Διανομή ακριβών φαρμάκων κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ – Ποιους αφορά


Τέλος στις ουρές και στην ταλαιπωρία βάζει η δυνατότητα κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων υψηλού κόστους με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, καρκινοπαθείς, πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, νεφροπαθείς κ.α.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, 120.000 ασθενείς σε μηνιαία βάση λαμβάνουν τα φάρμακα τους από σημεία διανομής του Οργανισμού και μπορούν να ωφεληθούν από την συγκεκριμένη ρύθμιση.

Το σχέδιο νόμου τίθεται σήμερα προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής και προβλέπει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να στέλνει τα φάρμακα στα σπίτια των ασθενών χρησιμοποιώντας υπηρεσίες ταχυμεταφοράς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ δήλωσε ότι «φτιάχνουμε ένα logistic, έτσι ώστε τα φάρμακα αυτά να πηγαίνουν με δαπάνες του δημοσίου του ΕΟΠΥΥ στα σπίτια ή στα νοσοκομεία που γίνεται η θεραπεία, έτσι ώστε να μην ξαναέχουμε πρόβλημα με ουρές ασθενών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν κάποια πρακτικά προβλήματα διότι κάποια από αυτά τα φάρμακα διατηρούνται στο ψυγείο, αλλά θα τα λύσουμε.

Όλα τα φάρμακα, δηλαδή, θα χρησιμοποιούνται μόνο για αποθήκες, προκειμένου από εκεί να γίνεται logistic. Αφορά 120.000. Και νομίζω 1/1/24 θα είμαστε έτοιμοι. Θα αποστέλλονται σε όλους τους ασθενείς που είναι χρονίως πάσχοντες, αυτοί που κάνουν χημειοθεραπείες, αυτοί που κάνουν θεραπείες ογκολογικές, αιματολογικές, τα πάντα».

 

 

διαβάστε περισσότεραΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!