ΑΠΘ: Έτοιμη τον Σεπτέμβριο η πολυπαθής βιβλιοθήκη στο ανακαινισμένο υπόγειο της ΣΘΕ


Με αμείωτο ρυθμό φαίνεται ότι συνεχίζονται οι εργασίες ανέγερσης της βιβλιοθήκης στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη.

Στο σημείο είχε εγκατασταθεί από το 1987 η κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό», η οποία εκκενώθηκε 34 χρόνια αργότερα, μετά από επέμβαση της αστυνομίας τον Δεκέμβριο του 2021. Αμέσως μετά, το έργο προκηρύχθηκε, βρέθηκε ανάδοχος και οι οικοδομικές εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης ξεκίνησαν την άνοιξη του 2022, με τον τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου, Νίκο Παπαϊωάννου, να λέει κατά καιρούς ότι το έργο θα κατασκευαστεί σε πείσμα όσων αντιδρούν.

Την έναρξη του έργου, ακολούθησε σωρεία φοιτητικών κινητοποιήσεων και ενίοτε επεισοδίων με την αστυνομία -που αργότερα εγκαταστάθηκε μέσα αλλά και στη βόρεια είσοδο του campus-, με αφορμή την υπό ανέγερση βιβλιοθήκη. Οι κινητοποιήσεις πολλές φορές οδήγησαν σε τραυματισμούς φοιτητών, αλλά και αστυνομικών, ενώ δεν ήταν λίγες οι προσαγωγές και οι συλλήψεις διαδηλωτών, λόγω των επεισοδίων.

Μάλιστα, το Σάββατο 16 Μαρτίου, έγινε νέα επέμβαση της αστυνομία, στη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 49 άτομα, τα οποία οι αστυνομικές δυνάμεις έβγαλαν από το σημείο πρόσβασης στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη. Στο μεσοδιάστημα, φθορές στο κτήριο, αλλά και στον εργολαβικό εξοπλισμό ώθησαν τον ανάδοχο του έργου στην παραίτηση, με αποτέλεσμα να αναλάβει την κατασκευή της βιβλιοθήκης νέος εργολάβος.

Έτσι, οι οικοδομικές εργασίες, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν τον περασμένο μήνα, καθυστέρησαν και σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Χαράλαμπο Φείδα, που μίλησε στη Voria.gr, «οι εργασίες δεν σταμάτησαν ποτέ και το οικοδομικό κομμάτι του έργου που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, θα παραδοθεί στις αρχές του Ιουνίου».

Σύμφωνα πάντοτε με τον πρύτανη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ακόμη διαγωνισμοί οι οποίοι αφορούν στον εξοπλισμό του χώρου. «Ο πρώτος διαγωνισμός τρέχει, ενώ ο δεύτερος που έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα θα αναρτηθεί σύντομα», είπε ο κ. Φείδας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως στο σημείο, εκτός από τη βιβλιοθήκη, υπάρχουν συνολικά τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας (εκεί γίνονται μεταξύ άλλων μαθήματα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές), αλλά και ένα μουσείο παλαιοντολογίας. «Ολόκληρο το υπόγειο θα αναδιαταχθεί», ανέφερε ο πρύτανης, ο οποίος εκτίμησε ότι «το έργο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα έχει παραδοθεί εξ ολοκλήρου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

Σε νομικό επίπεδο, την ολοκλήρωση της βιβλιοθήκης και τη συνολική αναδιαμόρφωση του χώρου μπορούν να καθυστερήσουν μόνο σχετικές πρόσφυγες άμεσα ενδιαφερομένων και τρίτων, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν αρμοδίως.

Ο χώρος της υπό κατασκευή βιβλιοθήκης είναι περιφραγμένος και φυλάσσεται με συνεχείς περιπολίες των υπαλλήλων της ασφάλειας του ΑΠΘ, οι οποίοι επιβλέπουν ολόκληρο το campus.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!