Έρευνα του ΑΝΤ1 για την οπαδική βία – Οι καθοδηγητές, το παιδομάζωμα και το «οπλοστάσιο»


Για αυστηρή ιεραρχία, καθοδηγητές και πιστά μέλη, σε «οπαδικούς στρατούς» των ομάδων, μιλούν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ένας αστυνομικός που υπηρέτησε στο τμήμα αθλητικής βίας αλλά και ένας πρώην επικεφαλής συνδέσμου.

Ο Δημήτρης Χατζηχρήστος, επί 30 χρόνια επικεφαλής της Original βλέπει ότι πλέον το οπαδικό κίνημα των προηγούμενων δεκαετιών έχει περάσει πια στα χέρια εγκληματικών οργανώσεων της νύχτας. «Τώρα αυτοί οι οποίοι υπολογίζονται από την μάζα είναι άνθρωποι που έχουν κυρίως σωματική ρώμη, οι οποίοι έχουν κι άλλου είδους νυχτερινές δραστηριότητες. Όταν είσαι απλά και μόνο οπαδός μιας ομάδας δεν λέει τίποτα στην νεολαία», λέει ο ίδιος.

Ο Χρήστος Μαυραγάνης, με υπηρεσία εννέα ετών στην υποδιεύθυνση αθλητικής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, κάνει λόγο ακόμα και για παιδομάζωμα, το οποίο αρχίζει ήδη από την ηλικία των 14 ετών στα προαύλια σχολείων, και σε πλατείες, ενώ ακόμα και αν κάποιοι σύνδεσμοι έκλεισαν, «ας είναι καλά το Διαδίκτυο», λέει. Λειτουργούν και χωρίς να είναι σε συνδέσμους. Μπορούν να συναντηθούν στο γήπεδο, στην εξέδρα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ομάδες. Τους συνομιλούν, τους καθοδηγούν. Έχει κατέβει ο μέσος όρος εγκληματικής συμπεριφοράς, στις ηλικίες 15 και 14 ετών, δηλώνει ο κ. Μαυραγάνης και συνεχίζει:

«Τους βάζουν σ’ ένα «τρυπάκι» ότι θα αποκτήσουν δύναμη και όποιος κάνει περισσότερη παραβατική συμπεριφορά, θα έχει μεγαλύτερο κύρος μέσα σε αυτή την ομάδα. Όποιος δεν κάνει πίσω, είναι αυτός που παίρνει ουσιαστικά τα μπόνους», λέει ο κ. Μαυραγάνης.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη διακίνηση (ναρκωτικών) υπάρχει αυτό που λέμε προστασία. Ο λεγόμενος «πιτσιρικάς» βλέπει κάποια ραντεβού σε βουνά, δάση, πεδιάδες και πλατείες, που δίνονται για να λύσουν τις διαφορές τους και εκτός γηπέδων. Δηλαδή όλα αυτά τα πρότυπα τους έχουν κάψει το κεφάλι¬, συμπληρώνει ο Δημήτρης Χατζηχρήστος.

Οι πρακτικές και οι ποινές

Οι πυρσοί, οι κροτίδες, οι φωτοβολίδες, μπαίνουν πριν γίνει ο έλεγχος από την Ελληνική Αστυνομία. Ο ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας σημειώνει ότι η οπαδική οργάνωση κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί εγκληματική οργάνωση. Γιατί; Γιατί έχει αρχηγό ή περισσότερους εμπλεκόμενους που καθορίζουν και προσηλυτίζουν τα μέλη, γιατί έχει στόχο το έγκλημα, γιατί έχει ή μπορεί να έχει κοινό ταμείο.»

Οι ποινές για τα αρχηγικά μέλη μιας τέτοιας εγκληματικής οργάνωσης φτάνουν σήμερα έως και τα 15 έτη κάθειρξης, ενώ τα απλά μέλη μπορεί να τιμωρηθούν με πέντε έως δέκα έτη κάθειρξης.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!