Δωρεάν είσοδος τις Πέμπτες στα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη!

Δωρεά του Ιδρύματος Σραύρος Νιάρχος!


Mια δωρεά πολλαπλών στόχων και με πολλούς αποδέκτες, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία πέρυσι, επιστρέφει από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προς το Μουσείο Μπενάκη, που γίνεται σοφότερο.

Πρόκειται για τη δυνατότητα δωρεάν εισόδου των πολιτών σε όλα τα κτίρια και σε όλες τις εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη κάθε Πέμπτη και για μια ολόκληρη χρονιά, αρχής γενομένης από τις 5 Μαρτίου. Μετά την επιτυχία του προγράμματος που εφαρμόστηκε από τις 15 Ιουλίου 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 και έφερε 26% περισσότερους επισκέπτες στο Μουσείο κάθε Πέμπτη, το πρόγραμμα συνεχίζεται και φέτος. Μάλιστα, ενισχύοντας και διευρύνοντας ταυτόχρονα τη λογική της δωρεάς matching funds (ή matching gift).

Τα 100 ευρώ που γίνονται αυτομάτως 200
Δηλαδή, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κάνει μια γενναιόδωρη δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη, με την προϋπόθεση πως το Μουσείο θα κατορθώσει να βρει ισόποσες δωρεές από τρίτους. «Είναι ένας τρόπος που μας κινητοποιεί, που ενισχύει τις δυνάμεις μας και τις προοπτικές μας για να μπορούμε εμείς οι ίδιοι, με μεγαλύτερη σιγουριά, να προχωράμε», τόνισε η Αιμιλία Γερουλάνου, που χαρακτήρισε ουσιαστική και όχι ευκαιριακή και πρόσκαιρη τη στήριξη που προσφέρει το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο Μουσείο.

Το Μουσείο, μέσω αυτής της μεθόδου, προσεγγίζει άλλους υποψήφιους δωρητές που γνωρίζουν ότι το ποσό της δωρεάς τους ουσιαστικά θα διπλασιαστεί: Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα κάνει ισόποση δωρεά. «Είναι σαν να τους λένε πως αν μας δώσεις 100 ευρώ, μας ενισχύεις ουσιαστικά με 200», τόνισε ο Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Το κύρος του Ιδρύματος αποτελεί επιπλέον εγγύηση και κίνητρο για τους υποψήφιους δωρητές προς αυτή την κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο, βέβαια, γίνεται και μια εκπαίδευση, μια καθιέρωση της νοοτροπίας των δωρεών και των αυστηρών κριτηρίων που θέτει διεθνώς το Ιδρυμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 βρέθηκαν 10 δωρητές, όλοι από την Ελλάδα, που κάλυψαν το ισόποσο της δωρεάς του Ιδρύματος. Φέτος, ήδη έχει καλυφθεί το 78% του ποσού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» με ισόποσες δωρεές που προέρχονται από 51 δωρητές. Το 56% αυτών των δωρητών προέρχονται μάλιστα από το εξωτερικό. Οπως τόνισε η Αιμιλία Γερουλάνου, το Μουσείο και με αυτόν τον τρόπο «θα κατορθώσει να βγει από την κρίση σοφότερο και πιο δυνατό»

Στο πλαίσιο αυτής της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» καλύπτονται και οι ανάγκες του Μουσείου για τη δωρεάν Πέμπτη -περίπου το ένα τρίτο της δωρεάς κατευθύνεται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών του Μουσείου, όπως τόνισε ο Γιώργος Αγουρίδης. Η κίνηση αυτή ταυτόχρονα, όμως, προσφέρει μια σπουδαία παροχή στους ίδιους τους πολίτες που μαστίζονται από την κρίση, και οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είχαν την δυνατότητα να δουν τις εκθέσεις του Μουσείου. Ετσι ο συγκεκριμένος τύπος δωρεάς εντάσσεται και στη λογική της τριετούς πρωτοβουλίας του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την αντιμετώπιση της κρίσης, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ που μόλις ολοκληρώθηκε, ενώ ήδη άρχισε να εφαρμόζεται το επόμενο πρόγραμμα, ύψους και πάλι 100 εκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο μοντέλο αρωγής του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που συνέπεσε με την ανάπτυξη του fund raising και του τμήματος development του Μουσείου Μπενάκη που μπόρεσε να προσελκύσει σημαντικές δωρεές. Ετσι, ενώ το 2014 οι δωρητές του matching funds ήταν κυρίως Ελληνες, ιδιώτες, παραδοσιακοί φίλοι και υποστηρικτές του Μουσείου, ήδη για το 2015 υπάρχουν πολλοί δωρητές από το εξωτερικό που παρακολούθησαν το έργο του μουσείου κυρίως μέσω των μεγάλων εκθέσεων στο εξωτερικό. Το Μουσείο έχει κινηθεί διεθνώς για τη συγκέντρωση δωρεών με όχημα και τις μεγάλες εκθέσεις, και απευθυνόμενο αρχικά σε Ελληνες του εξωτερικού, μετά σε φιλέλληνες και σε άλλους ανθρώπους, δημιουργώντας έτσι ομόκεντρους κύκλους.

Xιλιάδες επισκέπτες με δωρεάν είσοδο
Πέρυσι το πρόγραμμα της δωρεάν εισόδου έφερε κατά μέσο όρο 700 επισκέπτες κάθε Πέμπτη σε όλα τα κτίρια του μουσείου (συνολικά 34.000 άτομα). Και μπορεί αυτή η δυνατότητα της δωρεάν εισόδου να αποδυνάμωσε σχετικά την προσέλευση κάποιων άλλων ημερών (κυρίως του Σαββατοκύριακου), όμως ενίσχυσε συνολικά τα έσοδα από το εστιατόριο, το κυλικείο, τα πωλητήρια και διεύρυνε τον ήδη δυναμικό κύκλο εθελοντών του μουσείου. Συνολικά η επισκεψιμότητα του μουσείου στην υπό θεώρηση περίοδο αυξήθηκε κατά 15%.

Στόχος για φέτος είναι οι επισκέπτες της Πέμπτης να φτάσουν κατά μέσο όρο τους 1.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μουσείου Μπενάκη, πέρυσι το 41% των επισκεπτών της Πέμπτης ήταν κυρίως άνεργοι, άνω των 65 ετών και μαθητές όσοι έσπευσαν να ωφεληθούν από τη δωρεάν είσοδο. Θυμίζουμε πως το Μουσείο Μπενάκη διαθέτει πέντε κτίρια, 4 αρχειακά παραρτήματα με σπάνιο υλικό, περισσότερα από 100.000 αντικείμενα και 150.000 τόμους βιβλίου.  Κάθε χρόνο πραγματοποιεί περί τις 30 περιοδικές εκθέσεις και εκατοντάδες παράλληλες δράσεις.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!