Αποκλειστικά / Μίμης Πλέσσας: Ότι έκανα στην καριέρα μου δεν το έκανα για το ”ευχαριστώ” αλλά γιατί πίστευα στην μοναδικότητα!!

Μας ανοίγει το σπίτι του και μας μιλάει για όλα στην Άννα Τσιάλτα και στο bizznews.gr. Για την μουσική τα βραβεία τις συνθέσεις του, την κατοχή, τα δύσκολα χρόνια την αγάπη του για την ζωή αλλά και για τις δυο μοναδικές του μεγάλες αγάπες, τις γυναίκες της ζωής του όπως της λέει εκείνος, την γυναίκα του και την κόρη του!


Η καρδιά  συνωμοτεί με την ευστροφία του μυαλού, κοιτώντας τα ασπρόμαυρα πλήκτρα του πιάνου του και οι νότες ξεχύνονται σαν μεθυστικό άρωμα στο χώρο που μας φιλοξενεί. Ο Μίμης Πλέσσας πάνω από έξι δεκαετίες κρατά στην αγκαλιά του τη μεγάλη του αγάπη που λέγεται μουσική.

Μας ανοίγει το σπίτι του και μας μιλάει για όλα στην Άννα Τσιάλτα και στο bizznews.gr.  Για την μουσική τα βραβεία τις συνθέσεις του, την κατοχή, τα δύσκολα χρόνια την αγάπη του για την ζωή αλλά και για τις δυο μοναδικές του μεγάλες αγάπες, τις γυναίκες της ζωής του όπως της λέει εκείνος, την γυναίκα του και την κόρη του!

Με έναν παράξενο, σχεδόν μαγικό τρόπο καταφέρνει να μετουσιώσει την αγριότητα που βίωσε σε σεβασμό, υπομονή, ευγνωμοσύνη και απέραντη ευγένεια για όσα όμορφα συνάντησε και συναντά στο χάρτη της ζωής του. Μας ξεδιπλώνει μαγικά το ταλέντο του και αντιστρέφει μέσα του όσα άσχημα βλέπει έξω! Απολαύστε τον πιο σημαντικό μας συνθέτη σε μια μοναδική συνέντευξη!

 Πότε γίνεται η πρώτη επαφή σας με τη μουσική και πότε συνειδητοποιείτε πως θέλετε να γίνετε συνθέτης;

Καταρχάς να δηλώσω ότι είμαι αυτοδίδακτος. Έχω διευθύνει τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου και έχω πάρει ίσως τα περισσότερα βραβεία. Τα λέω αυτά γιατί οι ξένοι κοιτάζουν τι έχεις γράψει ή πως διευθύνεις ή πως ενορχηστρώνεις και δε ρωτάνε ποιος είναι ο μπαμπάς σου ή σε ποιο σχολείο τα έμαθες. Δεν μπορώ να σου περιγράψω την αφετηρία που μου ζητάς, παρά μόνο να ανακαλέσω μια μνήμη που μου έχει μείνει χαραγμένη. Λάτρευα τη γιαγιά μου την Αθηνά. Κάποια στιγμή έφυγε από τη ζωή. Τότε το σπίτι έπρεπε να ντυθεί για να πενθήσει. Να κρυφτούν οι καθρέφτες, να σφραγιστεί το ραδιόφωνο, να εξαφανιστεί το γραμμόφωνο, να γίνουν όλα όσα έπρεπε για να πενθήσει το μικροαστικό μας σπιτικό. Μια μέρα που έλειπαν όλοι από το σπίτι, άνοιξα το πιάνο και άγγιξα τα πλήκτρα. Ανακάλυψα ότι όσο ανέβαινα προς τα δεξιά ο ήχος γινόταν οξύτερος και όσο πήγαινα προς τα αριστερά βαρύτερος. Και με μόνο αυτή την ανακάλυψη, βρέθηκα να αρχίζω να παίζω κάποιες νότες που έβγαζαν έναν πολύ λυπητερό ήχο. Αυτή την πρώτη μου επαφή με τη μουσική δε την ξέχασα ποτέ! Κάποια στιγμή έγραψα ένα ορατόριο με τίτλο «Λειτουργία για Άθεους», το οποίο και πρώτο έπαιξα σε εκκλησία στην Αμερική, ύστερα από πρόσκληση.

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε αυτό το ταξίδι για εσάς; Και ξεκινάτε και τι σκέφτεστε;

Εδώ αγαπητή μου θα μου επιτρέψεις να σου πω πως ότι δηλώσεις είσαι στην Ελλάδα. Στην μακρά πορεία μου έχω φάει πολλές τέτοιες δηλώσεις όπως καταλαβαίνεις. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν στήσει τις καριέρες τους πάνω σε ψευδείς πληροφορίες. Για αυτό και σε ότι κάνω έχω πάντα αποδείξεις, μα για όλα όσα κάνω και καταλαβαίνεις πως δεν είναι καθόλου εύκολο … Χρειάστηκαν 120 χρόνια αλλά τα κατάφερα..(γέλια πολλά).

3

Σας αρέσει να αυτοσαρκάζεστε; Έχετε χιούμορ;

Χωρίς χιούμορ και αυτοσαρκασμό δεν αντέχεις στην ζωή. Άλλωστε ώς να αντέξεις μια ζωή όταν είσαι παιδί της δικτατορίας και έχεις μεγαλώσει με τους Γερμανούς έξω από την πόρτα σου την δύσκολη εκείνη εποχή της κατοχής. Η ελευθερία για μένα ήταν πάντα μεγάλο αγαθό και προσόν. Αυτό που μετράει σήμερα είναι ότι φίλοι και μη φίλοι έχουν αποδεχτεί ότι έχω μείνει πιστός στα ιδανικά μου.

Ο Μίμης Πλέσσας μας δείχνει στο χώρο του με πολύ καμάρι ένα μικρό μέρος των βραβείων που του έχουν απονεμηθεί! Ο χώρος του είναι γεμάτος από βραβεία!!

2

Έχετε μια ευγένεια και μια γλυκύτητα. Ποιος κρατά το κλειδί της προσωπικής σας ηρεμίας, όπως αντανακλάται στο πρόσωπό σας;

Με πέτυχες σε στιγμές ευφροσύνης και ηρεμίας. Αν με πετύχεις ποτέ σε πρόβα για μια γενική δοκιμή, όταν κάποιος καθυστερεί να φτάσει, τότε θα ανακαλέσεις την περιγραφή που έκανες και θα πεις πως δεν έχεις δει άνθρωπο πιο θυμωμένο. Η ηρεμία που λες προέρχεται από το γεγονός, ότι ξέρω, ότι πέτυχα χωρίς βοήθεια.

Γνωρίζω ότι είχατε πολύ αδυναμία στην μητέρα σας. Θα μου μιλήσετε για την γυναίκα που είχε καθοριστικό ρόλο στην ζωή σας;

Είχα μια συγκλονιστική αδυναμία σε μια κυρία που χάθηκε ξαφνικά φτιάχνοντας μου κουλουράκια για το πρώτο μου άριστα στο πανεπιστήμιο. Πέθανε στην αγκαλιά μου. Καταλαβαίνεις τΙ σήμαινε αυτό για μένα. Όταν πήγα να πω ότι θα γίνω μουσικός … δεν μπορείς να φανταστείς τι έγινε. Έλεγε τότε η μάνα μου να προσέξεις να μην γίνεις μουσικάντης και τελικά τα κατάφερα έγινα Μουσικός!

Και αυτό δεν μπορεί να μου το αμφισβητήσει κανείς …  Οι φίλοι μου με φωνάζουν Ιώβ, και τελικά έτσι είναι  γιατί όντως κυνηγώντας το όνειρο μου έδινα βοήθεια σε ανθρώπους φτάνοντας τους στην κορυφή. Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα.

5 6

Σας ευχαριστεί αυτό που κάνατε ή σας στεναχωρεί;

Δεν με στεναχωρεί .. Όχι, γιατί ότι έκανα το έκανα όχι για το ευχαριστώ τους αλλά γιατί πίστευα στην μοναδικότητα τους. Και αυτό φάνηκε γιατί πέρυσι το χειμώνα όταν το πρωτοπαλίκαρο Τόλης Βοσκόπουλος του έδωσα 10 τραγούδια και έκανε ο ίδιος επιτυχίες τα 20 … Και όλοι όσοι έζησαν την συνύπαρξη μας, ήθελαν να μας δώσουν ξανά και ξανά τα καλύτερα μαγαζιά τους για να το ξανακάνουμε.

 Η σχέση σας με την νύχτα πως είναι; Κάνετε λίγες επιλογές και πολύ μελετημένες;

Δεν έχω καλή σχέση με την νύχτα … Και στο Καν καν … παλιά πολύ παλιά να φανταστείς τις εποχές εκείνες τις παλιές, με ένα από τα πιο ωραία προγράμματα με Βοσκόπουλο, Φίλιππος Νικολάου Πουλόπουλος αξέχαστα σχήματα τότε. Δυο ώρες πριν από την έναρξη τα αυτοκίνητα είχαν ουρές ατελείωτες. Ξενύχταγε ο κόσμος απ’ έξω για να μπει να δει το πρόγραμμα. Και το πρόγραμμα ήταν επτά ημέρες της εβδομάδας. Δουλειά όλη την εβδομάδα. Όχι μόνο Παρασκευή και Σάββατο. Ένιωθα κούραση αλλά ωραία κούραση. Δεν ήμουν όμως ποτέ της νύχτας τόσο πολύ.

1

Ήταν χρυσές εποχές αυτές για εσάς;

Δεν θα έλεγα Χρυσές εποχές, χρυσές δουλειές θα έλεγα πιο πολλές ώρες πολύς δουλειάς. Όπως καταλαβαίνεις δεν θα μπορούσα να αφήσω την πρωινή δουλειά, την σύνθεση εννοώ για την βραδινή δουλειά. Ούτε την απογευματινή μου φυσικά δουλειά δηλαδή την εκτέλεση όσων έκανα δηλαδή, το  θέατρο, την  τηλεόραση το ραδιόφωνο … Φαντάσου ότι έχω κάνει 116 ταινίες Ελληνικές και 11 Διεθνής καταλαβαίνεις από μόνη σου πως δεν είχα ούτε καιρό για να φάω.

 Φαίνεται όλα αυτά βοήθησαν την μακροζωία μου γιατί δεν είχα χρόνο για φαγητό και ποτό και έτσι είσαι εσύ εδώ για να σου αφηγηθώ όλα αυτά που έχω κάνει μόνο αν μπορώ να στα αποδείξω….

Τόσα πολλά βραβεία κρεμασμένα γύρω μας στους τοίχους σας, Πως αισθάνεστε για όλα αυτά που σας έχουν δώσει;

Μα είναι πολλά τα χρόνια κορίτσι μου … Για αυτό και είναι πολλά τα βραβεία. Αλλά τα βραβεία που θα σου δείξω τελευταία και έχουν αξία δεν είναι τα μουσικά είναι τα επιστημονικά .. Αυτά που ή μάνα μου ήθελε να έχω ..Γιατί της έκανα τελικά  το χατίρι ..

9

Δεν της χαλάσατε το χατίρι τελικά;

Ποτέ δεν θα της χάλαγα το χατίρι. Ένα Νόμπελ Χημείας την ημέρα που έγινε  το ετήσιο συνέδριο. Είπε ο γιατρός ότι αυτό  το Νόμπελ της Χημείας το χρωστάει στον Μίμη Πλέσσα ενώ εκείνος δούλευε το ειδικό φάρμακο για την σκλήρυνση κατά της πλάκας … Όταν δάκρυσα και η γυναίκα μου με ρώτησε γιατί αυτό δεν το ήξερε.. της είπα ότι αυτό είναι τόσα χρόνια πίσω που ούτε καν είχε γεννηθεί!

Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή της ζωής σας;

Η χειρότερη που ομολογώ δεν θα ξεχάσω ποτέ στην ζωή μου ήταν αυτή που μου έσπασαν τα δόντια οι Γερμανοί στην κατοχή. Και η καλύτερη θα είναι όταν δω την κόρη μου που είναι ίδια η μητέρα μου να κάνει καλό στα παιδιά της και στα εγγόνια της και εγώ να καμαρώνω.

Δύσκολες εποχές τότε;

Δύσκολες πολύ, αλλά ήμασταν φοιτητές τότε είχαμε νιάτα και όλα τα ξεπερνάγαμε πιο εύκολα. Αγκαλιαζόμαστε σαν  ζευγαράκια  κάναμε τους ερωτευμένους και βάφαμε τους τοίχους.

Πολιτική και πολιτικοί θα μου πείτε δυο λόγια ..

Δεν θα ρίξω τόσο το επίπεδο της κουβέντας μας για να μιλήσω για

τους πολιτικούς αλλά θα υπερασπιστώ την φράση της πολιτικής που είναι η Ελεύθερη δημοκρατική σκέψη!!

Θα αλλάξω λίγο το κλίμα της συζήτησης και να σας ρωτήσω με όλο το σεβασμό μου για την κόρη σας και να μου επιτρέψετε τον όρο χαζό μπαμπάς; Πως αισθάνεστε για την κόρη σας;

Δεν είναι ότι είμαι … είναι ότι το ξέρει … Ξέρει ότι με διαφεντεύει .. Και δεν σου κρύβω ότι μου αρέσει πολύ αυτό. Έχει τον τρόπο της  την εξυπνάδα της και την τσαχπινιά της. Τόσο οργανωμένος χαζό μπαμπάς δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος.

 Ακολουθεί τα βήματα σας;

Ακολουθεί πιστά νομίζω και επειδή ξέρει ότι είμαι αυτοδίδακτος θέλει και εκείνη μόνη της να κάνει αυτή την προσπάθεια. Διάλεξε μια κιθάρα και μόνη της μαθαίνει. Γράφει  επίσης σημαντικά και πιστεύω πως πραγματικά έχει πολύ ταλέντο όχι επειδή είναι κόρη μου.

Πως αισθάνεστε για αυτό;

Σκλάβος θα έλεγα!! Έχεις δεί πιο ωραίο σκλάβο; Να το χαίρεται κιόλας; Δεν νομίζω πως έχει δει. Είναι η ομορφιά της ζωής μου!!

 Για την γυναίκα σας θα μου λέγατε δυο λόγια; Είστε πολλά χρόνια μαζί.

Είναι για μένα η καλή μου νεράιδα … Είναι δίπλα μου σε όλα!! Έχει πάντα μια δική της άποψη και με το να προσπαθώ εγώ να συμβαδίσω μαζί της, υπερασπίζομαι πιστά   τα τραγούδια μου. Είμαστε πολλά χρόνια μαζί και πραγματικά αγαπώ τα πάντα σε εκείνη!

Η συνεργασία σας με τον Γιάννη Πλούταρχο υπήρξε μοναδικά δεμένη και όμορφη. Θα μου πείτε δυο λόγια;

Έγινε τελικά αυτή η συνεργασία μας. Την συζητούσαμε αρκετό καιρό και τελικά έδεσε έτσι όπως ακριβώς έπρεπε. Μια εξαιρετική συνεργασία από ένα εξαιρετικό καλλιτέχνη ταλαντούχο και καλό παιδί!

 Για την κρίση που βιώνουμε και όλα αυτά που συμβαίνουν στην μουσική θα μου μιλήσετε; Τι πιστεύετε;

Στην κρίση οι τέχνες προκόβουν και επαληθεύετε η αλήθεια. Και με τους ανθρώπους που έχουν κάτι παραπάνω να πούνε και μπορούν να το επαληθεύσουν φυσικά.  Και χαίρομαι γιατί όλες οι επαληθεύσεις οι δικές μου έρχονται από το εξωτερικό.

Ξέρω ότι κάτι ετοιμάζετε αυτό τον καιρό μια μουσική παράσταση με ταλαντούχα παιδιά. Μιλήστε μου λίγο για αυτό;

Είναι μια παράσταση που  ενώνει νοσταλγικά το παρελθόν με το παρόν διασκευάζοντας νεωτεριστικά και το μέλλον, σε μια μουσικοθεατρική παράσταση.  Άρωμα, άκουσμα και θέαμα Ελληνικού Κινηματογράφου λοιπόν, δεμένο με έξυπνη πρόζα –κωμωδία, ερμηνείες, χρώματα και αρώματα. Τραγούδια διανθισμένα με μεγάλη επιτυχία με χορογραφίες, φώτα και πολύ κέφι.

Θα ακούσουμε αγαπημένες μου που όπως ξέρετε έχουν επενδύσει μουσικά ταινίες, όπως :«Κάτι να καίει», «Ραντεβού στον αέρα», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Γοργόνες και Μάγκες». Δεν πρέπει να το χάσει κανείς λοιπόν! Από 22 Μαρτίου ξεκινάμε στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

00

Επίσης έχετε ετοιμάσει και μια έκθεση με μοναδικά έργα και με την συμμετοχή της κόρης σας. Πότε είναι αυτό το γεγονός για να το μάθει και ο κόσμος;

Συστήνομαι με μια διαφορετική ιδιότητα και παρουσιάζουμε στην Γκαλερί Έρση από την Πέμπτη 12 Μαρτίου, για πρώτη φορά στο κοινό, μια έκθεση ζωγραφικής με έργα που έχω δημιουργήσει.
Τίτλος της έκθεσης: «Απεικόνιση»…
Η έκθεση αυτή θα πλαισιώνεται και με έργα της κορής μου και αυτό είναι κάτι που μου δίνει τεράστια χαρά … Η Ελεάννα μου και τα δικά της έργα. Η Διάρκεια της  έκθεσης θα είναι από Πέμπτη 12 Μαρτίου έως Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Ποια σύνθεση σας  θα μας αφιερώνατε για να κλείσουμε όμορφα αυτή την συνέντευξη μας;

Έπεσε βαθιά σιωπή … Γιατί είναι ένα παλικάρι που είναι έτοιμο να πέσει στην μάχη για τα ιδανικά του.

Όλη η ομάδα μαζί με την παράσταση που ανεβάζουν!!

0002

Φωτογραφίες – Νατάσσα Σπυροπούλου και προσωπικό Αρχείο Κου Πλέσσα

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!