Brexit: Τα «βρήκαν» Φον ντερ Λάιεν & Σούνακ για τη βόρεια Ιρλανδία – Ο ρόλος του βασιλιά Καρόλου


Μετά από σκληρό παζάρι μηνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε μια νέα εμπορική συμφωνία για τη μελλοντική σχέση τους με σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να ξεπεράσει τις εσωτερικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση του Λονδίνου ενέπλεξε έμμεσα και τον βασιλιά Κάρολο, λίγους πριν την επίσημη στέψη του.

Σε ξενοδοχείο του Windsor έγινε η συνάντηση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και το «παζάρι» αφορούσε το Πρωτόκολλο της βόρειας Ιρλανδίας, δηλαδή πόσο σκληρό θα είναι το ευρωπαϊκό σύνορο για προϊόντα, υπηρεσίες και ανθρώπους.

Το Λονδίνο ουσιαστικά ζητούσε επαναδιαπραγμάτευση, είναι μια παράμετρος του Brexit που κληρονόμησε ο Σουνάκ από τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο ρόλος του βασιλιά Καρόλου

Πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες, αξίζει να σημειωθεί ότι ακολούθησε επίσκεψη της Φον Ντερ Λάιεν στον βασιλιά Κάρολο.

Μάλιστα, το Παλάτι αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει πως αυτή η συνάντηση έγινε για άλλα θέματα και μετά από «συμβουλή» της κυβέρνησης, αν και οι πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι προστίθεται μια νότα βασιλικής, δηλαδή εθνικής, συναίνεσης στη συμφωνία, ώστε να εγκριθεί από την βρετανική Βουλή αλλά και τους σκληροπυρηνικούς Προτεστάντες της βόρειας Ιρλανδίας.

Πηγή: megatv.com

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!