Άδοξο τέλος για το μπαούλο Louis Vuitton στη Μόσχα

Με απόφαση του Κρεμλίνου


Το Κρεμλίνο απαίτησε να αποσυναρμολογηθεί το γιγάντιο μπαούλο με τα χρώματα της γαλλικής μάρκας πολυτελείας Louis Vuittonπου έχει εγκατασταθεί στην Κόκκινη Πλατεία, η οποία έχει περιληφθεί από την UNESCO στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας, για να μπει έτσι τέλος σ’ ένα σκάνδαλο που προκαλεί πολλές αντιδράσεις στη Μόσχα.

Μια πηγή στους κόλπους της προεδρίας δήλωσε προς τα ρωσικά πρακτορεία πως ζητήθηκε να απομακρυνθεί “γρήγορα” το ύψους εννέα μέτρων και μήκους 30 μέτρων περίπτερο που φέρει το χαρακτηριστικό χρυσό λογότυπο της εταιρείας και το οποίο δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα, για να φιλοξενήσει έκθεση με τίτλο «Η ψυχή του Ταξιδιού».

Η έκθεση επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Louis Vuitton, τα έσοδα θα διατείθονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η κατασκευή, η οποία εγκαταστάθηκε ανάμεσα στα τείχη του Κρεμλίνου και το περίφημο εμπορικό κέντρο Γκουμ με την ευκαιρία της 120ή επετείου από την ίδρυση αυτού του τελευταίου, κρύβει εν μέρει τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου και τους χρωματιστούς τρούλους του.

“Το ζήτημα της διάλυσης αυτού του περιπτέρου, το οποίο είχε προκαλέσει πολύ θόρυβο, λύθηκε, οι οργανωτές αρχίζουν να το αποσυναρμολογούν”, δήλωσε μερικές ώρες αργότερα ένας εκπρόσωπος της δημαρχίας της Μόσχας, ο Βλαντίμιρ Τσέρνικοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Πάντως δημοσιογράφοι που βρέθηκαν επιτόπου το απόγευμα της Τετάρτης δεν είδαν να γίνεται καμιά εργασία. “Τίποτε δεν είναι επίσημο μέχρι στιγμής. Δεν έχουμε λάβει επίσημη εντολή να το διαλύσουμε”, δήλωσε από την πλευρά της στο Παρίσι μια εκπρόσωπος του οίκου ειδών πολυτελείας.

Το Γκουμ είχε ανακοινώσει το πρωί πως ζήτησε από τη Louis Vuitton να προχωρήσει γρήγορα στην αποσυναρμολόγηση, εξαιτίας της αγανάκτησης “ενός μέρους της κοινωνίας και του γεγονότος ότι η κατασκευή ξεπέρασε τις διαστάσεις που είχαν εγκριθεί”.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ενώ το μπαούλο, το οποίο βρίσκεται εδώ και μια δεκαριά ημέρες στην πλατεία, προκάλεσε την Τετάρτη καταιγισμό επικρίσεων από βουλευτές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Επρόκειτο να στεγάσει ως τις 19 Ιανουαρίου μια έκθεση μπαούλων της μάρκας αυτής τα οποία ανήκαν στη διάρκεια της Ιστορίας σε διάφορες διασημότητες. Τα κέρδη από την έκθεση επρόκειτο να διατεθούν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του μοντέλου Νατάλια Βοντιάνοβα“Γυμνές Καρδιές” (Naked Hearts), υπέρ των παιδιών με αναπηρίες.

Πολλές φωνές υψώθηκαν για να καταγγείλουν την παρουσία αυτής της εγκατάστασης και να καταδικάσουν τη διεξαγωγή μιας επικοινωνιακής επιχείρησης σ’ ένα άκρως συμβολικό για τη Ρωσία χώρο.

“Είναι μια φρικτή κατασκευή”, λέει η Λιουντμίλα, μια συνταξιούχος που έκανε τη βόλτα της στην Κόκκινη Πλατεία. Για τον Τίχον, έναν τριαντάρη, το περίπτερο είναι “τερατώδες” και “ενοχλητικό”.

Στο Ίντερνετ, ένα φωτογραφικό μοντάζ που κυκλοφόρησε στο Facebook δείχνει το μαυσωλείο του Λένιν, που βρίσκεται στην ίδια πλατεία, διακοσμημένο με τα χρώματα του Louis Vuitton.

Αντιρρήσεις εξέφρασαν και αρκετοί πολιτικοί:

«Η Κόκκινη Πλατεία, έχει ειδικό στάτους. Είναι ιερό μέρος για το ρωσικό κράτος. Υπάρχουν σύμβολα που δεν πρέπει να ευτελίζονται και να αμαυρώνονται, γιατί από αυτά εξαρτάται το μέλλον της χώρας» δήλωσε ο κομμουνιστής βουλευτής Σεργκέι Ομπούκοφ.

Ο βουλευτής Αντρέι Σιντιάκιν, του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, τόνισε ότι έχει ζητήσει να γίνει έρευνα για την διαδικασία έγκρισης της συγκεκριμένης εγκατάστασης από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία αντι -μονοπωλίου της Ρωσίας.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι αντέδρασαν εντόνως, καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς της πόλης οι διαφημίσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 9 μέτρα σε ύψος, ενώ οι κάτοικοι εξέφρασαν φόβους για την ασφάλεια, καθώς η κατασκευή έπιανε πολύ χώρο και υποχρέωνε τον κόσμο να κατεβαίνει από το πεζοδρόμιο και να περπατά στη μέση του δρόμου.

Όσο για το ποιος ήταν αυτός που είχε δώσει την άδεια, αυτό δεν έχει διευκρινιστεί, αφού κάθε αρμόδιος έδειχνε κάποιον άλλο ως υπεύθυνο. Το Υπουργείο Πολιτισμού πάντως δήλωσε άγνοια ενώ και η δημαρχία απέρριψε οποιαδήποτε ευθύνη. Το Γκουμ ωστόσο διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του πως η κατασκευή είχε λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες.

Από την πλευρά της, η Ναταλία Βοντιάνοβα  υπερασπίστηκε την ιδέα για την γιγαντιαία βαλίτσα: «Ελπίζω ότι η έκθεση δεν θα ακυρωθεί, αλλά ότι απλώς θα μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία» δήλωσε το μοντέλο.

Στόχος της έκθεσης, σύμφωνα με την Louis Vuitton, ήταν μέσα από 25 αντικείμενα και προβολές βίντεο, να γίνει μια αναδρομή στα σχέδια της πολυτελούς μάρκας και στο πως αυτά εξελίχθηκαν μέσα στο χρόνο, «συνδεόμενα με σπουδαίους ταξιδευτές και σχεδιαστές».

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Louis Vuitton προχωρά σε εντυπωσιακές, υπερμεγέθεις διαφημιστικές καμπάνιες. Το 2011 δημιούργησε ανάλογη κατασκευή ύψους 20 μέτρων, σε πλούσια συνοικία στην Κίνα.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!