Απάτη με αλιευτικά καύσιμα: Οι κωδικές ονομασίες και οι διάλογοι «φωτιά» των μελών των κυκλωμάτων – «Έδωσες το λαδάκι;»


Τις συνομιλίες «φωτιά» και τις κωδικές ονομασίες που χρησιμοποιούσαν τα μέλη των δύο κυκλωμάτων, που έστησαν απάτη σε βάρος του Δημοσίου για να εισπράττουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων που επιστρέφεται στους αλιείς, χωρίς να αγοράζουν καύσιμα, αποκαλύπτει το enikos.gr.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα των «αδιάφθορων» της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες συντονισμένη επιχείρηση σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα και συνέλαβαν 17 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας τελωνειακός και ένας λιμενικός υπάλληλος. Σημειώνεται ότι στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 57 άτομα, τα οποία συνέδραμαν περιστασιακά ή επωφελούνταν από τη δράση των εγκληματικών ομάδων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα κυκλώματα φέρονται να εμπλέκονται ιδιοκτήτες σκαφών στον Σταυρό και στην Ασπροβάλτα, στην Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Οι κωδικές ονομασίες

Όπως αποκαλύπτει το enikos.gr, τα μέλη των κυκλωμάτων χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες κωδικές ονομασίες για να κάνουν τις συνεννοήσεις τους και να μην γίνονται αντιληπτοί.

Για παράδειγμα, όταν ήθελαν να αναφερθούν στα καύσιμα, χρησιμοποιούσαν τις φράσεις «Ψάρια, της Τρίτης», «Ψάρια, της Πέμπτης», «μουσμούλια», «υλικό, υγρό πυρ». Όταν ήθελαν να μιλήσουν για μπιτόνια με καύσιμα, έλεγαν «τελάρα», «μωρά», «κομμάτια», «σακούλες».

Όταν οι δράστες ήθελαν να αναφερθούν σε έκδοση εικονικού φορολογικού στοιχείου, χρησιμοποιούσαν τις κωδικές φράσεις: «Να σου βάλω βενζινούλες», «Θες πετρέλαιο», «Θες βενζίνη». Σε περίπτωση που ήθελαν να πουν ότι υπάρχει απόδειξη για να μετατραπεί σε εικονικό τιμολόγιο, έλεγαν: «Βγήκε μια μεγάλη», ενώ όταν αναφέρονταν σε αποθηκευμένη ποσότητα καυσίμων χρησιμοποιούσαν την κωδική ονομασία «καβάντζα».

Τα ναρκωτικά τα «βάφτιζαν» ως «νταλαβέρια« και «πυρομαχικά». Όταν ήθελαν να αναφερθούν στον τελωνειακό υπάλληλο, τον ονόμαζαν «ξάδελφο» και «ΣΤΑΚΟ». Τα παράνομα κέρδη τους τα «βάφτιζαν» ως «λαδάκι» και «λάδι», ενώ όταν έκαναν ψευδή ανεφοδιασμό ενός αλιευτικού σκάφους χρησιμοποιούσαν φράσεις όπως «τα ρίξαμε» και «κάναμε τελωνείο».

Οι διάλογοι «φωτιά»

Το enikos.gr παρουσιάζει χαρακτηριστικούς διαλόγους που είχαν κατηγορούμενοι ιδιοκτήτες σκαφών, οι οποίοι φέρονται να έστησαν την μεγάλη απάτη, με συνεργάτες τους.

Χ.Α.: Για πετρέλαιο με είπαν. Έχεις;

Ο.Π.: Ναι ρε, αλλά δεν τα λέμε στο τηλέφωνο (γέλιο).

Ι.Π.: «Ε… δώσ’ τονα τον Βαλάντη ένα χιλιάρικο, βαλ’ το σε ένα φάκελο και δωσ’ του να μου τον φέρει.

Α.Τ.: Γιατί;

Ι.Π.: Θα ‘ρθει ο ξάδερφος.

Ν.Τ.: Μάλλον το λάδι, είχα καιρό να τον δώσω λάδι, μάλλον (σσ. εννοεί τον κατηγορούμενο λιμενικό).

Ν.Τ.: …την Δευτέρα θα πάω να τραβήξω ένα μάρσο στο Λιμεναρχείο να… μην τους γ@μ@σ@ ό,τι έχουν και δεν έχουν. Τέτοιο λάδι τι βγήκε σκουριασμένο; Δεν το κατάλαβα. Δεν το κατάλαβα. Το λάδι μου ήταν πολύ καθαρό, εγώ που τους έδωσα. Και να δω τι θα κάνουμε.

Π.Τ: Έγινε, έγινε Θεόδωρε εννοείται ότι θα… ναι θα πληρωθείς.

Θ.Σ.: Εντάξει.

Π.Τ.: Έγινε ευχαριστώ.

Ν.Τ.: Ωραία είναι η άδεια που σε την έβγαλε ο άλλος, έδωσες το πενηντάρικο το λαδάκι; Έδωσες το λαδάκι;

Ν.Β.: Κατοστάρικο τον έδωσα.

Ν.Τ.: Πόσο;

Ν.Β.: Κατοστάρικο.

Ν.Τ.: Ε είσαι και πολύ… Εγώ τι σου είπα; Πενήντα ευρώ δεν σου είπα, δώσε εκατό ευρώ.

Ν.Β.: Δεν πειράζει εγώ τον έδωσα εκατό γατί ήταν πολύ ευγενής.

Ν.Τ.: Το… άκου να σε πω, όταν, ναι. Την άλλη φορά που θα πας να τον δώσεις πενηντάρικο θα του φανούνε λίγα. Ό,τι σε λένε αυτό θα κάνεις. Τα κατοστάρικα δεν είναι μαρουλόφυλλα. Απ’ τα χαλασμένα, ‘ντάξει;

Ν.Β.: Ωραία.

Η επίσημη ανακοίνωση για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρονται τα εξής:

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές ομάδες, τα μέλη της οποίας προέβαιναν σε απάτες σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου μέσω της διαδικασίας επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων.

Για την αποδόμηση των εγκληματικών ομάδων, πραγματοποιήθηκε χθες, 14 Νοεμβρίου 2023, σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας, συνελήφθησαν -17- μέλη, μεταξύ των οποίων τελωνειακός και λιμενικός υπάλληλος.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη -57- άτομα, τα οποία συνέδραμαν περιστασιακά ή επωφελούνταν από τη δράση των εγκληματικών ομάδων.

Κατηγορούνται για –κατά περίπτωση– εγκληματική οργάνωση, απάτη, δωροληψία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πλαστογραφία, παράβαση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και την προστασία των αρχαιοτήτων καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η δράση των εγκληματικών ομάδων αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής καταγγελίας μετά από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη προανακριτική και οικονομική έρευνα, κατόπιν συλλογής και συνδυαστικής αξιολόγησης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών.

Ειδικότερα, προέκυψε η συγκρότηση και λειτουργία δύο δομημένων εγκληματικών ομάδων, με διαρκή δράση, οι οποίες τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2023 εμφαίνονταν να λειτουργούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, με κοινό όμως πεδίο δράσης, τις παράνομες επιστροφές φόρου καυσίμων ή την πώληση λαθραίων καυσίμων.

Για να επιτευχθεί ο σκοπός τους απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η επαγγελματική ενασχόληση ορισμένου αριθμού μελών τους, με την αλιεία, ως βασική επαγγελματική τους δραστηριότητα.  Προς τούτο, οι οργανώσεις αποτελούνταν -κατά περίπτωση- από ιδιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας και ιδιοκτήτες/υπεύθυνους λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας κατόρθωναν να βεβαιωθεί ψευδώς ο ανεφοδιασμός με καύσιμα, σε σκάφη παράκτιας αλιείας συμφερόντων τους, χρησιμοποιώντας εικονικά φορολογικά στοιχεία αγοράς καυσίμων τα οποία προμηθεύονταν από ιδιοκτήτες-υπεύθυνους πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες των σκαφών γίνονταν δικαιούχοι είσπραξης χρηματικών ποσών από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμου ενώ οι πρατηριούχοι δεν απέδιδαν -κατά περίπτωση- το προβλεπόμενο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Καθοριστική συμβολή στην παράνομη δραστηριότητα είχαν οι δύο υπάλληλοι, οι οποίοι ήταν κατά περίπτωση αρμόδιοι για τον έλεγχο του ανεφοδιασμού των σκαφών παράκτιας αλιείας με αφορολόγητα καύσιμα και την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την αλιευτική δραστηριότητα, αλλά και ο έλεγχος του Ημερολογίου Γέφυρας σκαφών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων τους, με ενέργειες ή παραλείψεις, διευκόλυναν τη διάπραξη των ανωτέρω αδικημάτων από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, λαμβάνοντας αθέμιτα ωφελήματα και συγκεκριμένα ο τελωνειακός λάμβανε έως και -1.000- ευρώ ενώ ο λιμενικός από -30- έως -100- ευρώ.

Μετά την επίτευξη του σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν, κατά περίπτωση, στην επανειλημμένη και κατ’ επάγγελμα αποθήκευση και διάθεση λαθραίων καυσίμων σε δίκτυο πελατών τους.

Από την προανακριτική έρευνα προέκυψε ότι η ζημία του ελληνικού Δημοσίου τόσο από την παράνομη επιστροφή του Ε.Φ.Κ. καυσίμων όσο και από τη μη απόδοση Φ.Π.Α., εκτιμάται τουλάχιστον περί τα  -175.000- ευρώ, ενώ το σύνολο του χρηματικού ποσού που καρπώθηκαν τα μέλη από τις επιστροφές του Ε.Φ.Κ. υπερβαίνει τα -340.000- ευρώ.

Μάλιστα, η έκδοση εικονικών τιμολογίων φέρεται ότι από τους εμπλεκόμενους πρατηριούχους ανέρχεται σε -260.000- ευρώ, ενώ η επανειλημμένη και κατ’ επάγγελμα αποθήκευση και διάθεση λαθραίων καυσίμων υπερβαίνει τους -25- τόνους.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν σωματικές έρευνες, καθώς και σε έρευνες σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

-53.214 ευρώ,
ποσότητες καυσίμων,
-37,12 γραμμάρια κάνναβης
-8 όπλα και πλήθος φυσιγγίων,
-3 οχήματα,
-ατζέντες – τετράδια με ιδιόχειρες σημειώσεις,
-σπρέι πιπεριού,
-σιδερογροθιά,
-πλήθος φορητών δεξαμενών και δοχείων αποθήκευσης καυσίμων,
-2 καταγραφικά μηχανήματα και
-2 πιστωτικές κάρτες αλιευτικών σκαφών.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

διαβάστε περισσότεραΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!