Από τον Μαρίνο Βυθούλκα

Εμπνευσμένο από την ομώνυμη γαλλική ταινία των 60s, το Polly Maggoo μας παρουσιάζει δύο αυθεντικές γαλλικές συνταγές.

great-ideas-maggoo-2

Steak Tartare
Υλικά για 4 άτομα
750 γραμμ. κόντρα μοσχαρίσια (χωρίς το κόκαλο) ή φιλέτο μοσχαρίσιο
3 κ.σ. κάππαρη
3 κ.σ. αγγουράκι ανθό
1/2 κ.σ. εσαλότ
4 κ.σ. σχοινόπρασο
4 κρόκους αυγών
Αλάτι, πιπέρι φρέσκο
 great-ideas-maggoo-4
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρέας με ένα μεγάλο μαχαίρι όσο μπορούμε καλύτερα. Στη συνέχεια προετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά: Ψιλοκόβουμε επίσης την κάππαρη, το αγγουράκι, το εσαλότ και το σχοινόπρασο. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και δοκιμάζουμε για να επιβεβαιώσουμε αν το αλάτι και το πιπέρι μάς αρκεί. Χωρίζουμε το steak tartare σε τέσσερα πιάτα και τοποθετούμε έναν κρόκο πάνω από την κάθε μερίδα. Ανακατεύουμε για να μελώσει ο κρόκος το steak tartare. Συνοδεύουμε με φρέσκες τηγανητές πατάτες.
TIP: Προσέχουμε στην ποσότητα αλατιού, γιατί η κάππαρη, αν δεν είναι ξαλμυρισμένη, θα συμπληρώσει και θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό την αλμυρότητα του πιάτου.

 

Προφιτερόλ με παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης
Υλικά για 9 άτομα
Για τη ζύμη σου
250ml νερό
5 γραμμ. αλάτι
10 γραμμ. ζάχαρη
80 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό
125 γραμμ. αλεύρι
4 αυγά
Για την γκανάζ σοκολάτας
500 γραμμ. σοκολάτα 70% κακάο
700ml γάλα
100 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό
Για τη γέμιση
600 γραμμ. παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης
great-ideas-maggoo-3
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C (αέρα – κυκλοθερμικό). Βάζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης, εκτός από τα αυγά. Όταν επέλθει βρασμός και λιώσουν όλα τα υλικά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μια κουτάλα έως ότου ομογενοποιηθούν.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας για μερικά δευτερόλεπτα (μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από την κατσαρόλα). Βάζουμε τη ζύμη μας σε ένα μίξερ ζαχαροπλαστικής και σε μέτρια ταχύτητα προσθέτουμε σταδιακά ένα ένα τα αυγά. Γεμίζουμε το μείγμα σε ένα κορνέ και στη συνέχεια γαρνίρουμε τα εννέα σου μας σε ένα αντικολλητικό ταψί. Τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 20’ περίπου και ΔΕΝ ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Όσο ψήνονται τα σου φτιάχνουμε την γκανάζ σοκολάτας. Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε το γάλα να βράσει και το περιχύνουμε στη σοκολάτα ανακατεύοντας διαρκώς έως ότου λιώσει. Προσθέτουμε το βούτυρο και κρατάμε σε χλιαρό μέρος. Όταν βγάλουμε τα σου από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε το «καπέλο» τους δίχως να το αφαιρέσουμε πλήρως. Σερβίρουμε τοποθετώντας ένα σου σε κάθε πιάτο. Γεμίζουμε με μία μπάλα παγωτό και περιχύνουμε με την γκανάζ σοκολάτας.
Info
Polly Maggoo
Αγγέλου Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό
τηλ. 210-5241120