Αυτές είναι οι πραγματικές Ραπουνζέλ

Και όμως υπάρχουν!


Στα βουνά της νότιας Κίνας, στην επαρχία Guangxi, κατοικούν οι «Yao», η γυναικεία μειονότητα με τις σύγχρονες «Ραπουνζέλ». Τα μαλλιά τους έχουν μήκος πάνω από 2 μέτρα και δεν ασπρίζουν ποτέ. Ακόμα και στα 90 τους χρόνια οι γυναίκες κυκλοφορούν με μακριά μαύρα μαλλιά και -όπως λένε- έχουν ανακαλύψει το μυστικό, που μπορεί να πτωχεύσει την παγκόσμια αγορά των ειδών περιποίησης μαλλιών.
22
Ο αρχαίος οικισμός είναι γνωστός στην Κίνα ως «Long Hair Island», δηλαδή «Το Νησί με τα Μακριά Μαλλιά», εξαιτίας των φυσικών πηγών, όπου προτιμούν να λούζονται οι Yao. Πριν λίγα χρόνια αναγνωρίστηκε από το βιβλίο των ρεκόρ Guinness, ως το μέρος με τα πιο μακριά μαλλιά στον κόσμο. Για την συγκεκριμένη φυλή, το λούσιμο και η περιποίηση των μαλλιών είναι μια ιεροτελεστία. Είναι κομμάτι της παράδοσης και της κουλτούρας τους.
Ποιο είναι όμως το μυστικό τους;
33
 Το νερό που χρησιμοποιούν για το λούσιμο των μαλλιών τους έχει υποστεί ζύμωση. Βράζουν πολύ καλά μεγάλες ποσότητες ρυζιού το οποίο αποθηκεύουν σε μεγάλα δοχεία, το αφήνουν για δυο μέρες και με αυτό ξεπλένουν τα μαλλιά τους. Το μυστικό, το άφησαν παρακαταθήκη οι πριγκίπισσες της αρχαίας Ανατολής, που θωρούσαν ότι το ρύζι, και όλα του τα παράγωγα, ήταν ευεργετικά και χρήσιμα για την καλή υγεία και την προσεγμένη εξωτερική εμφάνιση. Παράλληλα με τα νοικοκυριά τους, οι γυναίκες τραγουδούν και χορεύουν σε εκδηλώσεις δείχνοντας τα μαλλιά τους, έτσι ενισχύουν το εισόδημα του σπιτιού τους κατά 300 δολάρια το μήνα.
44
Στα 18 τους χρόνια επιβάλλεται να κόψουν τα μαλλιά τους για μια και μοναδική φορά. Την κοτσίδα την παίρνει η γιαγιά της οικογένειας και την φυλάει ώσπου η εγγονή της να παντρευτεί, τότε την παίρνει ο σύζυγος. Mετά τον γάμο, οι γυναίκες παίρνουν την κοτσίδα της εφηβείας και την τυλίγουν στα μαλλιά τους. Αργότερα, φροντίζουν να μαζέψουν ακόμα και τις τρίχες που πέφτουν λόγω εποχής. Τις συλλέγουν, τις ενώνουν σε μια καινούργια κοτσίδα και την προσθέτουν μαζί με την προηγούμενη στο κεφάλι τους.
55
Έτσι, οι Yao, εκτός από τα φυσικά πολύ μακριά μαλλιά τους, κουβαλούν άλλες δυο «προσθήκες», που οφείλουν να προσέχουν και να περιποιούνται ευλαβικά.Ανάλογα με το πως είναι τυλιγμένα τα μαλλιά τους, και με ποιον τρόπο φορούν το τσεμπέρι τους δείχνουν την οικογενειακή τους κατάσταση. Για παράδειγμα, αν τα μαλλιά είναι κυκλικά τυλιγμένα σημαίνει ότι η γυναίκα είναι παντρεμένη χωρίς παιδιά. Αν μια Yao είναι παντρεμένη και μητέρα, τυλίγει τα μαλλιά της μπροστά στο μέτωπό της με μια αρκετά φουσκωτή «κουλούρα».Τέλος, οι ανύπαντρες φορούν ένα τσεμπέρι, σφιχτά δεμένο. Παραδοσιακά, αυτό συμβολίζει ότι μόνο ο άντρας της θα μπορέσει να δει για πρώτη φορά τις ομορφιές της.
66
Όσο για το «μαγικό» φίλτρο…
  Η περίτρανη απόδειξη ότι οι Yao έχουν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα μαύρα και υγιή μαλλιά.
Η ζύμωση που έχει υποστεί το νερό μετά τον βρασμό του με το ρύζι, φέρνει στην επιφάνεια ένα λευκό υγρό. Αυτό, συλλέγουν οι Υao σε μπουκάλια. Χρειάζονται μεγάλες ποσότητες για τα τόσο μακριά μαλλιά τους αλλά όπως παραδέχονται οι ίδιες είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνη Ε που είναι ότι καλύτερο για την υγεία των μαλλιών. Κάτι θα ξέρουν!
77
πηγή mihanitouxronou.gr


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!