Γενέθλια σήμερα για τον Κώστα Τουρνά

Πόσων χρόνων γίνεται ο γνωστός τραγουδοποιός;


Πόσων χρόνων γίνεται ο γνωστός τραγουδοποιός;

Πόσων χρόνων γίνεται ο γνωστός τραγουδοποιός;

Πόσων χρόνων γίνεται ο γνωστός τραγουδοποιός;

Γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας στις 23 Σεπτεμβρίου 1949 (62 ετών) και έζησε εκεί μέχρι 10 χρονών, ενώ το 1959 έρχεται στην Αθήνα και αρχίζει μαθήματα κιθάρας. Στα 13 του κάνει το πρώτο του group που παίζει Λατινοαμερικάνικα τραγούδια. Άλλαξε πολλά σχολεία και, όπως λέει ο ίδιος, δεν άνοιξε βιβλίο από την δευτέρα γυμνασίου και μετά. Για να μην χάσει όμως χρονιές εφάρμοσε την τακτική που έλεγε “Όταν γίνεται παράδοση στο μάθημα θα αφιερώνομαι πλήρως στην παράδοση και αυτή θα είναι η μελέτη μου.” Από το1961 ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα μέχρι το 1965 με δάσκαλο.

“Ήλιε μου” σε μουσική Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Κώστα Τουρνά με λόγια Κώστα Τουρνά με τους POLL

Από εκείνο το σημείο και μετά, χάνεται ο έλεγχος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. “Το καλοκαίρι το 1967 και μη συνειδητοποιημένος τι σημαίνει επταετία, τι σημαίνει χούντα, στον κόσμο μου εγώ, ασχολούμαι με την μουσική”. Λίγο αργότερα σαν επαγγελματίας πια, παίζει και τραγουδά σε διάφορα clubs της Αθήνας. Το καλοκαίρι του 1967 δουλεύει πρώτη φορά επαγγελματικά στα Καμμένα Βούρλα με διάφορους φίλους και συνεργάτες. Είναι η πρώτη τους χορευτική ορχήστρα. Κάποια στιγμή ο Κώστας ένιωσε ότι κουράζεται και προσφέρει πολλά γι’ αυτά τα χρήματα που έπαιρνε εκείνη την εποχή. Έτσι πριν το στρατό, πούλησε όλα του τα μηχανήματα, ενισχυτή, κιθάρες ηλεκτρικές, μικρόφωνα, εφέ και έμεινε με μια ξύλινη κιθάρα και ορκίστηκε ότι το ημερομίσθιο του μουσικού για εκείνον τελείωσε.

“Άνθρωπε αγάπα” σε μουσική και λόγια Κώστα Τουρνά (με τους Κ.Χατζή,Αλέξια,Σ.Αρβανίτη,Χ Δάντη,Χ.Κατσιμίχα)

http://www.youtube.com/watch?v=sI-FDMKW_GA&feature=related

Έγραφε τραγούδια σ’ ένα χαρτί, δανειζόταν και από ένα φίλο του ένα μονοφωνικό κασσετόφωνο και με την κιθάρα του έπαιζε μελωδίες. Εκείνη την εποχή έγραφε και τραγούδια σε συνεργασία με φίλους του. Το “Ήλιε μου” είναι ένα τραγούδι που η μουσική του γράφτηκε σε συνεργασία με τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς. Για το “Άνθρωπε αγάπα” αιτία ήταν η αντιπολεμική ταινία “Ματωμένες φράουλες”. Την άνοιξη του 1971, πριν ακόμα ολοκληρώσει την στρατιωτική του θητεία, ξεκινάει πρόβες με τους POLL. O Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο Σταύρος Λογαρίδης και ο Κώστας Παπαϊωάννου κάνουν την μεγαλύτερη επιτυχία που γνώρισε ποτέ μουσικό group στην Ελλάδα. Οι POLL μετά τα “Άνθρωπε αγάπα”, “Έλα Ήλιε μου”, “Στην Πηγή μια Κοπέλα”, “Αετοί”, “Η Γενιά μας” και άλλα, διαλύονται δίνοντας την σκυτάλη στην δισκογραφία του Κ. Τουρνά.

“Στιγμές” σε μουσική και λόγια Κώστα Τουρνά (με την Καίτη Γαρμπή)

http://www.youtube.com/watch?v=lub07OSoM4w

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ξεκινά προσωπική καριέρα με το δίσκο “Απέραντα Χωράφια”. Ακολουθούν τα άλμπουμ: “Αστρόνειρα”, “Κυρίες & Κύριοι”, “Λευκά Φτερά”, “Επί Γης Ειρήνη”, “Στο Σινεμά”, “Τρωικός Πόλεμος”, “Αγαπημένη”, “Η Πρόβα”, “Τώρα”, “Λίγη Αμαρτία”, “Υπερβολές”, “Tora Tora Tora”, “Κλισέ”, “Παιχνίδι”, “Αλητείες”, “Κάτω απ’ την Ακρόπολη”, “Ντουέτα” με τη συμμετοχή 12 κλασικών τραγουδιστών, και “Κλέβει ο Καιρός”.

“Ο Αχιλλέας από το Κάιρο” σε μουσική και λόγια Κώστα Τουρνά (με τον Σταμάτη Κραουνάκη)

Ακολούθησαν Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ με βραβεία και διακρίσεις, με “χρυσό” κατάλογο σε πωλήσεις δίσκων, τηλεοπτικές και παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά αυτό που μοιάζει να τον συγκινεί περισσότερο απ’ όλα είναι το “καλό” τραγούδι. Δεκάδες τραγουδιστές έχουν πει τραγούδια του ενώ έχει συνθέσει πάνω από 600 τραγούδια. Είναι κάτοικος Αθηνών (συγκεκριμένως της περιοχής Άνω Κυψέλη). Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 2004.

“Δε μετανοιώνω” σε μουσική και λόγια Κώστα Τουρνά (με την Ελένη Δήμου)ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!