Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821. Η ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο επικός απελευθερωτικός αγώνας, του επί αιώνες υπόδουλου ελληνικού λαού, ο πιο σημαντικός σταθμός της ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού. Σφράγισε την εθνική πορεία των Ελλήνων, αφού η επιτυχής τελική έκβασή του, μετά από εννιά χρόνια σκληρού, ηρωικού, αλλά και αιματηρού πολέμου, σε πολλά μέτωπα, σήμανε την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με το θρύλο της Αγίας Λαύρας η επανάσταση κηρύχθηκε στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων όταν στις 25 Μαρτίου 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της Αγίας Λαύρας και όρκισε σε αυτό τους αγωνιστές. Καταγράφηκε ως γεγονός από ορισμένους σύγχρονους της Επανάστασης καθώς και σε μεταγενέστερες μελέτες και σχολικά εγχειρίδια, απεικονίστηκε σε διάσημο πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη και απέκτησε σημαντική θέση στην επίσημη ελληνική εθνική αφήγηση, καθώς συσχέτιζε τη θρησκεία με την επανάσταση και ταύτισε την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα. Η αλήθειά του αμφισβητήθηκε από το 19ο αιώνα και πολλοί ιστορικοί το θεωρούν φανταστικό γεγονός. Ο ίδιος ο Γερμανός δεν αναφέρει τη σκηνή στα απομνημονεύματά του, που συνέγραφε σχεδόν συγχρόνως με τα γεγονότα ή το αργότερο μέχρι το θανατό του το 1826.

Το 1820 είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη η 25η Μαρτίου. Είχε μάλιστα επιλεγεί ακριβώς επειδή είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού. Παρ’ ότι για διάφορους λόγους η επανάσταση είχε ήδη αρχίσει στη Μολδοβλαχία και ξέσπασε νωρίτερα σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, σε ορισμένες περιοχές άρχισε ακριβώς την προκαθορισμένη ημερομηνία με τις πολιορκίες των κάστρων, με εξέγερση ή τελετουργικά. Την έναρξη της εκστρατείας από την Καλαμάτα προς την Τριπολιτσά την 25 Μαρτίου αναφέρει ο Νικηταράς στην πολύ περιληπτική διήγησή του. και ο Φραντζής με περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκτός από την Ελληνική Επανάστασή του 1821 όμως, όπως είπαμε η 25η Μαρτίου έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα καθώς είναι η μέρα του Ευαγγελισμου.  Προκειται για την ημέρα που η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι θα γεννήσει τον Χριστό, τον υιό του Θεού.

Το χαρμόσυνο νέο, έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, που εμφανίστηκε μπροστά της και της είπε «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην». Ο Γαβριήλ, δεν της ανακοίνωσε όμως απλά ότι θα φέρει στον κόσμο τον Ιησού σαν κάτι προαποφασισμένο, αλλά ζήτησε πρώτα την συγκατάθεσή της.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά, ο Θεός έδωσε την δυνατότητα στην Παναγία να αποφασίσει μόνη της, δίνοντάς και σε αυτήν την χαρά της δημιουργίας. Η Παναγία ρώτησε τον Αρχάγγελο, πώς ήταν δυνατόν να τεκνοποιήσει αφού δεν είχε ακόμα σωματική επαφή με άνδρα. Μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν αρραβωνιασμένη και όχι παντρεμένη με τον Ιωσήφ.

Ο Αρχάγγελος της απάντησε πως αφού ήταν θέλημα θεού, τότε ο θεός θα φροντίσει να γίνει. Γι’ αυτό το παιδί άλλωστε θα είναι και ο Υιός του Θεού. Της ανέφερε τότε και το παράδειγμα της Ελισάβετ, της μητέρας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που γέννησε σε προχωρημένη ηλικία, χάρις στην βοήθεια του Θεού.

Η Παναγία πείστηκε από τις εξηγήσεις του Αρχαγγέλου και δέχθηκε. Από τότε, κάθε 25η Μαρτίου γιορτάζουμε τα χαρμόσυνα νέα. Αυτός είναι και ο συμβολισμός που θέλησαν να δώσουν και οι επαναστάτες Έλληνες, επιλέγοντας εκείνη την ημέρα ως την επίσημη έναρξη της Επανάστασης του 1821.