
Ναταλία Γερμανού: «Ευχαριστώ τον Light γιατί έδωσε την αφορμή να κάνουμε αυτήν την τόσο ουσιαστική κουβέντα»
Η Ναταλία Γερμανού αφιέρωσε σημαντικό μέρος της εκπομπής της, «Καλύτερα δε Γίνεται», στην υπόθεση του μισαναπηρικού στίχου του τράπερ Light, μετατοπίζοντας το βάρος της συζήτησης από τη μουσική στην κοινωνική περιθωριοποίηση που υφίσταται η αναπηρική κοινότητα στην Ελλάδα.
Καλεσμένος στο στούντιο ήταν ο Σπύρος Νταντανίδης, ιδρυτής της πλατφόρμας Cool Crips, ο οποίος με λόγο άμεσο και αιχμηρό ανέδειξε τη συστημική αδράνεια που καθηλώνει τους ανθρώπους με αναπηρία σε καθεστώς εξαναγκαστικής εξάρτησης και αποκλεισμού.
«Δεν είμαστε ευάλωτοι από τη φύση μας – μας κάνει ευάλωτους το σύστημα»
Ο Σπύρος Νταντανίδης περιέγραψε τη σκληρή καθημερινότητα των ΑμεΑ στην Ελλάδα, σημειώνοντας: «Το θέμα δεν είναι μόνο να ζητήσουμε συγγνώμη και να παραδεχτούμε ότι η αναπηρική κοινότητα βιώνει αποκλεισμό. Δεν είμαστε ευάλωτοι από τη φύση μας, είμαστε ευάλωτοι επειδή μας κάνει το σύστημα. Εμένα με κάνει ευάλωτο το ότι υπάρχει πρόγραμμα προσωπικού βοηθού – στην Ελλάδα υπάρχει πολλά χρόνια και καλώς υπάρχει – που αφορά 2.000 θέσεις, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί πλήρως. Εγώ χρειάζομαι προσωπική βοήθεια, δεν μπορώ να ξύσω τη μύτη μου, είναι πολύ απλό. Το χρειάζομαι για να είμαι αυτόνομος και για να έχω αξιοπρεπή ζωή. Αποφασίστηκε τεχνοκρατικά ότι το μάξιμουμ ενός προσωπικού βοηθού είναι εννέα ώρες. Μου δίνει εννέα ώρες προσωπικό βοηθό, άρα δεν μπορώ να ζήσω μόνος μου. Μπορεί το κράτος να κάνει αυτήν τη δαπάνη αλλά χωρίς εγώ να μπορώ να ζήσω μόνος μου. Κι αν θέλω να ζήσω μόνος μου και να φύγω από το σπίτι των γονιών μου, θα πρέπει να ζήσω μόνος μου κάπου, να δουλεύω τον κ@λο μου και να πρέπει να πληρώνω μαύρα τους βοηθούς μου, αναγκαστικά. Για να ζήσω πρέπει ή να παρανομήσω ή να μη ζω αξιοπρεπώς. Αυτό να το συζητήσουμε πιο έντονα και όχι αν μαχαιρώνεται η αναπηρική κοινότητα από έναν στίχο ενός τράπερ».
Ο Light, έπειτα από το κύμα αντιδράσεων, προχώρησε σε δημόσια απολογία και δεσμεύτηκε πως θα τροποποιήσει τους επίμαχους στίχους. Ωστόσο, η συζήτηση που άνοιξε φανέρωσε πως το ζήτημα δεν περιορίζεται στη μουσική, αλλά αναδεικνύει βαθύτερες κοινωνικές ανισότητες που αφορούν τη θέση των αναπήρων στην ελληνική κοινωνία.
Κλείνοντας τη συζήτηση, η Ναταλία Γερμανού ανέφερε: «Εγώ τελικά φτάνω να πω ότι τον ευχαριστώ τον Light γιατί πήραμε την αφορμή το ατυχές τραγούδι – κομμάτι, δεν το θεωρώ τραγούδι, το ατυχές κομμάτι – που ο άνθρωπος δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει όλους τους επίμαχους στίχους. Μας έδωσε την αφορμή να κάνουμε αυτήν την τόσο ουσιαστική κουβέντα».