Το Celebrity Travel βρίσκεται και αυτή την εβδομάδα κάτω από τα μάγια του πολιτισμού των Ίνκας. Ο Νίκος Κοκλώνης οδηγεί τους καλεσμένους του, τον Μιχάλη και τον Γρηγόρη Σεΐτη, στα βήματα των Ίνκας, αλλά και του Bolίvar και του Hiram Bingham, για να βρεθούν στο μυστηριακό Μάτσου Πίτσου και να νιώσουν πώς είναι να σου κόβεται η ανάσα από την ομορφιά του τοπίου, αλλά και της δεινότητας των κατοίκων του να δαμάζουν τη σκληρή φύση των Άνδεων. Το οδοιπορικό στη χώρα της Νότιας Αμερικής συνοδεύεται από εμπειρίες ζωής, εξομολογήσεις και φυσικά όλα όσα συνθέτουν την παράδοση της περιοχής από την εποχή των Ίνκας μέχρι σήμερα: την παραδοσιακή τέχνη επεξεργασίας μαλλιού από αλπακά, τη δημιουργία των περίτεχνων υφαντών, το εντυπωσιακό τοπίο με τις αλυκές στη Μαράς, σε υψόμετρο 3.000 μέτρων, και τις τοπικές γεύσεις, που τόσο πολύ διαφέρουν από αυτές της Ευρώπης. Οι άνθρωποι με το μαύρο αίμα, όπως αποκαλούν τους κατοίκους της περιοχής, ακολουθούν ένα σχεδόν πρωτόγονο τρόπο ζωής σε τεχνητά νησιά από καλάμια μέσα στη λίμνη Τιτικάκα. Τίποτα σε αυτό το ταξίδι δεν είναι αναμενόμενο, όλα είναι γεμάτα από ανατροπές και εκπλήξεις. Έκπληξη έκρυβε άλλωστε και το challenge που είχε ετοιμάσει ο Νίκος Κοκλώνης για τους καλεσμένους του. Το παραδοσιακό παιχνίδι ελ σάπο αποδείχτηκε ιδιαίτερα απαιτητικό και χρειάστηκε ένας από μηχανής θεός για την ολοκλήρωσή του. Κι όλα αυτά το Σάββατο το βράδυ στο Open Tv!

Tips για το Μάτσου Πίτσου από τον Νίκο Κοκλώνη

• Τίποτα δεν είναι απλό ούτε θα φτάσετε εύκολα σε αυτή την άγνωστη μέχρι το 1911 πόλη των Ίνκας. Το Μάτσου Πίτσου βρίσκεται σε απόσταση τρεισήμισι ωρών από το Κούσκο. Είτε λοιπόν θα πάρετε απευθείας το τρένο είτε θα οδηγήσετε μέχρι το χωριό Ογιανταϊτάμπο και από εκεί θα διασχίσετε με το τρένο την ιερή κοιλάδα για να πάτε στο Άγουας Καλιέντες.

• Το Ογιανταϊτάμπο είναι ό,τι πιο κοντινό σε μια πόλη των Ίνκας μπορείτε να δείτε, με τους δρόμους και το φρούριο να παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Στη μικρή πλατεία απολαύστε παραδοσιακό περουβιανό φαγητό και αγοράστε –εκτός από τα απαραίτητα για το Μάτσου Πίτσου– αναμνηστικά, που θα τα βρείτε πολύ πιο φθηνά απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη πόλη.

• Ο αναγκαίος εξοπλισμός για το Μάτσου Πίτσου είναι: καπέλο, αντηλιακό, ζεστά ρούχα για το πρωί, κοντομάνικα για το μεσημέρι και ένα αδιάβροχο για παν ενδεχόμενο. Τα παπούτσια πεζοπορίας εννοούνται.

• Στο τρένο θα σας κεράσουν τοπικό τσάι και μπισκότα. Χρειάζεστε ακόμη χάπια για τη νόσο του υψομέτρου ή τσάι κόκας, καθώς, αν και το Μάτσου Πίτσου βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο (2.430 μέτρα) από το Κούσκο, στη διαδρομή μπορεί να εκτεθείτε ακόμα και στα 3.500 μέτρα.

• Εισιτήριο online θα πρέπει να εκδώσετε και για το Μάτσου Πίτσου, όπου η είσοδος γίνεται σε δύο γκρουπ των 2.500 ατόμων καθημερινά, από τις 7.00 το πρωί έως τις 13.00 το μεσημέρι για το πρώτο και από τις 13.00 έως τις 17.00 το απόγευμα για το δεύτερο.

• Αναγκαστικά θα κάνετε μία διανυκτέρευση στο χωριό κάτω από το Μάτσου Πίτσου. Πρόκειται για ένα σημείο που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τους τουρίστες και διαθέτει τεράστιο παζάρι, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

• Ένα πουλμανάκι θα σας μεταφέρει μέχρι την είσοδο του Μάτσου Πίτσου. Ετοιμαστείτε για μεγάλες ουρές, αλλά πραγματικά, μόλις φτάσετε στο περιβόητο μπαλκόνι με την πόλη των Ίνκας στα πόδια σας, τίποτα δεν θα έχει πια σημασία.

• Η διαδρομή μέσα στο χώρο είναι προκαθορισμένη, οπότε δώστε χρόνο ή προσοχή, γιατί πίσω δεν μπορείτε να γυρίσετε.

• Δείτε από κοντά τα κτίρια της φρουράς και ανεβείτε έως το σημείο όπου ήταν στημένο το αστροπαρατηρητήριο με το μονόλιθο με τον οποίο μελετούσαν τις ισημερίες. Πριν φύγετε, μην ξεχάσετε να βάλετε στο διαβατήριό σας τη σφραγίδα του χώρου.

Πηγή: People