του φούρνου. Βάλτε τα στο ψυγείο για 20΄. Ψήστε τα, όπως είναι κρύα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, 15΄.

2. Φτιάξτε τη μαρέγκα. Χτυπήστε τα ασπράδια στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, να πήξουν και συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε πρώτα τη βανίλια κι ύστερα τη ζάχαρη σε δυο δόσεις. Συνεχίστε το χτύπημα, ώσπου να επιτύχετε μια μαρέγκα σφιχτή, να στέκεται.

3. Στρώστε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου, αραδιάστε τα κομμένα φρούτα, αλείψτε τα με το βούτυρο, πασπαλίστε τα με ζάχαρη και ψήστε τα στο γκριλ, 4-΄5, ώσπου να καραμελώσουν.

4. Μοιράστε τα καραμελωμένα φρούτα στα ταρτάκια, καλύψτε τα με τη μαρέγκα και ψήστε τα 3-4΄ στο γκριλ, να ροδίσει η μαρέγκα. Φυλάξτε τα στο ψυγείο έως ότου τα σερβίρετε.

Ζύμη τάρτας

1 κούπα βούτυρο σκληρό, σε θερμοκρασία δωματίου

1/3 κούπας ζάχαρη

2 κροκάδια

2 κουταλιές κονιάκ ή νερό

1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού ή 1 βανίλια

2 2/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη ν’ ασπρίσει και ν’ αφρατέψει.

2. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίξτε ένα-ένα τα κροκάδια κι ύστερα το κονιάκ και το άρωμα.

3. Σταματήστε το χτύπημα, ρίξτε το αλεύρι σε 2-3 δόσεις, όσο πάρει, και χτυπήστε ώσπου η ζύμη να σχηματίσει μπάλα γύρω από το γάντζο. Εάν βάλατε περισσότερο αλεύρι και γίνεται τριφτή η ζύμη, προσθέστε λίγο κρύο νερό, ώσπου να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα.

 

Ζυμαρικά με μελιτζάνες και δυόσμο της Αλεξίας

 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα

Χρόνος μαγειρέματος 30΄

500 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας (βίδες ή πένες ή ριγκατόνι)

3 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κιλό μελιτζάνες

1/4 κούπας ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια

1/2 κιλού ώριμες ντομάτες σε κομματάκια

λίγη ζάχαρη, λίγο ξίδι

λίγο καυτερό πιπέρι (προαιρετικά)

1/2 κούπας ψιλοκομμένο δυόσμο

τριμμένη φέτα ή ξερή μυζήθρα

1. Κόψτε τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους, χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα. Πασπαλίστε τες με λίγο αλάτι μέσα σε τρυπητό κι αφήστε τες να σταθούν 30΄. Ξεπλύντε τες και πατήστε τες μέσα στις παλάμες σας να φύγει η περίσσεια του νερού. Τηγανίστε τες σε φριτέζα ή σε καυτό λάδι να γίνουν κριτσανιστές.

2. Βάλτε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο. Ρίξτε τις ντομάτες, την κέτσαπ και το καυτερό πιπέρι. Αφήστε να βράσει 15-20΄, ώσπου να δέσει η σάλτσα. Όταν η σάλτσα είναι σχεδόν έτοιμη, προσθέστε τα μυρωδικά και τις μελιτζάνες.

3. Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές λάδι και στραγγίστε τα. Σερβίρετέ τα περιχύνοντάς τα με αρκετή σάλτσα και πασπαλίζοντάς τα με τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!