Έργα του Andy Warhol ανακτήθηκαν από δισκέτα

Διαθέσιμα στο κοινό απο 12 Μαΐου.


Μία ομάδα θεότρελων nerds από το Pittsburgh, οι οποίοι αρέσκονται στην ποπ κουλτούρα, ανέκτησαν από δισκέτες του 1985 ψηφιακά πειράματα που είχε δημιουργήσει ο Andy Warhol. Το εγχείρημα μοιάζει με άλμα πίσω στον χρόνο, όπου μπορείς να δεις την έλευση της ψηφιακής γραφιστικής προ σύγχρονων προγραμμάτων, μέσω των κλασικών γουορχολικών εικόνων, όπως το τενεκεδάκι Campbell Soup και η «Αφροδίτη» του Μποτιτσέλι. Ή απλά να νομίσεις ότι βλέπεις δικές σου μουτζούρες στο MS Paint.

Οι εικόνες που ανασύρθηκαν από τις «αρχαίες» δισκέτες αποθηκεύτηκαν στη συλλογή αρχείων του Andy Warhol Museum (AWM) από ειδικούς τεχνικούς του Carnegie Mellon University (CMU) και τον καλλιτέχνη Cory Arcangel, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «φανατικό οπαδό του Warhol και δια βίου ‘σπασίκλα’ των υπολογιστών».

«Οι εικόνες που ανακτήθηκαν από το πρωτότυπο Amiga υλικό (σ.σ. δισκέτες), δημιουργημένες από τον Andy Warhol, αποκαλύπτουν μια πρόωρη εξερεύνηση των οπτικών δυνατοτήτων των εργαλείων απεικόνισης λογισμικού, και δείχνουν νέους τρόπους με τους οποίους ο διαπρεπής Αμερικανός καλλιτέχνης του 20ου αιώνα ήταν χρόνια μπροστά από την εποχή του» ανέφερε σε δήλωσή της η ομάδα από το CMU.

Η διαδικασία για την ανάκτηση των εικόνων έχει καταγραφεί σε μία σύντομη ταινία με τίτλο Trapped: Andy Warhol’s Amiga Experiment και θα είναι διαθέσιμη online στις 12 Μαΐου.

Πηγή: oystermag.com



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!