Αγρότες: Συνάντηση με Αυγενάκη στο μπλόκο του Κάστρου – Συνεδριάζουν στη Σίνδο για το «ραντεβού» με Μητσοτάκη


Στο μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας βρίσκεται από τις 11.30 το πρωί της Παρασκευής (9/2) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να συνομιλήσει με τους αγρότες και να συζητήσουν τα αιτήματά τους.

Ο διάλογος του υπουργού με τους αγρότες γίνεται επί της επαρχιακής Οδού Λειβαδιάς- Κάστρου με τον κ. Αυγενάκη να αναλύει το πακέτο μέτρων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και τους αγρότες να κάνουν λόγο για θέμα επιβίωσης.

Στο μεταξύ, από τις 12 το μεσημέρι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας έκλεισαν το τελωνείο Νίκης, στη Φλώρινα ως συμβολική διαμαρτυρία διάρκειας τεσσάρων ωρών, που θα ισχύει μόνο για φορτηγά με εμπορεύματα και όχι για ΙΧ.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση αγροτών απ’ όλη τη χώρα στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφασίσουν για τη σύνθεση της επιτροπής που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη Τρίτη.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι όλα τα αιτήματά τους θα τεθούν στην ατζέντα της συνάντησης στο Μαξίμου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως είναι ανοιχτός ο διάλογος αλλά με ανοιχτούς δρόμους από την στιγμή που παρέλαβε το υπόμνημα με τα εννέα αιτήματά τους.

«Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, καθώς και στις κυβερνητικές προτεραιότητες, των επόμενων εβδομάδων.

Στο υπόμνημά τους, οι αγρότες διατυπώνουν εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Η επιστολή περιλαμβάνει και ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, με το οποίο οι αγρότες ζητούν να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.

-Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:
-Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
-Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
-Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
–Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
-Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
-Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

διαβάστε περισσότεραΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!