Τα μυστικά του σωστού σουβλίσματος, από τον… ειδικό

Kαι Καλό Πάσχα σε όλους!


Όταν κατάγεσαι κατά το ήμισυ από τη Ρούμελη δεν νοείται Πάσχα χωρίς σούβλα, αρνάκι και κοκορέτσι. Άνθρωποι όμως στην ηλικία τη δική μου, έχουν συνηθίσει να ξυπνούν το πρωί της Κυριακής και το αρνί να μοσχομυρίζει ήδη πάνω στα κάρβουνα. Φροντίζουν γι’ αυτό κάποιος παππούς, κάποιος πατέρας και σίγουρα μια μάνα που καθαρίζει, πλένει, μαγειρεύει από τη Μεγάλη Πέμπτη.

Αποφάσισα λοιπόν αυτή τη φορά να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου και να μάθω όλη τη διαδικασία του σωστού οβελία στη σούβλα. Και ποιος πιο αρμόδιος για να μου μάθει, από έναν ψήστη που έχει φάει 20 χρόνια στα διάσημα βλάχικα της Βάρης. Ο Γιάννης δουλεύει στην ταβέρνα “Τα Βλάχικα” και προσφέρθηκε να μου δείξει όλα του τα μυστικά για το σωστό σούβλισμα.

Αρνί ή κατσίκι;

Αν και Μεγάλη Παρασκευή μάλλον έχουν όλοι κάνει την επιλογή τους, δεν μπορούσα να μην ρωτήσω το Γιάννη ποιο είναι το ιδανικότερο σφάγιο για σούβλα. “Κοιτάμε στην κοιλιά, το νεφρό να έχει λίπος και τη νεφραμιά να είναι αδύνατη” μου λέει δείχνοντάς μου στην πράξη τι σημαίνει αυτό. Το δίλημμα κατσίκι ή αρνί έχει να κάνει σύμφωνα με τον ψήστη με τα γούστα του καθενός. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι το σφαχτό να μην είναι πολύ μεγάλο και ιδανικά να φτάνει τα 7-8 κιλά.

Η προετοιμασία του αρνιού

Όταν τις ετοιμασίες κάνει ένας τόσο έμπειρος άνθρωπος, όλα φαίνονται εύκολα και απλά. Ξεκινάμε την διαδικασία με τον καθαρισμό του αρνιού.

ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΣΦΑΓΙΟ

collage_1

1. Καθαρίζουμε όλη την επιφάνεια από την πάνα του αρνιού. Είναι λιπαρή και αν την αφήσεις πάνω θα αρπάξει φωτιά. Επίσης καθαρίζουμε τα σημεία όπου υπάρχει σφραγίδα και από τυχών τρίχες που έχουν απομείνει στο αμνοερίφιο.
2. Αφαιρέστε τη συκωταριά από το εσωτερικό της κοιλιάς.
3. Τέλος, αφαιρέστε και τα νεφρά και καθαρίστε καλά και το εσωτερικό της κοιλιάς.

Διαβάστε τη συνέχεια στο News247.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!