Υπουργείο Πολιτισμού: Ορίζονται ζώνες επισκέψεων στην Ακρόπολη, για να προστατευτεί το μνημείο


Σε ζώνες επισκεψιμότητας χωρίζεται η Ακρόπολη και το ζητούμενο είναι πότε θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου προγράμματος. Για τον λόγο αυτό η Πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) Νικολέττα Βαλάκου συγκάλεσε σύσκεψη με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων και των επαγγελματιών Τουρισμού, με αντικείμενο τον χρόνο εφαρμογής νέων ζωνών επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη.

Την μελέτη για να χωριστεί ο χρόνος των επισκέψεων στην Ακρόπολη σε ζώνες έχει ήδη εκπονήσει ο ΟΔΑΠ. Οι φορείς και οι επαγγελματίες του τουρισμού είχαν ενημερωθεί  από τον ΟΔΑΠ για την εκπόνηση της μελέτης, ενώ συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, στο πλαίσιο της μελέτης, με την συμπλήρωση επώνυμων ερωτηματολογίων. Στην σύσκεψη παρουσιάστηκε διεξοδικά, η μελέτη και ο καθορισμός των χρονικών ζωνών. Το κεντρικό ερώτημα της σύσκεψης ήταν αν το νέο πρόγραμμα επισκέψεων θα εφαρμοστεί από 1ης Αυγούστου ή από 1ης Σεπτεμβρίου.

Από την 1η Απριλίου 2024, αφού αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί η εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής, θα λειτουργήσει πλήρως το σύστημα των ζωνών επισκεψιμότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην μελέτη, η συνεχώς αυξανόμενη  επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ της τάξης των 23.000 επισκεπτών. Ωστόσο ως ιδανικός αριθμός ημερησίως αναφέρεται οι 21.000 επισκέπτες,  προκειμένου να εφαρμοστεί μια πολιτική προστατευτικού χαρακτήρα στο μνημείο.

Οι ζώνες

Δημιουργούνται έτσι τέσσερις ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας, από τις 8.00 έως τις  12.00 με δυνατότητα επίσκεψης συνολικά 8.000 ατόμων. Επισημαίνεται ότι περίπου το 50% των επισκεπτών σήμερα επιλέγει τις πρωινές ώρες, 8.00-12.00. Δημιουργούνται επίσης και οκτώ ωριαίες ζώνες από τις 12.00 μμ έως τις 20.00 μμ, με 13.000, επισκέπτες. Στον προτεινόμενο αριθμό των επισκεπτών υπάρχουν ποσοστώσεις σε κατηγορίες, όπως των ομαδικών επισκέψεων ή των μεμονωμένων, ενώ δεν ισχύουν ζώνες για τα ΑμεΑ, τα οποία μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο σύμφωνα με τον δικό τους προγραμματισμό.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «η εκ του Συντάγματος κύρια αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η προστασία του  μνημείου. Η Ακρόπολη, όπως και όλα τα πολιτιστικά αγαθά, είναι μη ανανεώσιμοι  πόροι, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε, βάσει των αρχών της βιώσιμης  ανάπτυξης. Το ζητούμενο είναι όλοι να προσαρμοστούμε στα δεδομένα που θέτει  το ίδιο το μνημείο».  Η κ. Μενδώνη έθεσε ως βασική προϋπόθεση «σωστής και αποτελεσματικής  συνεργασίας όλων των πλευρών, την προσαρμογή στα δεδομένα σύμφωνα και με  δυνατότητες του ίδιου του μνημείου», τονίζοντας ότι «εάν δεν υπήρχε η Ακρόπολη,  δεν θα υπήρχαν ουρές, δεν θα υπήρχε η μεγάλη τουριστική κίνηση». Τόνισε επίσης «την ανάγκη «κοινωνικοποίησης των μνημείων, την καθοριστική συμβολή του πολιτιστικού μας αποθέματος στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και στην εθνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι η ολοκληρωμένη προστασία του μνημείου δεν επιτρέπει το ημερήσιο όριο των επισκεπτών να ξεπερνά τις 20.000».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η Υπουργός ζήτησε «ο ΟΔΑΠ και οι φορείς και  οι επαγγελματίες του Τουρισμού να καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία για τον  χρόνο έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής, καθώς δεν πρέπει στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου να δημιουργηθούν προβλήματα». Ως χρονικό όριο της  ολοκλήρωσης της διαβούλευσης ετέθη η 21 Ιουλίου 2023.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!