ΔΟΥ Χαλκίδας: Σημειώσεις – «φωτιά» στα τετράδια της διευθύντριας – Τα ποσά που ζητούσαν από επιχειρηματίες για υποθέσεις τους


Τετράδια με σημειώσεις όπου είναι γραμμένα ποσά και ονόματα από το 2020 έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση με τη ΔΟΥ Χαλκίδας. Τα συγκεκριμένα σημειωματάρια βρέθηκαν στο σπίτι της διευθύντριας της εφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου οι εμπλεκόμενοι ζητούν 4.000, 5.000 και 10.000 ευρώ κυρίως από επιχειρηματίες που είχαν και δεν μπορούσαν να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά προκειμένου να κινηθούν οι επιχειρήσεις τους. Έως τώρα έχει γίνει γνωστό ότι τουλάχιστον 17 επιχειρηματίες από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας έχουν πέσει στα «νύχια» της εγκληματικής ομάδας.

Στο κύκλωμα εκβιαστών συμμετείχαν επίσης ο υποδιευθυντής, άλλοι τρεις υπάλληλοι και δύο ιδιώτες- μία διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής.

Η έρευνα άρχισε τον Νοέμβριο του 2023 από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, ύστερα από μια καταγγελία που έγινε στους Αδιάφθορους της Ελληνικής Αστυνομίας. Η αρχική καταγγελία ανέφερε ότι άτομα, τα οποία εργάζονταν στη συγκεκριμένη εφορία, ζητούσαν χρήματα από ανθρώπους οι οποίοι είχαν φορολογικές εκκρεμότητες προκειμένου να τους βοηθήσουν είτε να τις τακτοποιήσουν έκνομα, είτε να βγάλουν κάποια φορολογικά πιστοποιητικά.

Έγινε έρευνα, κατόπιν εισαγγελικής εντολής και διαπιστώθηκε ότι πράγματι όλα αυτά ίσχυαν. Έτσι, στις 29 Μαΐου ειδοποιήθηκαν οι Αρχές ότι ένας πολίτης έχει έναν φάκελο με 10.000 ευρώ προκειμένου να τον παραδώσει στα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Ειδοποιήθηκε η αστυνομία, έγινε η έφοδος, εντοπίστηκε μάλιστα και ο φάκελος με τα χρήματα στο γραφείο της 50χρονης διευθύντριας, η οποία σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν εχθές από την Ελληνική Αστυνομία, είχε τον ηγετικό ρόλο. Ήταν το άτομο το οποίο έπαιρνε και διένειμε τα χρήματα στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Φρόντιζε να βρίσκονται τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις προκειμένου να διεκπεραιώνονται εργασίες, όπως η έκδοση φορολογικών πιστοποιητικών, χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα χθες στις 22 Μαΐου, ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους, οι οποίες αναμένονται την Παρασκευή. Όλοι τους τέθηκαν σε προσωρινή αργία.

Έχουν εντοπιστεί μεγάλα χρηματικά ποσά, περίπου 95.000 ευρώ και άλλα αντικείμενα τα οποία εξετάζονται. Κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών. Μάλιστα η δικογραφία αφορά και στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς υπήρχε δομημένη ιεραρχία, αρχηγός, υπαρχηγός, διεκπεραιωτές, αλλά υπήρχαν και πάρα πολλά χρήματα, πολλές περιπτώσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί από τις αστυνομικές Αρχές.

«Βρήκα μία στρωμένη κατάσταση και την συνέχισα» υποστήριξε η διευθύντρια

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, όταν συνελήφθη και οδηγήθηκε στα γραφεία των Eσωτερικών Yποθέσεων, η διευθύντρια της ΔΟΥ παραδέχθηκε προφορικά τη δράση της, ρίχνοντας τις ευθύνες ταυτόχρονα και στους υπόλοιπους υπαλλήλους που συνελήφθησαν μαζί της, λέγοντας χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς: «Εγώ βρήκα μία στρωμένη κατάσταση εκεί και απλά την συνέχισα. Τι να έκανα; Οι υπόλοιποι με μπλέξανε».

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα της απολογίας, η διευθύντρια αρνήθηκε να πει το οτιδήποτε και δεν υπέγραψε την κατάθεση.

Όπως έγραψε χθες το enikos.gr η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας είχε προμηθευτεί τηλέφωνο με αλβανικό νούμερο και αλβανικό όνομα, θεωρώντας έτσι ότι δεν θα μπορεί να την εντοπίσει κανείς από τις αρχές και δεν θα κινδυνεύσει. Οι αστυνομικοί όμως μπορούσαν και την παρακολουθούσαν μέσω των νόμιμων επισυνδέσεων και την άκουγαν να κλείνει όλες τις «δουλειές» της.

διαβάστε περισσότεραΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!