Τα 6 χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για να είσαι «καλός φίλος»


“Ο φίλος σου είναι ο άνθρωπος που ξέρει τα πάντα για σένα και, παρόλα αυτά, ακόμα του αρέσεις.”

Ταινίες και βιβλία αφιερωμένα στην αξία της φιλίας, αναφορές στη σπουδαιότητα του να έχεις έναν καλό φίλο, όλες οι εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις μαζί με τους φίλους. Όμως, πώς είναι ένας φίλος; Και πιο συγκεκριμένα, πώς είναι ένας καλός φίλος;

Όταν σκεφτόμαστε τους φίλους μας, ειδικά τον καλύτερό μας φίλο, πρόκειται για ένα άτομο που μας είναι τόσο σημαντικό και αγαπητό, σχεδόν απαραίτητο. Έρχεται στο μυαλό μας για τα δύσκολα αλλά και για τα εύκολα, γιατί ξέρουμε πως θα είναι εκεί για μας, θα θέλει και θα ασχοληθεί ουσιαστικά με ό,τι μας απασχολεί – ή και όχι, αλλά αυτό θα συμβεί όταν πραγματικά δεν θα μπορεί. Είναι κάποιος που θα μας φροντίζει και θα μας στηρίζει, ακόμη και τρόπους που δυσκολεύεται να το κάνει για τον ίδιο του τον εαυτό.

Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, καταλήγουμε πως ο καλύτερός μας φίλος είναι ο άνθρωπος που θα αγαπάμε και θα στηρίζουμε όπως θα κάναμε και με τον εαυτό μας.

Πιο συγκεκριμένα, τα παρακάτω 6 στοιχεία θα μας βοηθήσουν να μάθουμε πως να γίνουμε καλύτεροι φίλοι.

1.      Να είσαι παρών

Τόσο για τα ευχάριστα όσο και για τα δυσάρεστα έχουμε ανάγκη τον καλύτερό μας φίλο να είναι κοντά μας, να μοιραστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Όταν χρειάζεται να είσαι εκεί και όταν δεν μπορείς, θα βοηθούσε να εξηγείς τη δυσκολία σου. Η αυθόρμητη και ουσιαστική παρουσία λειτουργεί καταπραυντικά προς τα αρνητικά συναισθήματα και ενισχύει τα θετικά.

2.      Να εισαι αυθεντικός

Η ειλικρίνεια στις σκέψεις και τα συναισθήματά σου είναι το όπλο έναντι στις δυσκολίες. Στις περιπτώσεις που ο φίλος σου αναζητά μία συμβουλή, για παράδειγμα, είναι βοηθητικό να προτείνεις αυτό που θα έκανες εσύ στη θέση του, να του πεις πως νιώθεις που του συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά και να λαμβάνεις υπόψη τις διαφορετικές σας προσωπικότητες, χωρίς να κρίνεις τι είναι σωστό και λάθος. Η πηγαία και ειλικρινής συζήτηση, το μοίρασμα της αλήθειας του καθένα, θα φέρει το πιο ουσιαστικό απότέλεσμα.

3.      Να ακούς

Η ενεργητική ακρόαση είναι κάποιες φορές δύσκολη, αυτό είναι γεγονός, μόνο όμως αν ακούσεις αυτό που πραγματικά χρειάζεται να σου πει ο φίλος σου, θα είσαι πιο κοντά στο να βρεις έναν τρόπο να τον βοηθήσεις. Ακούγοντας με καθαρό μυαλό, χωρίς προκαταβολικά αρνητικές και επικριτικές σκέψεις, βάζοντας στην άκρη επηρεασμένα αρνητικά συναισθήματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μην χρειάζεται να συζητήσετε κάτι, απλά να θέλει να μοιραστεί κάτι, να το βγάλει σε λέξεις και να το μοιραστεί με το πιο κοντινό του πρόσωπο.

4.      Να δίνεις χώρο

Όσο και αν είναι αγαπημένο σου άτομο, παρά τα κοινά που μοιράζεστε, έχετε και διαφορές καθώς είστε ξεχωριστά άτομα, με διαφορετικές προσωπικότητες, επιθυμίες, επιλογές. Για αυτό, ο προσωπικός χώρος και η ατομικότητα του φίλου σου χρειάζεται να έχουν την αποδοχή και τον σεβασμό σου. Παρά τις διαφωνίες που μπορούν να εκφραστούν, στο τέλος της ημέρας καθένας θα κάνει αυτό που νιώθει και θεωρεί εκείνος ως κατάλληλο.

5.      Να είσαι ευγενικός

Καθώς πρόκειται να μοιραστείτε τα πιο προσωπικά σας πράγματα, η ντροπή και ο φόβος είναι πάντα εκεί, ειδικότερα στις αρχές. Για αυτό και είναι πολύ χρήσιμο ό,τι ειπωθεί να έχει την απαραίτητη περιεκτικότητα ευγένειας και κατανόησης. Η επίκριση και η αυστηρότητα δεν είναι βοηθητικές ποιότητες που θα επιτρέψουν στον φίλο σου να είναι ειλικρινής και να εξελίσσεται.

6.      Να είσαι συνεπής

Η συνέπεια σε λόγια και σε πράξεις είναι σημαντικό συστατικό για τη βαρύτητα που θα έχει η φιλία στη ζωή του καθένα. Η εμπιστοσύνη ανάμεσά σας χτίζεται μέρα με τη μέρα και όση περισσότερη συνέπεια υπάρχει τόσο πιο ουσιαστικά και ακλόνητα θα σας δένει. Οι υποσχέσεις και οι απόψεις, το πρόγραμμα και η διάθεση, μπορούν να έχουν αλλαγές, όμως είναι ανάγκη να υπάρχει ο χώρος και η δυνατότητα να συζητιούνται, για να αποφευχθούν καταστάσεις παρεξήγησεις.

*Από την Αγγελική Τζάνου, BSc Ψυχολογία – MSc Ψυχολογία Υγείας, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία – Sex Therapy
enpsycho.gr
tzanou@enpsycho.gr

(Photo by Omar Lopez on Unsplash)

The post Τα 6 χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για να είσαι «καλός φίλος» appeared first on JoyTV.


πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!