Από την Γωγώ Θωμά,

Η Shaya μας δίνει τη δική της πρόταση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με μια ξεχωριστή συνταγή για δυνατούς «παίκτες».

Δανέζικη Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα με καραμελωμένες πατάτες κ gravy sauce

Υλικά

1 ολόκληρη γαλοπούλα
1 μπουκάλι μαυροδάφνη
1 κρεμμύδι σε κομμάτια
3 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα σε κομμάτια
κόκκους μαύρου πιπεριού
τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 φλ. Soya sause
10 κ.σ. μείγμα για γαλοπούλα
χυμό από 2 πορτοκάλια
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κ.γ. ζωμό πουλερικών (διαλυμένο σε 200ml νερό)
Λίγο δενδρολίβανο

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με την γαλοπούλα σε μια σακούλα φαγητών (ή σε ένα ταψί κλειστό), το κλείνουμε και τα αφήνουμε 24 ώρες στο ψυγείο να μαριναριστεί η γαλοπούλα.
Βγάζουμε το κρέας, προσθέτουμε την γέμιση, το βάζουμε σε μια γάστρα με 1 φλιτζάνι από την μαρινάρα μας κ 4 κ.σ. ελαιόλαδο και το ψήνουμε σε φούρνο στους 130 βαθμούς για 3 ώρες. Ύστερα ρίχνουμε την μαρινάδα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40′ στους 150 βαθμούς.

Για την γέμιση γαλοπούλας

150 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

150 γρ. κιμά χοιρινό

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

250 ml μαυροδάφνη

400 ml ζωμό κοτόπουλο

700 ml νερό

2 φλ. ρύζι Καρολίνα

130 γρ. κάστανα κομμένα σε κομμάτια

4 κ.σ. κουκουνάρι

4 κ.σ. σταφίδες

4 κ.σ. Κάσιους κομμένα σε κομμάτια

4 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης κομμένα σε κομμάτια

4 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα δύο είδη κιμά. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε 1-2 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε σταδιακά τη μαυροδάφνη και ταυτόχρονα ανακατεύουμε. Μόλις εξατμιστεί η μαυροδάφνη προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα, το ζωμό και το νερό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Μόλις βράσει σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να ψηθεί για 10 λεπτά.

Για την gravy sause 

1 φλιτζάνι από ζωμό γαλοπούλας από την γάστρα μας
1 κ.σ. αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα
1 κ.σ.  soya sauce
1 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση 

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Ύστερα προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά και περιμένουμε να δέσει η σάλτσα.

Για τις δανέζικες καραμελωμένες πατάτες

10 μεσαίες πατάτες
4 κ. σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
5 κ. σ. ζάχαρη
αλάτι

Εκτέλεση 

Πλένουμε και τρίβουμε εξωτερικά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν για λίγο, χωρίς να παραγίνουν. Όσο είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς και φροντίζοντας να μην «καεί». Όταν το μείγμα γίνει μια ξανθοκάστανη καραμέλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις πατάτες, ανακατεύοντας τες για να τυλιχθούν ομοιόμορφα με την καραμέλα. Τις τοποθετούμε σε μία ζεστή πιατέλα και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.