ΔΟΥ Χαλκίδας: Στο επίκεντρο το «τεφτέρι» της διευθύντριας – Από κόσκινο οι φορολογικές υποθέσεις των τελευταίων ετών


Ονόματα γνωστών επιχειρηματιών της περιοχής και ποσά που κυμαίνονται από 250 έως και 10.000 ευρώ αναγράφονται στο περιβόητο «τεφτέρι», που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να ανήκει στη διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Η βασική κατηγορούμενη φέρεται να σημείωνε αναλυτικά εκτός από τα προσωπικά της έξοδα, τις διακοπές και το σούπερ μάρκετ, τα ποσά που θα εισέπραττε για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων».

«Έδωσα 5.000 ευρώ, είπα και ευχαριστώ»

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία επιχειρηματία ο οποίος το 2023 έκανε αίτημα στη ΔΟΥ προκειμένου να εισπράξει επιστροφή φόρου. «Η κυρία Λ. μου είπε ότι το κράτος δεν έχει χρήματα και ότι ουσιαστικά αυτές τις υποθέσεις η συγκεκριμένη Εφορία τις καθυστερεί πάρα πολύ. Εγώ την ρώτησα τι ακριβώς πρέπει να κάνω για να προχωρήσει η διαδικασία. Μου είπε να πάμε μαζί στο γραφείο της διευθύντριας προκειμένου να γνωριστούμε και να δούμε εάν μπορεί να αλλάξει κάτι σχετικά με την υπόθεση μου. Φθάνοντας έξω από την πόρτα και λίγο πριν μπούμε μέσα, μου λέει: «Έλα, πες μου τι θα της δώσουμε;». Εγώ σάστισα και της λέω δεν ξέρω, δεν μου έχει ξανασυμβεί αυτό το πράγμα. Δώσε 5.000 και είμαστε «Οκ». Μου λέει: «Πρόσεξε, μην μιλήσεις πουθενά γιατί αυτοί δεν παίζουν», αναφέρει.

Από κόσκινο οι φορολογικές υποθέσεις των τελευταίων ετών

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει και οι φορολογικές υποθέσεις των τελευταίων ετών στην ΔΟΥ Χαλκίδας. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης διαφθοράς ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή για εσωτερικό έλεγχο επί της διαδικασίας επιστροφών φόρων, αλλά και χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί σε ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα, σε πρώτη φάση δειγματοληπτικά, και στο κεντρικό σύστημα.

Επίσης ερευνώνται και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων στην υπόθεση αλλά και των συγγενικών τους προσώπων.

Για την υπόθεση κρίθηκαν προφυλακιστέες η προϊσταμένη της ΔΟΥ και μία 67χρονη εφοριακός, που παίρνουν πλέον το δρόμο για τις φυλακές. Άλλοι πέντε κατηγορούμενοι ως μέλη του κυκλώματος αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, καταβολή εγγυήσεων 10.000 και 20.000 ευρώ, υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα δυο φορές το μήνα.

Η προϊσταμένη και ο ρόλος της 67χρονης

Όπως αναφέρουν οι αρχές, η προϊσταμένη της ΔΟΥ και η 67χρονη εφοριακός είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη η μία στην άλλη, με την υπάλληλο να συνοδεύει τους επιχειρηματίες στο γραφείο της προϊσταμένης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, που επικαλείται το Star, η προϊσταμένη φέρεται ως η αρχηγός και η υπάλληλος το ζωτικό μέλος της oργάνωσης. Τα ονόματά τους δίνουν οι δύο επιχειρηματίες που μίλησαν για τον εκβιασμό τους στις αρχές.

Αποκαλυπτικοί διάλογοι με επιχειρηματίες

Ο διάλογος που καταγράφεται στις 7 Μαρτίου μεταξύ της 67χρονης υπαλλήλου και ενός επιχειρηματία είναι ενδεικτικός.

  • 67χρονη εφοριακός: Ε, δεν ξέρω τι θα κάνεις, δεν ξέρω πού είσαι φεύγεις και έρχεσαι. Εγώ θέλω να σε τελειώσω σήμερα.
  • Επιχειρηματίας: Καθάρισέ με, σήμερα να τελειώνω και εγώ ρε συ.
  • 67χρονη εφοριακός: Δεν ακούς, δεν ακούς, δεν ακούς. Όχι.
  • Επιχειρηματίας: Έλα.
  • 67χρονη εφοριακός: Πρέπει να ‘ρθεις εδώ. Πρέπει να ρθεις εδώ. Δεν με ακούς. Με αναγκάζεις και βγαίνω έξω.

Τρεις ώρες αργότερα μία νέα συνομιλία είναι αποκαλυπτική:

  • 67χρονη εφοριακός: Αύριο το πρωί σε περιμένω. Φέρνεις τα πέντε και τα υπόλοιπα πέντε να δώσουμε στους κυρίους που υπέγραψαν. Εγώ τώρα στα διώχνω.
  • Επιχειρηματίας: Διώξ’ τα τώρα για να πληρωθώ αύριο να φέρω λεφτά .Είμαι ταπί.

Στο σπίτι της 67χρονης υπαλλήλου οι αρχές βρήκαν 1.700 ευρώ κρυμμένα σε βάζο στην κουζίνα.

«Θα την φοβίσω»

«Μεγάλη» αποκαλούσαν τα μέλη του κυκλώματος, την προϊσταμένη της εφορία . Όπως προκύπτει από συνομιλίες και μαρτυρίες «φωτιά», η προϊσταμένη φέρεται να είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

  • Προϊσταμένη: Έχει κόψει εικονικά μεγάλης αξίας πολλές χιλιάδες ευρώ είναι μούσι τελείως και φαίνονται. Που σημαίνει θα πρέπει να τα αφαιρέσει αλλιώς θα βγει φόρος.
  • Διεκπεραιώτρια: Ε ας τα αφαιρέσει να βγει φόρος ή αλλιώς πες θα πάμε έτσι.
  • Προϊσταμένη: Ναι τέλος πάντων εντάξει άσε θα την φοβίσω λίγο.

Σε δεύτερη συνομιλία αναφέρεται:

  • Υπάλληλος Εφορίας: Μπορείς να μιλήσεις πουλάκι μου;
  • Προϊσταμένη Εφορίας: Ναι.
  • Υπάλληλος Εφορίας: Έχει έρθει δίπλα μου, τον έχω. Είναι ο Γ… Του είπα για την Τρίτη, μου λέει επειδή το βιάζεται.
  • Προϊσταμένη: Εντάξει.
  • Υπάλληλος Εφορίας: Τέσσερα χιλιάρικα εντάξει;
  • Προϊσταμένη: Εντάξει.

Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία μεταξύ της προϊσταμένης της ΔΟΥ και ενός λογιστή που κατηγορείται ότι συνεργαζόταν με το κύκλωμα.

  • Λογιστής: Άκου η θείτσα από την Αθήνα. Τι θα κάνουμε με αυτούς; Εγώ σου είπα ποια είναι η λύση.
  • Προϊσταμένη ΔΟΥ: Τίποτα, θα φάνε… για αρχή και μετά βλέπουμε τι θα μπορεί να μαζέψει η θείτσα.
  • Λογιστής: Τα γαϊδούρια ρε, μου ήρθανε κάτω τους εξήγησα τη διαδικασία… Και από αυτά που τους είπα δεν κάνανε τίποτα.
  • Τα πρώτα λόγια της προϊσταμένης κατά την σύλληψή της

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία μίας αστυνομικού, που συμμετείχε στη σύλληψη της προϊσταμένης στην εφορία της Χαλκίδας, καθώς αποκαλύπτει τα πρώτα της λόγια.

Η αστυνομικός υπηρετεί στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, και ήταν στην ομάδα που προχώρησε στη σύλληψη της προϊσταμένης το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Έχουν βρει τον φάκελο του επιχειρηματία με τις 10.000 ευρώ και περιγράφει τα πρώτα λόγια της προϊσταμένης.

«Κατά την παραμονή της (σ.σ. η προϊσταμένη) στην Υπηρεσία μας και εξεταζόμενη προφορικά μας ανέφερε ότι το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ που πήρε σήμερα από τον επιχειρηματία το οποίο βρέθηκε εντός φακέλου στο γραφείο της ήταν για την ίδια προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες που αφορούσαν την επιχείρησή του. Επίσης ανέφερε ότι την προηγούμενη Παρασκευή 17.05.2024 έλαβε ξανά 10.000 ευρώ από τον ίδιο επιχειρηματία και το ποσό το μοιράστηκαν η Β.Ε. (67χρονη εφοριακός) που πήρε 5.000 ευρώ μαζί με τον Μ.Σ. (εφοριακό) που πήρε 3.000 ευρώ και τον Τ.Δ. που πήρε 2.000 ευρώ, χωρίς να λάβει η ίδια κάτι», ανέφερε η αστυνομικός, σύμφωνα με το Star.

Η αστυνομικός περιέγραψε επίσης πως η προϊσταμένη αποκάλυψε στις αρχές ότι για χρόνια υπάλληλοι λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά και όταν την προσέγγισαν οι δύο γυναίκες, η 67χρονη και η διεκπεραιώτρια, της είπαν ότι δεν θα μπορούσε να τους πιάσει κανείς.

Στενό συγγενικό πρόσωπο της προϊσταμένης εργαζόταν στην ΔΟΥ Χαλκίδας

Η προφυλακισμένη προϊσταμένη δούλευε στη ΔΟΥ Χαλκίδας από το 2014 ως ελεγκτής. Τον Ιανουάριο του 2019 έγινε υποδιευθύντρια και τέσσερα χρόνια μετά, το 2023, αναβαθμίστηκε σε προϊστάμενη της εφορίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Mega, συγγενικό πρόσωπο της Προϊσταμένης εργαζόταν ως ελεγκτής τουλάχιστον από το 2012. Το 2016 έγινε ελεγκτής βεβαίωσης και είσπραξης δημοσίων εσόδων, ενώ το 2022 αναβαθμίστηκε σε προϊστάμενος του τμήματος ελέγχου της Υποδιεύθυνσης Ελέγχων ΚΕΦΟΜΕΠ στην Αθήνα.

 

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!