Χρόνια πολλά στην Μαργαρίτα και στον Γρηγόρη σήμερα 25 Ιανουαρίου


Παρασκευή σήμερα 25 Ιανουαρίου και εκείνοι που γιορτάζουν είναι οι Γρηγόρης, Γρηγορία, Γρηγόριος, Γόλης, Μαργαρίτα.
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329 στην Αριανζό της Καππαδοκίας από ειδωλολάτρες γονείς, το Γρηγόριο και τη Νόννα. Μετά τη γέννηση του Γρηγορίου και το φωτισμό του Αγ. Πνεύματος, γίνονται χριστιανοί και βαπτίζονται. Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές στη Ναζιανζό, ενώ τη μέση εκπαίδευση στη Καισαρεία, όπου και γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μ. Βασίλειο.

Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον πατέρα του, επίσκοπο πλέον Ναζιανζού. Ο Άγιος Γρηγόριος επέλεξε να ζήσει με ηρεμία και έτσι αναχώρησε για ένα ησυχαστήριο στον Πόντο κοντά στο φίλο του, τον Μ. Βασίλειο.

Οι δικοί του άνθρωποι όμως δεν σταμάτησαν λεπτό να του ζητούν να επιστρέψει όπως και έγινε. Έτσι τέθηκε εκ νέου στη διάθεση της Εκκλησίας.

Ο θάνατος του αδελφού του Καισάρειου και της αδελφής του Γοργονίας, και στη συνέχεια του πατέρα του και της μητέρας του τον καταρράκωσαν.

Στη συνέχεια τα βήματά του τον οδήγησαν στην Κωνσταντινούπολη.

Εκλέγεται πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, όμως στη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο μια μερίδα επισκόπων τον αμφισβήτησε για ιδιοτελείς σκοπούς. Ο άγιος υπέβαλε την παραίτησή του και αναχωρεί για την πατρίδα του Αριανζό, όπου εκοιμήθη ειρηνικά το 391.

Άφησε πλουσιότατο συγγραφικό έργο με έργα δογματικά, ερμηνευτικά, ηθικά και ασκητικά συγγράμματα, επιτάφιους λόγους, ύμνους και ποιήματα. Για την όλη παρουσία του η Εκκλησία τον αποκάλεσε «Θεολόγο».

πηγή



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!