Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: «Μας ακολούθησε χωρίς να το καταλάβουμε» – Η αποκαλυπτική κατάθεση του φίλου της Κυριακής


Την κόλαση που βίωνε η Κυριακή Γρίβα από τον πρώην σύντροφό της, αλλά και τα όσα δραματικά συνέβησαν τη νύχτα πριν από τη δολοφονία της, περιέγραψε ο φίλος της στην κατάθεσή του που παρουσιάζει η Realnews. Είναι ο άνδρας που συνόδευσε την 28χρονη στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων και την είδε να πέφτει νεκρή από το μαχαίρι του 39χρονου δράστη.

Όπως είπε στην κατάθεσή του ο 37χρονος, ο δράστης τους ακολούθησε το μοιραίο βράδυ μέχρι το αστυνομικό τμήμα, δίχως εκείνοι να το καταλάβουν. «Έξω από την πολυκατοικία όπου έμενε η Κυριακή, είδα έναν άνδρα με μια άσπρη μοτοσικλέτα. Μου είπε ότι ήταν ο παλιός της δεσμός, ότι τον φοβόταν και της είπα να πάμε στο αστυνομικό τμήμα για να αναφέρει το γεγονός… Εγώ δεν ήξερα καλά τους δρόμους και αυτός κινούνταν με τη μηχανή. Μας ακολούθησε χωρίς να τον καταλάβουμε. Η άσπρη μοτοσικλέτα μπροστά στο αστυνομικό τμήμα είναι αυτή που χρησιμοποίησε ο πρώην φίλος της και μας παρακολουθούσε έξω από το σπίτι της».

Ο 37χρονος και η 28χρονη διατηρούσαν σχέση κατά το παρελθόν. Χώρισαν το 2019 και δεν είχαν επαφή. Λίγες ημέρες πριν από το έγκλημα, η Κυριακή επικοινώνησε μαζί του: «Στις 25 Μαρτίου μού έστειλε μήνυμα στο Facebook. Συνομιλήσαμε και στις 29 Μαρτίου, το βράδυ, βρεθήκαμε σε μια καφετέρια στους Αγίους Αναργύρους. Εκεί μου είπε ότι έχει χωρίσει από τη σχέση της εδώ και δύο μήνες. Έμεναν στο Αιγάλεω και περνούσε πάρα πολύ δύσκολα. Το Σάββατο, γύρω στις 8 το βράδυ, ξαναβρεθήκαμε. Πήγαμε σε μια καφετέρια στη Φιλαδέλφεια. Εκεί μου είπε ότι χώρισε, γιατί το άτομο που είχε σχέση ήταν κακοποιητικό. Μάλιστα, του είχε κάνει μήνυση, όμως την είχε ανακαλέσει».

Το βράδυ της δολοφονίας, συναντήθηκαν ξανά. «Πήγαμε για καφέ σε μια καφετέρια στη Φυλή, όπου καθίσαμε μέχρι τις 9:30. Έπειτα, την πήγα στο σπίτι της με το αυτοκίνητό μου». Εκεί, όμως, περίμενε ο 39χρονος, με αποτέλεσμα η Κυριακή και ο φίλος της να κατευθυνθούν στο αστυνομικό τμήμα.

«Ήθελε να μπει μόνη της»

Ο 37χρονος περιέγραψε στην κατάθεσή του και όσα συνέβησαν στο Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων. «Ανεβήκαμε μαζί στον πρώτο όροφο. Η Κυριακή μού ζήτησε να καθίσω έξω από το γραφείο της αξιωματικού υπηρεσίας. Ήθελε να μπει μόνη της. Από τα λίγα που μπόρεσα να καταλάβω, καθώς ήμουν έξω από το γραφείο, η αστυνομικός την προέτρεπε να κάνει μήνυση. Η Κυριακή αρνήθηκε και είπε ότι δεν τον φοβάται. Όταν βγήκε, μου είπε ότι, πράγματι, τη συμβούλευσαν να καταθέσει μήνυση, αλλά εκείνη θα έπαιρνε τηλέφωνο το 100 για να τη συνοδεύσει στο σπίτι της. Όταν κατεβήκαμε στον δρόμο, τηλεφώνησε και περιέγραψε το περιστατικό».

Την ώρα που η Κυριακή μιλούσε στο τηλέφωνο, είδε τον 39χρονο πρώην σύντροφό της. «Γύρισε την πλάτη της ασυναίσθητα. Δεν είχαμε κάνει πολλά βήματα όταν ο άνδρας έπεσε με άλμα επάνω της και άρχισε να τη χτυπά με το μαχαίρι. Εγώ αιφνιδιάστηκα και άρχισα να φωνάζω. Εντός ολίγων δευτερολέπτων, η Κυριακή είχε πέσει κάτω αιμόφυρτη, μαζί με τον δράστη. Παρόλο που ήταν κάτω, δεν άφηνε το μαχαίρι. Θυμάμαι έναν αστυνομικό που ήρθε και το κλότσησε παραπέρα για να μην το κρατά ο δράστης. Είδα την Κυριακή χωρίς τις αισθήσεις της, μπρούμυτα στο πάτωμα, και αυτόν πεσμένο πλάγια. Η Κυριακή ήταν μες στα αίματα, τα έχασα. Δεν μπορώ ακόμα να πιστέψω πώς έγινε», τόνισε στην κατάθεσή του ο φίλος της 28χρονης.

«Να τιμωρηθούν όλοι»

Η Κυριακή Γρίβα κηδεύτηκε την περασμένη Πέμπτη. Οι δικοί της άνθρωποι, όμως, δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. Ο πατέρας της Κυριακής, μιλώντας στην «R», προτρέπει όλες τις γυναίκες που βιώνουν κακοποιητικές καταστάσεις να μη σιωπούν. «Ζω τις χειρότερες ημέρες της ζωής μου και ακόμα δεν μπορώ να συνέλθω και να συνειδητοποιήσω τι μου συνέβη. Προσπαθώ να δώσω κουράγιο στον εαυτό μου και να σκεφτώ ότι το κορίτσι μου έφυγε ταξίδι του μέλιτος και όχι ότι μου το σκότωσαν. Είμαι υποχρεωμένος να φανώ δυνατός για να στηρίξω το άλλο μου κορίτσι, που προσπαθεί να διαχειριστεί και αυτό το αβάστακτο πένθος μας. Όμως, πρέπει να σταθώ όρθιος και να παλέψω για να τιμωρηθούν ο φονιάς του παιδιού μου και όσοι άλλοι δεν έκαναν αυτό που έπρεπε το βράδυ εκείνο και να αποδοθούν οι ευθύνες», αναφέρει ο πατέρας της 28χρονης. «Ακούω ότι, μετά τον θάνατο της Κυριακής μου, έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες για τη βία που βιώνουν οι γυναίκες. Πιάνει τελικά τόπο η προτροπή μου στο να μιλούν οι γυναίκες και τα κορίτσια. Μιλήστε, μη φοβάστε, γιατί, όταν θα μιλήσετε, ο φόβος φεύγει από το θύμα και πάει στον θύτη», καταλήγει.

H Ελένη Μαζαράκη, δικηγόρος του πατέρα της 28χρονης, δηλώνει στην «R»: «Θα αποδειχθεί ότι ο δολοφόνος τελούσε σε πλήρη γνώση των πραττομένων του τη στιγμή που με τόση βαναυσότητα αφαιρούσε τη ζωή του κοριτσιού. Μελέτησε τις κινήσεις του, επιτέθηκε μεθοδικά και στοχευμένα και, πέφτοντας με δύναμη πάνω του, το σώριασε και του κατάφερε τις αλλεπάλληλες μαχαιριές. Ήδη εξετάστηκε μετά την πράξη του από ψυχιάτρους Δημοσίου, οι οποίοι διέγνωσαν ότι δεν χρήζει διαφορετικής μεταχείρισης από έναν οποιονδήποτε δράστη και ότι βρίσκεται σε απόλυτη πνευματική διαύγεια, με ορθή τοποθέτηση στον χώρο και στον χρόνο. Η γυναικοκτονία της Κυριακής είναι αγκάθι στην κοινωνία και δείχνει την αδιαφορία των Αρχών που βιώνουν πολύ συχνά τα θύματα, όταν καταφεύγουν και ζητούν προστασία. Μετά τον φόνο της Κυριακής, διακρίνουμε αφύπνιση και αλλαγή στη συμπεριφορά των Αρχών, καθώς και εφαρμογή νέων οδηγιών και του πρωτοκόλλου. Αναρωτιέμαι: Έπρεπε να φύγει ένα 28χρονο κορίτσι για να εφαρμοστεί ο νόμος; Καμιά άλλη δολοφονημένη Κυριακή πλέον να μην υπάρξει».

Δεκαπλασιάστηκαν οι καταγγελίες για έμφυλη βία

Μετά τη δολοφονία της Κυριακής, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των γυναικών που καταγγέλλουν κακοποιήσεις

Ο τραγικός θάνατος της Κυριακής Γρίβα φαίνεται ότι παρακίνησε πολλές άλλες γυναίκες να μιλήσουν για τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν, καθώς οι καταγγελίες αυξήθηκαν κατακόρυφα. Σύμφωνα με τις πηγές, το πρώτο δεκαήμερο μετά τη δολοφονία, οι Αρχές κλήθηκαν να διαχειριστούν έως και δεκαπλάσιες καταγγελίες για έμφυλη βία. Σημειώνεται πως οι καταγγελίες αυτές δεν αφορούσαν μόνο πρόσφατα περιστατικά, αλλά και εξακολουθητικές κακοποιητικές συμπεριφορές. Δηλαδή, γυναίκες που έχουν υποστεί βία αρκετές φορές κατά το παρελθόν πήραν την απόφαση τώρα να καταγγείλουν τους πρώην ή νυν συντρόφους τους.

Επιπλέον, κάποιες από τις καταγγελίες αυτές έγιναν από άλλα πρόσωπα, ακόμη και από τα παιδιά γυναικών που υφίστανται χρόνια κακοποίηση ή από άλλους συγγενείς, που αποφάσισαν τώρα να αναφέρουν τα περιστατικά βίας στις Αρχές. Παράλληλα, άμεση είναι η ανταπόκριση των αστυνομικών, έπειτα από τις εντολές που έχουν λάβει. Στην περίπτωση που το θύμα δεν θέλει να καταθέσει μήνυση, κινείται η αυτεπάγγελτη διαδικασία δίωξης, ενώ το θύμα μεταφέρεται σε ασφαλή χώρο ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Μόνο την Παρασκευή, η ΕΛ.ΑΣ. αντιμετώπισε 112 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, συνέλαβε 64 δράστες, ενώ πέντε γυναίκες μεταφέρθηκαν σε δομές ή ασφαλή καταλύματα, καθώς δεν είχαν πού να φιλοξενηθούν.

Παράβαση καθήκοντος

Την ίδια στιγμή, κατηγορίες για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος που οδήγησε στην απώλεια ζωής φαίνεται να προκύπτουν για δύο από τους έξι αστυνομικούς του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, οι οποίοι ελέγχονται από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από τις πρώτες καταθέσεις και τις έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει οι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ, φαίνεται να προκύπτουν σοβαρές ποινικές ευθύνες τόσο για την αξιωματικό υπηρεσίας, στην οποία απευθύνθηκε εκείνο το μοιραίο βράδυ η Κυριακή Γρίβα, όσο και για τον φρουρό του τμήματος, μπροστά στα μάτια του οποίου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση του πρώην συντρόφου της 28χρονης.

Για την υποδιοικήτρια του τμήματος φαίνεται πως προκύπτουν ευθύνες που συνιστούν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς φαίνεται πως δεν είχε πλήρη ενημέρωση για τη συζήτηση που είχε η Κυριακή με την αξιωματικό υπηρεσίας, ενώ για τον διοικητή του τμήματος δεν προκύπτουν ευθύνες, καθώς έλειπε από το τμήμα και ενημερώθηκε όταν το έγκλημα είχε τελεστεί. Όσο για τον τηλεφωνητή της Αμεσης Δράσης που είπε την περίφημη φράση «το περιπολικό δεν είναι ταξί», επίσης φαίνεται να βαρύνεται με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!