Γιάννης Χριστοδουλόπουλος: ”Δεν μπορώ να προσαρμοστώ και να κάνω ένα τραγούδι που να εξυπηρετεί λουλουδοπόλεμο, είναι κάτι που δεν με αφορά”

Μιλάει για όλα όσα τον αφορούν αλλά και για όλα όσα θέλουμε να μάθουμε… Αποκλειστικά στο Bizznews!!


Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος ένας νέος εξαιρετικός και ταλαντούχος μουσικοσυνθέτης, που μετρά στο ενεργητικό του πολλές επιτυχίες και συνεργασίες με καλλιτέχνες, στην ανάπαυλα από την πρόβα του με την χαρισματική Ελένη Πέτα μας μίλησε για την συνεργασία του μαζί της, αρχής γενομένης από τον Φιλολογικό Σύλλογο ΄΄Παρνασσό΄΄Τρίτη 27 Μαίου και ώρα 21.00, για όλα όσα τον αφορούν αλλά και για όλα όσα θέλουμε να μάθουμε. Αποκλειστικά στο Bizznews και τον Σπύρο Καλαματιανό.

Πότε ξεκίνησες την ενασχόληση σου με την μουσική;
Το ξεκίνημα μου έγινε κάπου εκεί στα 4-5 όπου είχα εμμονή με ένα πιανάκι που είχαμε στο σπίτι και έπαιζα συνέχεια, έβγαζα μελωδίες κτλ. Μετά στο σχολείο έπαιζα πιάνο στο θρανίο με αποτέλεσμα να μην παρακολουθώ στο μάθημα, η δασκάλα είχε ανησυχήσει και κάλεσε τους γονείς μου και είπε πρέπει να κάνετε κάτι. Μετά οι γονείς μου με ρώτησαν αν θέλω να πάω στο Ωδείο να μάθω πιάνο τους είπα ναι και κάπως έτσι ξεκίνησε το μικρόβιο.

20140521_215555

Μίλησε μου για την πρώτη σου επαγγελματική δουλειά…
Επαγγελματικά το πρώτο πράγμα που υπέγραψα ήταν η μουσική του σήματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.Ήταν μεγάλη μου τιμή να επιλέξουν την δικιά μου μουσική ανάμεσα από διακεκριμένους συνθέτες Έλληνες και Ξένους.Περιττό να σου πω ότι είναι μία στιγμή που θα την θυμάμαι για πάντα.

Υπήρξαν καλλιτέχνες που σε βοήθησαν στα πρώτα σου βήματα;
Ναι υπήρξαν. Όλοι οι καλλιτέχνες που έχω συνυπάρξει μαζί τους και δουλέψει, από τον Γιάννη Πάριο και την Άλκιστη Πρωτοψάλτη μέχρι την Μαρινέλλα την Τάνια Τσανακίδου και τον Γιώργο Νταλάρα.Είναι άνθρωποι που είναι μεγάλα σχολεία και μόνο να ακούσεις δύο κουβέντες από αυτούς αυτό φτάνει.Πάντα ακούω τις συμβουλές, πάντα λαμβάνω υπόψιν αυτά που λένε και τα αποκωδικοποιώ με τον δικό μου τρόπο.Γιατί κακά τα ψέματα οι εμπειρίες και οι συμβουλές που σου δίνει κάποιος είναι προσωπικές και πρέπει να τις επεξεργαστείς εσύ ο ίδιος για να δεις πράγματα. Έχω μία τεράστια βαλίτσα από τέτοιες συμουλές,όχι μόνο από τραγουδιστές, αλλά και από το θέατρο, συγγραφείς που έχω συνεργαστεί.

Τι μουσική ακούς;
Δεν ακούω, πολύ σπάνια.

20140521_215527

Από τι ακούσματα είχες επηρεαστεί ώστε να γράψεις μουσική;
Ναι φυσικά από Ελληνικά και Ξένα ακούσματα. Τα τραγούδια που γράφω κατά καιρούς είναι ένας τομέας που ασχολούμαι. Έχω γράψει πάρα πολύ μουσική για το Θέατρο,Σινεμά,Τηλεόραση.Απλά τα τραγούδια μοιραία γίνονται ποιο γνωστά στο ευρύ κοινό.

Ποια συνεργασία από αυτές που έχεις κάνει είναι ξεχωριστή για εσένα;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία συνεργασία μου, διότι κάθε συνεργασία αποτελεί και μία στιγμή.Επειδή οι συνεργάτες μου με επιλέγουν και τους επιλέγω, πάντα δενόμαστε με κάποιο τρόπο.Οπότε όλες οι στιγμές που έχω είναι καλά βαλμένες μέσα μου και χαραγμένες στην καρδιά μου. Καλλιτεχνικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια διότι θα αδικήσω κάποιον και δεν το θέλω. Σε ανθρώπινο επίπεδο θα ξεχωρίσω την Άλκιστη Πρωτοψάλτη και τον Γιάννη Πάριο γιατί τους θεωρώ ανθρώπους της οικογένειας μου πλέον.

Υπάρχει συνεργασία που θέλεις να κάνεις και δεν έχεις κάνει ακόμα;
Με όλους τους τραγουδιστές που ήθελα να συνεργαστώ έχω συνεργαστεί, αλλά δεν σημαίνει ότι μία συνεργασία γίνεται μία φορά και σταματάει, μπορεί να επαναληφθεί με καινούργια πράγματα και αναφορές.

Ποιους άλλους συνθέτες έχεις ξεχωρίσει;

Όλοι όσοι έχουν ξεχωρίσει(Έλληνες και Ξένοι)αναγνωριστεί, σε ένα σεβαστό πλαίσιο και έχουν παράξει έργο είναι αναφορές και άνθρωποι που θαυμάζω και εκτιμώ.

10389726_651491164920473_7991441179332181591_n

Πηγές έμπνευσης για τον Γιάννη Χριστοδουλόπουλο;
Από την καθημερινότητα και την αλήθεια που αποκωδικοποιώ βλέποντας τους ανθρώπους. Όταν βλέπω κάποιον ή συναναστρέφομαι με κάποιον δεν μένω ποτέ στο πρώτο κείμενο, βλέπω δύο τρία κείμενα πίσω από αυτό που λέγεται και λαμβάνεται. Οπότε αυτή την αλήθεια παίρνω, την βάζω στο μίξερ και την ανακαλώ την ώρα που χρειάζομαι συγκινήσεις.

Θα έγραφες ποτέ για κάποιο ποιό λαικό τραγουδιστή κομμάτι;
Με όσους τραγουδιστές έχω βρεθεί στα 12 χρόνια που είμαι μέσα στην δισκογραφία, τους έχω επιλέξει και με έχουν επιλέξει γι΄ αυτό που κάνω, το στιλ και την μουσική μου ταυτότητα. Αυτό ζητάνε από εμένα. Δεν μπορώ να προσαρμοστώ και να κάνω ένα τραγούδι που να εξυπηρετεί λουλουδοπόλεμο, είναι κάτι που δεν με αφορά. Δεν κάνω εύκολα εκπτώσεις.

10246280_10152054425369080_8730667985295361476_n

Το διαδίκτυο βοηθάει την μουσική;
Ναι βέβαια βοηθάει. Αυτό που λένε με το κατέβασμα τραγουδιών και την πειρατεία δεν ισχύει. Στο εξωτερικό πουλάνε κατεβάζει ο κόσμος τραγούδια, αν αξίζει κάτι ο κόσμος το τιμάει θέλει να το έχει και πληρώνει 1 ευρώ για να έχει ένα κομμάτι ή ένα άλμπουμ.

Επόμενοι στόχοι;
Έχω κάνει ένα label που λέγεται Solo από την Feelgood records. Ξαναβρίσκομαι ξανά με την Τάνια Τσανακλίδου με ένα κομμάτι. Ο στόχος μας είναι να βγάζουμε τραγούδια ανά τακτά χρονικά διαστήματα που έχουν να δώσουν κάτι, να αποτυπώνεται στην συνείδηση του κόσμου, να έχει μία αλήθεια και μία ουσία. Δεν θέλω και δεν το έχω κάνει ποτέ να γράφω τραγούδια ευκολόπιστα για ένα δύο μήνες και μετά γεια σου.

Αν η ζωή σου είχε ένα τίτλο ταινίας ποιος θα ήταν αυτός;
΄΄Βουτηγμένος στην Μουσική΄΄’ή ΄΄Μέσα στην Μουσική΄΄   δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην ζωή μου.

10297605_10152054435429080_1857023230730239135_n

Μίλησε μου για την συνεργασία σου με την Ελένη Πέτα…
Με την Ελένη γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια, είναι μία φωνή που εκτιμώ πάρα πολύ και πάντα την έχω στο μυαλό για τις δουλειές που κάνω, έχουμε ξαναβρεθεί τις έχω δώσει τραγούδια στο παρελθόν, έχουμε κάνει μία ταινία που έχει τραγουδήσει τραγούδια της ταινίας και αποφασίσαμε πέρυσι τον χειμώνα να κάνουμε κάτι επί σκηνής μαζί.

Αρχής γενομένης με τα τραγούδια της οθόνης, που ήταν μία συνέχεια μιας εκπομπής που έκανα στη ΕΤ-3 και λέγαμε αμιγώς τραγούδια από την οθόνη και την τηλεόραση. Αυτό εξελίχθηκε και όταν σκεφτήκαμε το concept να βγούμε σε θερινά σινεμά στην Αθήνα κάτι που δεν έχει ξαναγίνει και είναι πάρα πολύ γλυκό γιατί θέλουμε να δώσουμε το αίσθημα του παλιού αναψυκτηρίου, αυτής της γλύκας του καλοκαιριού, θέλουμε να παράξουμε ένα κλίμα από αυτά τα ωραία πράγματα της παλιάς γειτονιάς που κάναμε ποδήλατα μικροί και όλοι τρώγαμε από το ίδιο τραπέζι. Αρχής γενομένης από τον Παρνασσό που είναι η μεγάλη μας πρεμιέρα την Τρίτη 27 Μαΐου με τίτλο ΄΄Καλοκαίρι στην Αθήνα΄΄.

Θα ήθελα να κλείσουμε την συνέντευξη ως εξής. Θέλω να μου πεις έναν στίχο από ένα κομμάτι σου που εκφράζει την φάση που είσαι τώρα…

Θα σου πω από το κομμάτι που έχω γράψει για την Ελένη Πέτα ΄΄Καλοκαίρι στην Αθήνα΄΄<<Και εκεί στις αυλές που ηχούν οι φωνές μας να βγαίνουν μπροστά στις μεγάλες σιωπές μας>>.

 

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!