Ελληνικό νησί αποκλεισμένο εδώ και 38 μέρες

Ο Άη-Στράτης εκπέμπει SOS


Κινητοποιήσειςέχουν ξεκινήσει οι κάτοικοι του Άη Στράτη  διαμαρυρόμενοι για την “ακτοπλοϊκή απομόνωση” του νησιού, η οποία μετρά περισσότερο από ένα μήνα. Η δήμαρχος του νησιού Μαρία Κακαλή έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία τον ενημερώνει σχετικά με την κατάσταση και ζητεί την παρέμβασή του προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έκλεισαν την Τρίτη και την Τετάρτη οι υπηρεσίες του Δήμου. Οι κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση, συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο με πανό που έγραφε: «Η Πολιτεία Αδιαφορεί. Οι 300 του Άη Στράτη εκπέμπουν SOS».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, επίσης, οι εθνοφύλακες του νησιού αποφάσισαν να παραδώσουν τον οπλισμό τους, αν μέχρι την Παρασκευή δεν αντιμετωπισθεί το ακτοπλοικό πρόβλημα του μικρού νησιού.

Ήδη έχουν συμπληρωθεί 38 μέρες χωρίς απευθείας σύνδεση με την πρωτεύουσα και μοναδική σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμος αποτελεί η Λήμνος.

Στο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Αγ. Ευστράτιου με την ηπειρωτική χώρα, αναφέρθηκε και ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης.

«Μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Σ.Α.Σ. (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών) βάση της οποίας κηρύχθηκε έκπτωτη η ναυτιλιακή εταιρεία που εξυπηρετούσε την επιδοτούμενη-άγονη γραμμή Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος, το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να προχωρήσει τάχιστα στην εύρεση άλλου πλοίου για την εξυπηρέτηση των νησιών», σημειώνει.

«Περιθώρια άλλων καθυστερήσεων από την πλευρά της Πολιτείας δεν υπάρχουν. Η οικονομική ζημιά που έχει υποστεί ειδικά ο Άγιος Ευστράτιος, εδώ και δύο μήνες, είναι μεγάλη και ενδεχόμενη παράταση της σημερινής κατάστασης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα καταδικάσει το νησί σε μόνιμο οικονομικό μαρασμό».

Ανάλογο πρόβλημα, όμως, αντιμετωπίζει και η Λήμνος, όπου τοπικές αρχές και φορείς αναμένουν την παρέμβαση του υπουργείου καθώς έχουν ανακύψει πολλά προβλήματα που αφορούν τη μεταφορά προϊόντων και, βεβαίως, απειλούν, τον τουριστικό δρομολόγιο.

Το μοναδικό δρομολόγιο από τον Πειραιά εκτελείται δύο φορές την εβδομάδα και διαρκεί 22 ώρες, αφού το πλοίο διασχίζει το… μισό Αιγαίο πριν φτάσει στη Μύρινα.

 

Πηγή φωτο: ΑΠΕ – ΜΠΕ



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!