Αφιέρωμα στον Φελίνι στο Ίδρυμα Κακογιάννης

20 χρόνια χωρίς τον σπουδαίο σκηνοθέτη.


Στις 31 του Οκτώβρη συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατο του Φεντερίκο Φελίνι, του σκηνοθέτη/ σεναριογράφου που επηρέασε όσο λίγοι την κινηματογραφική δημιουργία του 20ου αιώνα. Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο διοργανώνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ένα τρίτπυχο αφιέρωμα στον μυθικό auteur και στο πλαίσιό του θα λειτουργήσει φωτογραφική έκθεση (καθημερινά, 18:00-22:00, είσοδος ελεύθερη) με τίτλο “8 ½: το ταξίδι του Φελίνι”, η οποία περιλαμβάνει 96 φωτογραφίες του γερμανού φωτορεπόρτερ και αφοσιωμένου φίλου του Φελίνι, Γκίντεον Μπάχμαν, με’τιγμιότυπα από φελινικά γυρίσματα και “παρασκήνια” που καλύπτουν τέσσερις δεκαετίες δημιουργίας.

Η έκθεση συμπληρώνεται από την προβολή του 50λεπτου ντοκιμαντέρ “Η τελευταία σεκάνς” (L’ultima sequenza, 2003) του Μάριο Σέστι, το οποίο ανασυνθέτει το “απορριφθέν” από τον Φελίνι φινάλε του θρυλικού “8 ½” με όχημα τις μαρτυρίες όσων βρέθηκαν κοντά στον σκηνοθέτη στη διάρκεια εκείνων των γυρισμάτων.

Τη μερίδα του λέοντος,ωστόσο, στο εν λόγω αφιέρωμα κατέχουν, οι 8 ταινίες που απαρτίζουν τη ρετροσπεκτίβα μνήμης στο Φελίνι. Πρόκειται για τις “Ρώμη” (Roma, 1972), κωμωδία με τον σκηνοθέτη και την Άνα Μανιάνι, “Τζίντζερ και Φρεντ” (Ginger e Fred, 1985), σατιρική δραμεντί με τους Τζουλιέτα Μασίνα και Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, “Οι κλόουν” (I clowns, 1970), ντοκιμαντέρ για τον κόσμο του τσίρκου, “Ο υκός σεΐχης» (Lo sceicco bianco, 1952), κωμωδία με τους Αλμπέρτο Σόρντι και Μπρουνέλα Μπόβο, “Η γλυκιά ζωή” (La dolce vita, 1960), δράμα με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Ανίτα Έκμπεργκ, “Οι πειρασμοί του ντοτόρ Αντόνιο” (Le tentazioni del dottor Antonio, 1962), σατιρική κωμωδία με τους Πεπίνο Ντε Φίλιπο, Ανίτα Έκμπεργκ, “Η Ιουλιέτα των πνευμάτων”(Giulietta degli spiriti, 1965), αισθηματική δραμεντί με τις Τζουλιέτα Μασίνα και Σάντρα Μίλο, και “Οι βιτελόνι” (I vitelloni, 1953), δραματική κωμωδία με τους Φράνκο Ιντερλένγκι και Αλμπέρτο Σόρντι. Σημειώνεται, ότι τηΔευτέρα 18 Νοεμβρίου, βραδιά έναρξης της ρετροσπεκτίβας, (είσοδος ελεύθερη με προτεραιότητα), της προβολή της “Ρώμης” θα προηγηθεί εισήγηση από τον κριτικό Γιάννη Ζουμπουλάκη και τον συνιδρυτή της Cinemazero, Αντρέα Κροτσόλι.

.13 Νοεμβρίου 2013

;Eως 24 Νοεμβρίου. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206). Εισιτήριο για τις προβολές 3€. Οι ταινίες προβάλλονται στα ιταλικά με αγγλικούς υπότιτλους.

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!