Έφυγε απο τη ζωή ο Κωστής Παπαγιώργης

Μία από τις πλέον ευγενικές μορφές των ελληνικών γραμμάτων, ο συγγραφέας Κωστής Παπαγιώργης, άφησε το βράδυ της Παρασκευής, την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 67 ετών.


Ο Κωστής Παπαγιώργης -κορυφαίος συγγραφέας, δοκιμιογράφος και μεταφραστής- είχε γράψει περισσότερα από 20 βιβλία και το 2002 τιμήθηκε με το κρατικό λογοτεχνικό βραβείο μαρτυρίας – χρονικού για τον «Κανέλλο Δεληγιάννη» (εκδόσεις Καστανιώτη).

Από το Νεοχώρι στο Παρίσι

Ο Κωστής Παπαγιώργης (ψευδώνυμο του Κ. Παπαγεωργίου) γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώρι Υπάτης, όπου εργαζόταν ο πατέρας του ως δάσκαλος. Το 1966 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει νομική. Εμεινε εκεί για ένα χρόνο, αλλά εγκατέλειψε τη σχολή του λόγω της Χούντας. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και έζησε για επτά ολόκληρα χρόνια παρακολουθώντας μαθήματα κλασικής και σύγχρονης φιλοσοφίας.

Το 1975, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη φιλοσοφία, επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε να μεταφράζει φιλοσοφικά έργα (Ντεριντά, Λεβινάς, Ρικέρ, Σαρτρ, Φουκώ και Κίρκεγκωρ μεταξύ των άλλων), να συγγράφει δοκίμια και βιβλία στοχασμού.

Εξέδωσε το θεωρητικό περιοδικό «Χώρα» και συνεργάστηκε με πλήθος περιοδικών και εφημερίδων, ανάμεσα στα οποία το «Αθηνόραμα», το «Αντί», η εφημερίδα «Επενδυτής». Τα τελευταία χρόνια ζούσε στα Εξάρχεια.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!